×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
25 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Az anyanyelvért dolgoztak a rákóczisok

2021.11.15 - 07:29
Megosztás:
Az anyanyelvért dolgoztak a rákóczisok
A magyar nyelv napja alkalmából a szatmárnémeti Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjai és pedagógusai érdekes és változatos tevékenységekkel készültek.

Rus Annamária, az iskola magyartanára elmondta, hogy egész héten a magyar nyelv napjával kapcsolatos tevékenységeket szerveztek, melyekbe az elemi osztályos diákokat és a pedagógusközösséget is bevonták. A két magyartanár, Rus Annamária és Tivadar Melinda együttműködése alapján készült el az a kiállítás, mely az intézmény első emeletén, a folyosón kapott helyett. „Ezen a kiállításon megjelentek az anyanyelvvel kapcsolatos ötsorosok, amelyeket nagy odaadással készítettek nemcsak az V–VIII. osztályosok és a III. C osztály, hanem a pedagógusok is. Ezenkívül a gyerekek rajzoltak, képrejtvényeket készítettek közmondások, szólások alapján, a VI. C, VII. B és C, valamint a VIII. B és C osztályok diákjai közös osztályverseket is írtak a magyar nyelvről, amelyeket a második emeleten készült tablóra függesztettek ki a VIII. C osztály diákjai az első nyelvemlékeket és Kazinczy Ferencet bemutató képeivel együtt, hogy bárki elolvashassa a gyerekek alkotásait. Ezeket a verseket szeretnénk a Szamos folyóiratban is megjelentetni a rajzokkal együtt. A VII. B osztály készítette a két nagyobb plakátot, amelyekre az ötsorosok és az ő osztályversük lett feltéve (ők nagyon sokat segítettek a kiállítás megvalósításában is), a VII. C osztály egyik diákja pedig felajánlotta, hogy megzenésíti az osztályversüket. Egész héten zajlott a munka, főként a magyarórákon, folyamatosan készült annak a kiállításnak az anyaga, melyet pénteken meg is valósítottunk. A VIII. B osztály diákja, Bálint Stefánia a magyar nyelv napja alkalmából egy mindenkit ámulatba ejtő képet festett, ugyanolyan szépet, mint korábban a környezetvédelmi projekt kapcsán, melyeket szeretnénk bekereteztetni és az iskolában méltó helyre kifüggeszteni” — fogalmazott Rus Annamária, aki azt is elmondta, hogy a diákok csütörtökön és pénteken a magyarórákon A Magyar Nyelv Múzeumáról, nyelvemlékeinkről, nyelvtörténetről, nyelvrokonságról szóló oktatóvideókat néztek meg, melyek megtekintése után egy vetélkedőn vettek részt.
„A VII. B osztály diákjaival kitaláltuk, hogy 4–4 lány bemegy a II. B, III. B és IV. C osztályba, ahol szintén a magyar nyelv napjához kapcsolódó tevékenységet folytattak: a lányok az előre egyeztetett magyarórákra bevitték a külön erre az alkalomra rajzolt, szólásokat és közmondásokat bemutató képrejtvényeket, találós kérdéseket, valamint eszperente nyelven megírt, mesefigurákról szóló mondatokat, mely feladatokból egy, a kicsik körében nagy népszerűségnek örvendő kis csengő segítségével egy gyors kis vetélkedőt tartottak, melynek végén a legügyesebbek egy pici csokit is kaptak. Nagyon élvezték a lányok, nagyon lelkesen meséltek tapasztalataikról, azt élvezték leginkább, ahogy a gyerekek dolgoztak, s hogy milyen gazdag tudással rendelkeztek” — mesélte Rus Annamária. „Mondhatjuk azt, hogy a kicsiket is bevontuk az anyanyelvünk ápolásába, bemutatva az egész hetes tevékenységek során az anyanyelvünk gazdagságát, szépségét, összekötő erejét. Büszkék vagyunk diákjainkra, akik részt vettek ezekben a tevékenységekben, köszönjük a hozzáállásukat, a segítségüket, ötleteiket, a tanítónénik és a kicsik szeretetét, amivel fogadtak minket, s nem utolsósorban pedagógusaink együttműködését. Nagyon jól telt a hét, fárasztó volt, de megérte, hisz az anyanyelvünk ápolása az egyik legfontosabb feladatunk” — összegzett Rus Annamária.
A tanárnő végezetül arról is beszámolt, hogy a diákokkal a kényszervakációt megelőzőn október 23-ról is szerettek volna megemlékezni, a két hetedik osztály közössége vállalta, hogy készít egy-egy illusztrációt az alkalomhoz illő versek alapján, ám pont akkor jött a kényszervakáció, így a kiállítást nem tudták megvalósítani, de most kifüggesztették az október 23-ára készült alkotásokat is.

Sógor Beáta

 

Carl Orff Carmina Buranajával megkezdődtek az idei városnapok
Jól mutatja, hogy mennyire szükség volt egy össznépi szabadtéri rendezvényre, hogy már a nulladik napon sokan érkeztek a szatmárnémeti új főtéri nagyszínpad elé, amely a városnapi nyitóünnepségnek adott otthont. Erős, de langyos szél fújt délután a főtéren, ami szellővé csendesedett a kezdésre.
Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Cookie