×
2021. 11 27.
Szombat
Virgil
5 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.39 RON
100HUF = 1.34 RON
Belföld

Áramszámla-támogatást kapnak az átlagos jövedelmű és fogyasztású háztartások

2021.08.31 - 20:13
Megosztás:
Áramszámla-támogatást kapnak az átlagos jövedelmű és fogyasztású háztartások
A kormány november elsejétől áramszámla-támogatást nyújt az átlagos jövedelmű és átlagos fogyasztású háztartásoknak - jelentette ki kedden Virgil Popescu energiaügyi miniszter.

A tárcavezető az energiaárakkal kapcsolatos megbeszélésen vett részt Florin Cîţu kormányfővel, Raluca Turcan munkaügyi miniszterrel, illetve az országos energiaár-szabályozó hatóság (ANRE), a Transelectrica, az OPCOM villamosenergia-tőzsde, a Versenytanács és az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) képviselőivel a kormánypalotában.

A miniszter elmondta, hogy a sérülékeny fogyasztók mellett az átlagos jövedelmű fogyasztók áramszámláit is támogatni fogja a kormány ezen a télen, vagyis november elsejétől március 31-ig.

Virgil Popescu adatai szerint jelenleg Romániában 4,5 millió háztartás évente kevesebb mint 1000 kWh villamos energiát fogyaszt, ez több mint tízmillió fogyasztót jelent.

A miniszter hangsúlyozta, az áramszámla-támogatást akkor is bevezetik, ha a parlament nem szavazza meg hasznos időben a sérülékeny fogyasztókról szóló törvényt.

Közölte, hogy jelenleg vizsgálják az intézkedésnek a költségvetésre gyakorolt hatását. Az azonban már bizonyos, hogy a támogatásokat a gázár liberalizálása nyomán kivetett pótlólagos adókból fogják finanszírozni. Az ezekből származó bevétel idén kétszerese a tavalyinak - magyarázta Virgil Popescu.

A miniszter időt kért annak a kérdésnek a megválaszolására, hogy a gyakorlatban miként történik majd az áramszámla-támogatás. Ezt azzal indokolta, hogy előbb meg kell vizsgálni, hány fogyasztót érint az intézkedés.

Virgil Popescu közölte azt is, hogy a fogyasztók ezen a télen is kapnak fűtéstámogatást.

AGERPRES

Jövő héttől igényelhető a fűtéstámogatás
Hamarosan minden Szatmár megyei polgármesteri hivatalban igényelhető lesz a kiterjesztett érvényességű fűtéstámogatás. Az idei évtől változott az eddigi maximális jövedelemhatár, de annak, akinek például nagy kertje van, nem jár az állami szubvenció.
Cîţu: a PNL és a kormány támogatja az energiaárak maximálását
A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a kormány támogatja az energiaárak maximálását - jelentette be a szerda esti kormányülést követően az ügyvivő miniszterelnök.
Lesz idén fűtéstámogatás-kifizetés
Sok buktató van még addig, míg a veszélyeztetett energiafogyasztók védelméről szóló, kedden elfogadott törvénybe foglaltakat alkalmazni is lehet, de Antal Lóránt szenátor, az Energiaügyi, Energetikai Infrastruktúra és Ásványi Erőforrások Bizottságának az elnöke szerint muszáj lesz mindennel elkészülni, és novembertől fizetni is azoknak, akik erre jogosultak.
Cookie