×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
29 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Átléptük a lélektani 100–at

2020.07.31 - 17:42
Megosztás:
  • Átléptük a lélektani 100–at
    Száz fölé emelkedett Szatmár megyében a fertőzöttek száma és a frissen regisztráltak között van az első koronavírussal megfertőződött orvos is.

    A közegészségügyi igazgatóság július 31–i összesítése értelmében Szatmár megyében az elmúlt 24 óra leforgása alatt 3 fertőzöttet regisztráltak, s ezzel a hivatalosan nyilvántartott, igazoltan koronavírus–fertőzöttek száma 102–re emelkedett — átlépve ugyan azt a bizonyos lélektani 100–at, ám ezzel együtt továbbra is Szatmár az ország legkevésbé fertőzött megyéje, ahol a járvány kezdete óta csak most regisztrálták az első megbetegedett orvost is.

    Mint azt a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház menedzsere, Adrian Marc elmondta, nem bizonyított, hogy a sürgősségi osztályon dolgozó orvos a kórházon belül fertőződött meg, ugyanis a járványankét során kiderült, hogy egyrészt nem végzett szoros fizikai kontaktust igénylő műveletet (például újraélesztés) igazoltan koronavírusos személlyel; másrészt pedig, hogy az elmúlt időben más, megyén kívüli városokban és településeken is megfordult. „A járvány most, a nyaralási szezonban közösségi szinten terjed egyre fokozottabban, ezért kell vigyáznia mindenkinek magára és betartani a megelőzési szabályokat. Az orvos pozitív tesztjét követően megtettük – tesszük az előírásoknak megfelelő lépéseket, teszteljük a kollégáit — ugyanakkor épp a közösségi terjedés okán döntöttünk arról is, hogy minden szabadságról, nyaralásról visszaérkező kollégát letesztelünk.” – magyarázta. Hozzátéve azt is: a koronavírus–labor csapata erején felül dolgozik — kapacitásuk a napi 186 mintaelemzés lenne, ezzel szemben naponta 250 – 300 mintát elemeznek. „A csapat kezd kifáradni, hétfőtől szombat estig dolgoznak és nem csak napi 8 órát. Pillanatnyilag többet tesztelünk, mint a kolozsvári és a nagyváradi kórház, ahol teljesen automatizált laborrendszer van (a miénk csak félig az). Próbálunk új kollégákat hozni és a két váltást tervezzük bevezetni. Nagyon le van terhelve az egész országos tesztelési rendszer, nagyon le vagyunk terhelve mi is — és nem mellékesen: mi a lehető legalacsonyabb áron végezzük el a magánigénylésű tesztet.”

    Cookie