×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
3 °C
enyhe eső
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Külföld

Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép

2022.02.24 - 15:06
Megosztás:
Benyomultak Kijev megyébe az orosz csapatok, lezuhant egy ukrán gép
Fotó: Reuters
Orosz csapatok betörtek az államhatáron Fehéroroszország felől Kijev megyébe - közölte csütörtökön az ukrán határőrszolgálat. Az UNIAN hírügynökség jelentette, hogy Kijev megyében lezuhant az ukrán légierő egyik AN-26-os gépe. A repülőgépen 14-en voltak, közülük öten életüket vesztették.

A Szuszpilne hírportál közben arról számolt be, hogy a hatóságok lezárják a fővárosba, Kijevbe bevezető utakat. Kifelé szabad a forgalom a fővárosból.
A határőrség közleménye szerint Kijev megyében a határőrök az ukrán katonákkal együtt "harcba bocsátkoztak az orosz betolakodókkal". A Kijev megyei Hosztomel települést - ahol az Antonov állami repülőgépgyár reptere van - helikopterekről lövik az oroszok, egyes források szerint deszant alakulatokat vetettek be a reptér elfoglalására. Anton Herascsenko, a belügyminiszter tanácsadója úgy tudja, hogy három, támadó helikoptert az ukrán légvédelem semlegesített.

A szintén Fehéroroszországgal határos Zsitomir megyében Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ottani határőrök laktanyáját. AZ ukrán határőrség közölte, hogy a határmenti egységeket a helyzettől függően tartalék pozíciókba csoportosítják át a fegyveres erőkkel és a nemzeti gárdával együttműködésben.  

A vezérkari főnökség jelentése szerint Csernyihiv megyénél sikerült megfékezi az orosz csapatok benyomulását Ukrajnába. Ugyanakkor - az UNIAN hírügynökség szerint - súlyos harcok dúlnak Harkiv megye, valamint a Donyec-medence térségében. Az ukrán hadsereg kora délután azt közölte, hogy Oroszország eddig több mint harminc csapást mért ukrajnai polgári és katonai infrastrukturális létesítményekre. Az ukrán szárazföldi erők azt közölték, hogy az ukrán 93-as gépesített dandár tagjai foglyul ejtettek két orosz katonát a Donyec-medencében.  

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés erre hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI

Ukrán pénzügyminiszter: egyre nehezebb pénzügyi támogatást szerezni
Szerhij Marcsenko szerint Ukrajna most kétszer akkora erőfeszítéseket tesz, mint a legutóbbi, áprilisi éves találkozókon, hogy meggyőzze partnereit a támogatásról.
Ukrajna saját kitermelésű gázzal vészelné át a telet
A háború sújtotta ország most először megpróbálja saját kitermelésű földgázzal fedezni téli szükségleteit. Erre mostanáig még nem volt példa.
Robert C. Castel megmondta, hogy ki fogja megnyerni a háborút
Az izraeli biztonságpolitikai szakértő szerint is új világrend készül, aminek csak egyik alakító tényezője az orosz – ukrán háború. „Zsidó nacionalista vagyok, erős magyar kötődéssel, és szabadon beszélhetek, mert nem kötődöm semmilyen intézethez, nincs honnan kirúgjanak, úgyhogy azt mondom amit gondolok!”