×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Átalakul az épület a központban

2020.08.01 - 09:25
Megosztás:
 • Átalakul az épület a központban
  Marad a bank és a mobilos cég a földszinten, de az emeletet szállodává alakítaná a tulajdonos. Ez a tendencia egyre inkább jellemző a városra, vegyes felhasználású épületből egyre több épül.

   

  Közmeghallgatást hirdettek Szatmárnémetiben arra az épületre érvényesen, amelyiknek a földszintjén újabban a Transilvania Bank és a Telekom kirendeltségei működnek, mert az első emeleten és feljebb szállodai szobákat alakítana ki a tulajdonos. A földszinten maradnának azok a szolgáltatások, amelyek most is működnek, csak az emeleti helyiségeket alakítanák át irodahelyiségekből hotelszobákká és apartmanokká. Hiába nem építkezésről van szó, általános városrendezési terv hiányában ugyanúgy le kell folytatni a városdokumentációs eljárást, mint ha zöld mezős beruházás lenne. Sőt, még építési engedélyre is szüksége lesz a tulajdonosnak, mert beépítené a mostani legfelső, behúzott emeletet, amelyik eddig technikai helyiségként szolgált. Az épület magasságát és alapterületét nem változtatnák meg.

   

  Későbbi befejezés

   

  Az épületátalakítási terveknek ez a mostani az első közvitája, s mielőtt a megrendelő hozzákezdene a dokumentáció összeállításához, szükség lesz egy második közvitára is az ügyben. Hogy mikor nyílhatnak a hotelszobák az épületben, azt most még megsaccolni sem lehet, mert nem csak a bürokratikus ügyintézésnek nem látják a végét az azon dolgozók, de az egészségügyi helyzetben is történhet olyan változás, ami visszavetheti az előrehaladást az ügyben.

   

  Új tendenciák

   

  A vegyes felhasználású épületek építése lett a szatmárnémeti ingatlanpiaci jellemző az utóbbi időben, a központi vagy viszonylag központi városrészt érintő beruházások nagyrészt ilyenekről szólnak. A dolog hátterében az állhat, hogy az ingatlanberuházók, tulajdonosok nem igazán tudják megjósolni, mi lesz az, amire lakás célú ingatlanokon kívül használni fogják majd az épületüket, ha elkészül. Még mindig „divat” szállodát építeni, legutóbb a Petőfi Sándor utcában készült el ilyen, és kínál luxuskategóriájú szobákat, de készül egy hasonló célra tervezett épület a Cuza Vodă utcában is, ahol egy régi ház helyére fognak a manapság külföldön annyira elterjedt, úgynevezett butikhotelt építeni. A vendégéjszakáztatás a folyamatban lévő vagy nemrég befejezett beruházások nélkül is telített piacot jelent, a most növekedésnek induló tendencia a minden célra megfelelő épület építése, mert nem tudni, mit hoz a holnap. A földszinten legyenek boltoknak, gyógyszertárnak, bankfióknak való helyiségek, hogy ezek bérbeadásával legyen némi havi fix a tulajdonosnak. Az alsóbb emeleteken legyen hely irodáknak, a felsőbb emeletek pedig legyenek eladva lakásként, mert ha valamelyik számítás nem jött be, a költség-bevétel mérleg még mindig lehet pozitív a bevétel javára.

   

  Cookie