×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Díjazták a pályázó diákokat

2020.06.04 - 11:04
Megosztás:
Díjazták a pályázó diákokat
Tegnap a Zöld Ház előtt kihirdették az Alkossunk együtt! Szatmári (Zöld) Kalendárium pályázat eredményeit; a legsikeresebb alkotások bekerülnek a Szatmári (Zöld) Kalendárium 2021-be.

„Élmény, hogy ennek a világnak én is része vagyok” mottóval a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a Szatmári Friss Újság és a LiterArt Egyesület közösen pályázatot hirdetett V–XII. osztályos tanulók számára Alkossunk együtt! Szatmári (Zöld) Kalendárium címmel. Az ötlet onnan jött, hogy eddig két évben (2019 és 2020) jelent meg a Szatmári Kalendárium, ami a szatmáriak körében nagy népszerűségre tett szert. Békéssy Erzsébet, a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója januárban azzal a javaslattal állt elő, hogy az idei kalendárium legyen Szatmári (Zöld) Kalendárium, és foglalkozzon környezetvédelmi témákkal. Elkezdődött a kalendárium szerkesztése, s az egyik érdekes kezdeményezés az Alkossunk együtt! pályázat meghirdetése volt diákok számára. Békéssy Erzsébet a tegnapi eredményhirdetésen elmondta, hogy a pedagógusok és a diákok örültek a lehetőségnek, hiszen a kijárási tilalom idején is foglalkozhattak környezetvédelmi témákkal. A pályázatban részt vevő diákok szövegalkotással, népi szokásrendek leírásával, rajzok és rejtvények készítésével jelentkezhettek. A beérkezett munkákat zsűri értékelte, s a Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség, a LiterArt Egyesület, valamint a Szatmári Friss Újság és a Szamos folyóirat díjazta. A zsűri tagjai által kiválasztott legérdekesebb alkotások bekerülnek a 2021-es Szatmári (Zöld) Kalendáriumba. Békéssy bemutatta a pályamunkákat, amelyek ki voltak állítva a Zöld Ház elé, s bárki megtekinthette azokat, és elolvashatta az irodalmi anyagokat.

Gál Gyöngyi, a LiterArt Egyesület elnöke kiemelte, hogy a világjárvány okozta társadalmi elszigetelődés idején megváltozik az emberiség, az egyén értékrendszere. Lelassulunk, befelé fordulunk, vagy éppen a közvetlen környezetünk felé tekintünk, meglátjuk hirtelen azt, amit „már százezer éve” nézünk. Felértékelődik a minket körülvevő természet világa szépségeivel, dallamaival. Az új léthelyzet önkifejezésre is ihlet, gondolataink, érzelmeink megszólaltatására. A Szatmár Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgató asszonya, Békéssy Erzsébet a környezetvédelmi világnap ünnepéhez kapcsolódva megtalálta azokat az intézményeket, azt a formát, amelyek és ami által megszólíthatja az ifjú nemzedék tagjait a világhálón, hogy e témában üzenjenek kortársaiknak. Ki miben tehetséges, amilyen formában, műfajban találja meg az alkotás örömét, az üzenetének közvetítését, rajzban, esszéírásban, keresztrejtvény készítésében. A felhívás a média, a tanintézmények által jutott el a diákokhoz — tette hozzá Gál Gyöngyi, aki megköszönte az irányító tanároknak, hogy ápolják a tehetséget, felhívják fiataljaink figyelmét a környezettudatosságra, hiszen ne feledjük, a Földet csak kölcsönkaptuk a jövő nemzedéktől.

Elek György, a Szatmári Kalendárium szerkesztője a Szamos folyóiratban egyre több diákírónak az írásait népszerűsíti, a májusi számban tasnádi diákok rajzait is közölte, és szerencsésnek tartja, hogy a Szatmári (Zöld) Kalendáriumban is szerepelnek majd diákok. A fiatalok bevonása a környezetvédelembe amiatt is fontos, mert rajtuk múlik, hogy milyen környezetet alakítanak ki felnőttkorukra és gyerekeik számára.

Értékes pályaművek születtek valamennyi választott műfajban, a kiállítás anyaga önmagáért beszél, gazdagítani fogják a kalendárium tartalmát.

A díjátadó ünnepségre nem tudott elmenni minden pályázó diák, hiszen a tanítás még az utolsó métereken is zajlik az online térben vagy éppen az iskolapadokban a végzősök számára.

 

A pályázaton részt vevő diákok

Zsidó Alexa (rajz), Varga Vanessa (vers), Kapitány Szilvia (rajz), Varga Noémi (rajz), Dohi Csenge (vers), Mészáros Krisztina (keresztrejtvény), Gliguta Zsófia (népi szokásrend), Bakó Boglárka (mese), Hendea Antónia Carina (keresztrejtvény) — valamennyien a Tasnádi Általános Iskola tanulói, Kárpinszki Zsófia (rajz, Rákóczi Ferenc Általános Iskola), Halász Mezei Zsófia (keresztrejtvény, Dr. Vasile Lucaciu Általános Iskola), Groza Andrei (keresztrejtvény, Mihai Eminescu Főgimnázium), Marcu Ruzandra Calina (keresztrejtvény, Mihai Eminescu Főgimnázium), Szabó Vivien Andrea (keresztrejtvény, D-na Stanca Kollégium), Antonia Dan (keresztrejtvény, Octavian Goga Általános Iskola), Mandruti Adina (keresztrejtvény, Octavian Goga Általános Iskola), Bodea Bogdan (keresztrejtvény, Octavian Goga Általános Iskola), Sebastian Buzas (keresztrejtvény, Bélteki Általános Iskola), Coroiu Elisa (keresztrejtvény, Avram Iancu Általános Iskola).

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie