×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

„Edit” tudja, hogy mit csinálsz, miközben vezetsz

2024.02.23 - 09:28
Megosztás:
„Edit” tudja, hogy mit csinálsz, miközben vezetsz
Sokaknál oszlik meg a figyelem a vezetés és okostelefon között. (Illusztráció: freepik.com / freepik.diller)
A középiskolások 38%-a használta telefonját vezetés közben fényképek vagy videók készítésére. Tíz középiskolásból legalább három hozott már olyan döntést, amellyel veszélybe sodorta magát az utakon.

2023-ban Romániában 1545 személy vesztette életét közúti balesetben, és további 3535-en szenvedtek súlyos sérüléseket. A statisztikák alapján a súlyos balesetek több mint negyedét az egy évnél kevesebb tapasztalattal rendelkező járművezetők okozták. Az E.D.I.T. Egyesület a Román Rendőrséggel és a MOL Romániával partnerségben szervezi meg a Közlekedésbiztonsági óra a középiskolákban elnevezésű programot, amelynek fő célja, hogy elősegítse a felelősségteljes közlekedési magatartást a jogosítvány megszerzése előtt álló fiatalok körében.

hirek/2024/februar/edit-tudja-hogy-mit-csinalsz-mikozben-vezetsz-freepik.jpg
(Illusztráció: freepik.com)
Szabályosan

Az E.D.I.T. Egyesület ezért felmérést végzett, hogy megtudja, hogyan viszonyulnak a középiskola utolsó éveiben lévő fiatalok a közúti magatartáshoz. A felmérés eredményei azt mutatják, hogy bár a válaszadók többsége jogosítványt szeretne szerezni (a megkérdezettek mindössze 1,3%-a mondta azt, hogy nem akar hajtásit szerezni), mégsem minden fiatal indul útnak azzal a hozzáállással, hogy a szabályok betartása elengedhetetlen a biztonságához.
 

hirek/2024/februar/edit-tudja-hogy-mit-csinalsz-mikozben-vezetsz-freepik-com-gpointstudio.jpg
(Illusztráció: freepik.com / gpointstudio)
Telefonálás

Az adatokból az is kiderül, hogy a megkérdezettek 15,5%-a nem zárja ki, hogy alkoholtartalmú italok fogyasztása után is vezetni fog, és aszerint értékeli vezetési képességét, hogy mennyi alkoholt fogyasztott. Emellett 10-ből közel 4 középiskolás vezető használta már telefonját fényképek vagy videók készítésére vezetés közben, vagy utazott olyan járműben, amelynek a vezetője ezt tette. A tizenévesek 74%-a azt is elismerte, hogy ő, vagy annak a járműnek a vezetője, amelyben utazott, telefonált vezetés közben. Ez amiatt meglepő, mert a megkérdezettek 95,9%-a tisztában volt azzal, hogy a vezetés közbeni telefonhasználat életveszélybe sodorhatja őket.

hirek/2024/februar/edit-tudja-hogy-mit-csinalsz-mikozben-vezetsz-freepik-com.jpg
(Illusztráció: freepik.com)
Nagyobb sebességgel

10-ből 3 válaszadó úgy vélte, hogy a megengedett sebességhatár túl alacsony, és 10-ből 7 tinédzser azt is elismerte, hogy utasként vagy a vezetőként már közlekedett a megengedettnél nagyobb sebességgel. Az ilyen kockázatos viselkedés ellenére a megkérdezettek 36%-a úgy vélte, hogy a túlzott sebesség a közúti balesetek fő oka, míg 27% szerint a legnagyobb probléma az alkoholfogyasztás.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Kezdődhet a körkörös felüljáró tervezése
Lehet, hogy közelebb van a kivitelezése mint sokan hitték, azonnali tanácsülésen fogadta el a szatmárnémeti tanács a megvalósíthatósági számokat, ami a tervezési munka megkezdéséhez kell.
Elsőként a másodikosok vizsgáznak
Megkezdődött a másodikosok, negyedikesek és hatodikosok országos képességfelmérő vizsgája. Az oktatási szaktárca közleménye szerint a felmérések a május 13–29. közötti időszakban zajlanak, összesen több mint 500 ezer tanuló tudását mérik fel.
Használatban a Fabricii úti buszterminál
Már használják a buszok a szatmárnémeti Fabricii úti tömegközlekedési csomópontot, igaz egyelőre csak köztes megállóként. Hamarosan betölti tényleges funkcióját ez a logisztikai központ.