×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
21 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Az új főtér kész, a régit kezdik

2022.01.12 - 14:52
Megosztás:
Az új főtér kész, a régit kezdik
Hetek kérdése, hogy végezzenek a szatmárnémeti új főtéri átépítési munkálatokkal, kezdődhet a régi főtér felújítása. Kész lesz a teljes körgyűrűszelet május végére, és idén már be fog indulni a buszterminál. Előrelépés várható a két parkolóház építésében.

A szatmári Informaţia TV-nek adott évértékelőjét csíptük el Kereskényi Gábor szatmárnémeti polgármesternek, akinek főleg az idei évre érvényes előrejelzéseit, bejelentéseit írtuk itt össze.

Harmadik híd és körgyűrű

Más fórumok után itt is szóba került a Ştrandului utcai harmadik Szamos-híd építésének az ügye, aminek — a legutóbbi minisztériumi átutalásnak köszönhetően — a költségeinek a nyolcvan százaléka fedezve van. A polgármester szerint még fognak feljebb kúszni a kivitelezés költségei, mert drágult az építőanyag és nőtt a minimálbér, de ilyen esetekben van lehetősége szerződésmódosítást kérni a kivitelezőnek, és ezt indokolt esetben jóvá is hagyja a megrendelő. Kétszázmillió lej alatt fogják tudni tartani a költségeket, mutatott rá Kereskényi. „A Strabagnak 2023. június 30-áig kell végeznie a hídépítéssel. Meg vagyok győződve arról, hogy még a 2022-es év első felében át lesz adva a közúti forgalomnak a szatmárnémeti körgyűrűszelet teljes hossza, átadás-átvételi fázisig fognak elérni május végéig az olaszok.”

Uniós források 2021

Kereskényi Gábor elégedett az EU-s támogatásokból és kormányprogramokból való finanszírozásérvényesítésekkel. Az északnyugati régió utolsó helyéről, ahol 2016-ban találta a várost a jelenlegi vezetés, a harmadik helyre tornázta fel magát, Kolozsvár és Nagyvárad mögé, mutatott rá a polgármester. 2021-re megvalósult az, amit terveztek, számolt utána: minden 10, Szatmárnémetiben befektetett lejből 7 külső finanszírozásból lett elköltve.

Közúthálózat és járdák

Meg fog épülni idén további 400 lakótelepi parkolóhely a Szamos bal partján lévő városrészben, 17 út fog komplett aszfaltréteget kapni idén, ahol nemcsak az úttest, de a járda is át lesz burkolva. 6 utcában az úttest lesz újraaszfaltozva idén, 15 utcában pedig a járda. Hogy melyek lesznek ezek, arról név és cím szerint nem beszélt, de ki fogjuk kérni ezeket az információkat a beruházási osztálytól. Majdnem kész az új központ korszerűsítése, tényleg alig van már hátra felújítandó, az építészkamara időhúzását követően májusban kezdődhet a régi főtér felújítása, ami — a polgármester egy korábbi kijelentése szerint — a körforgalom nagy részének autós forgalom előli lezárását is jelenti.

hirek/2022/januar/12/foter.JPG
A két főtér arculatváltási projektje köti össze 2021-et 2022-vel Szatmárnémetiben

Kubik park

A Kubikra épült park is készen kell hogy legyen idén. Az itt felmerült belvízproblémával kapcsolatban Kereskényi elmondta, hogy január végéig kell előálljon megoldási javaslatával a kivitelező, a polgármester szerint a létesítményt saját csatornarendszer mentheti meg a jövőbeni felázástól. A kivitelező a hirtelen olvadásra és a sok esőre kente a belvizet, ami Kereskényi szerint is úgy volt, de azért nem elfogadható, mert nem sok kifogásra, hanem egyetlen megoldásra van szükség ahhoz, hogy a munka a város részéről át legyen véve.

Közlekedés

Tavaly 5 hibrid busz javított a városi közszállítás minőségén, idénre 6 vásárlása van betervezve, ami ha meglesz, akkor 25-re fog nőni a Szatmárnémetiben forgalomba állított új gyártású buszoknak a száma. Idén abból a 82 millió lejből, amit a fejlesztési minisztériumnak hála meg tudott a város spórolni, a Kogălniceanu és a Decebal utcai emeletes parkolóházak tervezését és kivitelezését indítják el. Ha megkapják a vízügy kilenc hónapja várt engedélyét, lesz előrelépés a két meglévő Szamos-híd közé szánt gyalogoshíd ügyében és a két híd közötti ártérbe tervezett parkosításban is. Hatvanmilliós igénylista van leadva a településfejlesztést célzó Saligny kormányprogramba, amennyit a város ebből kap, annyi lesz földes utak aszfaltozására és víz- meg csatornahálózat-bővítésre költve.

Iskolák, sport

Az 5-ös iskola fel lesz idén újítva, és Kiválósági Központ fog ott működni, bővítve lesz több címen is a közvilágítás, és fokozatosan át fognak állni LED-es világításra a régi technológia használata helyett. El fog kezdődni a Rákóczi Ferenc iskola új épületszárnyának az építése, iskola- és óvodafelújítások lesznek, a tömbházszigetelési program is folytatódni fog idén, és hőszigetelni fogják a vívótermet is. Meg fog újulni a Mihai Eminescu Főgimnázium belseje, két bölcsőde építése kezdődhet el, és minden jel szerint az uszoda építése is a Kossuth-kertnél.

Princz Csaba

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie