×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge szitálás lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Diákok festményeiből készült albumot mutattak be

2020.06.02 - 14:24
Megosztás:
Diákok festményeiből készült albumot mutattak be
Szatmárnémetiben, a Vécsey-ház udvarán mutatták be tegnap azt a festményalbumot, melyben Cristina Gloria Oprişa képzőművész-tanár tanítványainak a karantén ideje alatt készült munkái találhatók.

Az idei gyermeknapon nem voltak látványos tömegrendezvények, mintha ez az amúgy munkaszüneti nap is a virtuális térbe költözött volna. Ez a világ nagyon eltér a régebbitől, itt már nem kell olvasni, énekelni, rajzolni, festeni, különböző gyermekjátékokban legyőzni a rosszat, itt már könnyed gombnyomásokkal lehet bejárni a mesevilágot és elérni Tündérországba. Ezt a világot félig-meddig megkerülve, kissé megmaradva a hagyományoknál, Cristina Gloria Oprişa képzőművész-tanár irányításával a festészet eszközeivel járta be egy általa irányított gyerekcsoport A kis herceg világát.

Cristina Gloria Oprişa elmondta, hogy mindent a festészetért és a festészet fiatalokkal való megszerettetéséért tesz. Ez a cél vezette az elmúlt két hónap során is, amikor néhány diákjával az interneten tartva a kapcsolatot végeztek csoportmunkát, rajzoltak, festettek, végül elkészítettek egy albumot.

A tegnap bemutatott album örök emlék marad a gyerekek, a szülők és a pedagógus számára.

„Arcunkon maszkkal, a magunk valóságától egy kicsit távol is láthatjuk a szépet, ha azt észre tudjuk venni” — mutatott rá Oprişa. Közel két hónapos munkafolyamat eredményeként jött létre az album. Voltak gyerekek, akik szorgalmasan végezték a munkájukat, voltak, akiket ösztönözni kellett, de a lényeg az, hogy minden gyerek sokat fejlődött, és a jövőben lesz mire építeniük. A karantén idején is sikerült tehetségeket felfedezni, és volt öröm a munkában. A gyerekek elolvasták A kis herceget, megpróbáltak vele utazni és megismerni a világot. Mindez A kis herceg kiállítássorozat huszonötödik rendezvényére készült, amit a világjárvány miatt nem sikerült megtartani, de Cristina Gloria Oprişa reméli, hogy az év folyamán sor kerül a tárlat megrendezésére. Eddig több mint száz képzőművész jelezte részvételi szándékát, és ezen a tárlaton ki lesznek állítva a diákok munkái is. Minden évben nagyon sok izgalommal járt A kis herceg kiállítás megszervezése, évről évre több volt a résztvevő, és nagyon sok művész igyekezett erre az alkalomra időszerű témát feldolgozni. A most megjelentetett albumba alkotó diákokat úgy is lehet tekinteni, mint a kis herceg egyik földi kertjében nevelkedett virágokat — tette hozzá Cristina Gloria Oprişa.

Az érvényben lévő rendelkezések szerint a távolságtartás még kötelező, de a Vécsey-ház udvarán a résztvevők mégis tudtak örülni a találkozásnak, és igyekeztek egy jót beszélgetni.

Elek György

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie