×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

CNCAV: az oltás ötödére csökkentette a megfertőződés és tizedére a kórházba kerülés kockázatát Romániában

2021.10.23 - 16:55
Megosztás:
CNCAV: az oltás ötödére csökkentette a megfertőződés és tizedére a kórházba kerülés kockázatát Romániában
Az oltással történő immunizálás kevesebb mint ötödére csökkentette a megfertőződés kockázatát Romániában, kevesebb mint tizedére a kórházba kerülés valószínűségét, tizennegyedére az intenzív osztályra kerülés és huszadára az elhalálozás kockázatát — közölte a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) egy, az oltások hatékonyságát vizsgáló felmérés eredményeire hivatkozva.

A CNCAV által készített vizsgálat alapjául több mint 1,7 millió 16 éven felüli személy mintegy 2,7 millió pozitív és negatív teszteredménye szolgált. A felmérés 2021 februárja és májusa között készült, amikor a koronavírus alfa változata volt a domináns az országban.

Az adatokból az is kiderült, hogy a vakcina első dózisának felvételétől számított 14 nap után már 50 százalékkal csökken a kórházba kerülés és az elhalálozás kockázata, a maximális védettség azonban csak a második adag beadása után érhető el, ezért nagyon fontos a teljeskörű beoltottság.

A felmérés eredményei szerint az oltatlan személyek körében a következő adatokat jegyezték:

*659 megfertőződés

*167 kórházi kezelést igénylő eset

*10 intenzív terápiás ellátást igénylő eset

*27 elhalálozás.

A vakcina első dózisát felvevők körében jegyzett adatok (az oltástól számított 14. nap után)

*404 megfertőződés

*87 kórházi kezelést igénylő eset

*4 intenzív terápiás ellátást igénylő eset

*10 elhalálozás.

A teljeskörűen beoltottak körében jegyzett adatok:

*69 megfertőződés

*14 kórházi kezelést igénylő eset

*0,9 intenzív terápiás ellátást igénylő eset

*1,6 elhalálozás.

Az egyes vakcinatípusok megfertőződéssel szembeni hatékonysága a második dózis beadása utáni 14. naptól kezdődően:

*Comirnaty/BioNTech Pfizer: 84.1%

*Spikevax/Moderna: 93.1%

*Vaxzevria/AstraZeneca: 71.1%

A Janssen (Johnson & Johnson) vakcinával való oltás csak 2021. május 4-én kezdődött el Romániában, így ezzel kapcsolatban nem állt rendelkezésre elegendő adat május 31-éig. Ennek az oltóanyagnak a hatékonyságát egy későbbi felmérés vizsgálja majd - mutat rá a CNCAV.

Az összes vakcinatípus kumulatív hatékonysága a második dózis utáni 14. naptól:

*megfertőződéssel szembeni hatékonyság: 84,4%

*kórházba kerülés megelőzése: 91.8%

*intenzív osztályra kerülés megelőzése: 92.8%

*elhalálozással szembeni hatékonyság: 95.1%

Szombati közleményében a CNCAV leszögezi, továbbra is a védőoltás jelenti az egyetlen biztonságos és hatékony megoldást a COVID-19-világjárvány legyőzésére, és Romániában kizárólag olyan oltóanyagokat használnak, amelyeket engedélyezett a legfőbb döntéshozó szerv, az európai szakértőket tömörítő Európai Gyógyszerügynökség (EMA).

„Minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy szolidaritásról tegyünk tanúbizonyságot, és oltassuk be magunkat saját és szeretteink biztonsága érdekében. Bízzunk az orvosok munkájában és a tudományban! Csak oltással térhetünk vissza a normális életünkhöz, és adhatjuk vissza az élet esélyét a legsebezhetőbbeknek!" — nyomatékosítják.

AGERPRES, Fotó: MTI

Rafila: 35-40 százalékos átoltottságnál nem a harmadik dózis a fontos, hanem az oltatlanok immunizálása
A koronavírus elleni oltás harmadik dózisának beadására azokban az országokban kell hangsúlyt fektetni, ahol 70-80 százalékos az átoltottság - jelentette ki csütörtökön az új egészségügyi miniszter.
Lemondunk az AstraZenecáról
2022-től már nem oltanak Romániában az AstraZeneca gyártó Vaxzevria nevű, koronavírus elleni vakcinájával. Az országos oltási bizottság azt javasolta az Egészségügyi Minisztériumnak, hogy ne vásároljon több vakcinát a gyártótól.
Olaszországban oltáshoz kötötték a városi tömegközlekedés használatát
Szigorúbb járványintézkedéseket vezetnek be a karácsonyi időszakban az oltás nélküliekkel szemben, akik negatív teszttel sem használhatják a tömegközlekedési eszközöket, nem léphetnek be szállodákba, bárokba és edzőtermekbe - jelentette be az újabb korlátozásokat Mario Draghi miniszterelnök szerda este. 
Cookie