×
2021. 10 16.
Szombat
Gál
3 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.26 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Bú Józsefre emlékeztek az EMNT szervezésében

2021.09.02 - 17:00
Megosztás:
Bú Józsefre emlékeztek az EMNT szervezésében
Barátok és ismerősök vettek részt a megemlékezésen / Fotó: Veres-Kupán Enikő
Augusztus 29-én, vasárnap délután alkotásaiból és ereklyéiből készült emlékkiállítással emlékeztek Szatmárnémetiben Bú József fafaragómesterre a Vasile Lucaciu (Árpád) utca 18. szám alatt, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Szatmár megyei szervezetének székházában.

Bú József életútját Veres-Kupán Enikő méltatta, megemlékező beszédet mondott Szilágyi Balázs, a Szatmár-Láncos Református Egyházközség lelkipásztora.
A rendezvényen fellépett László Zita színművésznő és Tóth-Páll Miklós színész-rendező.

Veres-Kupán Enikő elmondta, hogy Bú József éberen figyelte a magyar nemzet sorsát alakító eseményeket, aggódott mind az itthoni, mind a Kárpát-medencei történések miatt. Mint ahogy a tiszteletére rendezett kiállítás képei is igazolják, „jelen volt, és ő vitte a zászlót, ha hangot kellett adni sérelmeinknek, ha utcára kellett vonulnunk jogaink védelmére, ha bántották a székelyt, a magyart, az Istent vagy a hazát” — fogalmazott, emlékeztetve arra is, hogy tollat ragadott, és bátran leírta véleményét, vagy vésőt, hogy Széchenyiként nevelje, tanítsa, emelje szeretett magyar nemzetét. „Pénzt, fáradságot nem kímélve utazott szerte Nagy-Magyarország területére, ha úgy érezte, hogy szolgálatot tehet, kopjafát emelhet, vagy munkái, faragásai által tiszteltetheti múltunkat, fenntarthatja a múlt iránti tiszteletet, és ezáltal építheti jövőnket” — méltatta Veres-Kupán Enikő.

„Hogyan tudnám Bú Józsefet, vagy ahogy mi szólítottuk, Jóska bácsit jellemezni, milyennek ismertem őt? — tette fel a kérdést Szilágyi Balázs lelkipásztor, amit ő maga meg is válaszolt. „Mindenek előtt egyenes gerincű, szilárd jellemnek, éppen olyannak, mint a Fennvaló előtti igaz ember. Szívén viselte nemcsak a családja, hanem annak a közösségnek a sorsát is, amelyhez tartozott. Forrón szerette a fajtáját, nemzetét, és örült, ha ilyeneket látott maga körül. Haza- és nemzetszeretetét mondhatni már az anyatejjel együtt magába szívta. És aztán jött a fafaragás szeretete és művészete. Először csak dísztárgyakat és használati eszközöket készített, majd történelmi és irodalmi témájú művek következtek, nem egy, nem kettő, hanem több száz alkotás, amiket mindannyian megcsodálhatunk. Mondanom sem kell, hiszen közismert, hogy munkái széles körű elismerésnek örvendenek szerte a Kárpát-medencében.”

SZFÚ

Betekintést nyerhetünk a  restaurátorok munkájába
A Szatmár Megyei Múzeum képzőművészeti részlegén nyílt meg tegnap a múzeum Regionális Restaurálási Laboratóriumának kiállítása.
Patthelyzet a parkolásban
Nincs helyük a kocsiknak, mert sokkal több van belőlük, mint amennyi 20–30 évvel ezelőtt volt. Festett vonaluk kellene hogy legyen az autósoknak és egy méter széles szabad járda a gyalogosoknak.
Robotikaprojekt: indulhat a tesztelés
A szatmárnémeti Caritas Szent József Rehabilitációs Központjának munkatársai kipróbálják, hogyan működik a gyakorlatban a robotikaprojekt keretében kidolgozott Szókincsfejlesztés padlórobot segítségével című módszertani füzetben megfogalmazott metódus.
Cookie