×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Belföld

Az ösztöndíjak szubvenciójának növelését kérik a kormánytól az egyetemi hallgatók szervezetei

2021.12.13 - 17:13
Megosztás:
Az ösztöndíjak szubvenciójának növelését kérik a kormánytól az egyetemi hallgatók szervezetei
A Romániai Diákszervezetek Országos Szövetsége (ANOSR) arra kéri a kormányt, hogy január elsejétől a jelenlegi 201 lejről emelje 241 lejre a hallgatói ösztöndíjak szubvencióját.

Hétfői közleményében az ANOSR hangsúlyozza, hogy bizonyított az összefüggés a szociális ösztöndíjak és az egyetemi vizsgák sikeres teljesítése között, ennek ellenére a juttatás összege az elmúlt öt évben nem emelkedett, miközben az országos bruttó minimálbér ugyanebben az időszakban 75 százalékkal nőtt.

A diákszövetség felhívta a kormány figyelmét arra is, hogy számításaik szerint 2020-ban egy egyetemi hallgató minimális lakhatási és étkezési költségei elérték az 1172 lejt havonta, ez az összeg pedig 2,2-szer nagyobb a minimális szociális ösztöndíjnál.

Az ANOSR emlékeztet arra, hogy kérésükre korábban a minimális ösztöndíj 580 lejről 700 lejre nőtt ugyan, ám a kormány nem növelte a juttatások állami szubvencióját, így az egyetemek nem tudták megemelni a hallgatóknak járó juttatást, mert ez az ösztöndíjasok számának előzmény nélküli csökkenését eredményezte volna.

Mivel jövőre a minimális ösztöndíj 700 lejről 780 lejre nő, a diákszövetség arra is kéri a kormányt, hogy a 2022-2023-as tanévben hallgatónként 272 lejre növelje az ösztöndíjak állami szubvencióját. AGERPRES

Magyarországi diákok a Kalazanciban
Sátoraljaújhelyi diáktársaikat fogadták a kalazancisok a Határtalanul!-program keretein belül. A magyarországiaknak a nagykárolyi diáktársaik megmutatták a környék fontosabb emlékhelyeit.
Alkotói Ösztöndíjban részesült Moldován Blanka
A Communitas Alapitvány  XX. Alkotói Ösztöndíjában részesült Moldován Blanka, a Harag György Társulat művésze, aki színjátszótábort is szervezett a gyermekek számára.
Folytatódik a diákok rendszeres tesztelése
Romániában a diákokon végzett gyorstesztek által kimutatott koronavírus-fertőzések kétharmadát a PCR-tesztek is igazolták, ezért folytani fogják a rendszeres szűrést, mert hozzájárul a járvány féken tartásához - jelentette be Sorin Cimpeanu oktatási miniszter.
Cookie