×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Lesz gáz a télen és meg is fogjuk tudni fizetni

2023.09.18 - 14:35
Megosztás:
Lesz gáz a télen és meg is fogjuk tudni fizetni
Rendszeresen ellenőrzik a tárolók állapotát, nehogy technikai probléma okozzon ellátási gondokat. (Fotó: dreamstime.com)
Kifogástalan vénasszonyok nyara van, de a tél azért a jó idő ellenére is közeleg, hamarosan kezdődik a fűtési szezon. Antal Lóránt (RMDSZ) szenátort kérdeztük arról, hogy lesz-e elegendő földgázunk a téli időszakra és meg fogjuk-e tudni fizetni a annak az árát.

A román földgáztárolók töltöttségi szintje kilencven százalékos, ami azt jelenti, hogy a 3 milliárdos raktározási kapacitás 2,7 milliárdon áll, ami az ország éves 10 milliárd köbméteres fogyasztását tekintve messze kielégítő, összegzett szerkesztőségünk megkeresésére Antal Lóránt az RMDSZ szenátora, a szenátus energetikai és altalajkincsek kitermelésével foglalkozó bizottságának az elnöke.

Marad az árfelügyelet

„Arra is garanciát kaptam az új energetikai minisztertől —  tette hozzá Antal — , hogy a jelenleg érvényben lévő árkorlátozási szabályok is érvényben maradnak, tehát nemcsak hogy van elegendő gáz, de annak megfizethető lesz az ára is.
Az áram ára sem lesz magas, mert az áramárakat a gázerőműves áramtermelést megdrágító földgázhiány okozta infláció emelte az égig, ami mostanra normalizálódott, főleg Romániában. A 2022-es energiaválság már 2021-ben is éreztette a hatását, nem minden országban mutatkozott egyforma mértékben, de volt, ahol ötszörös áramárakat is okozott az első fázisokban.”

Az RMDSZ eszmélt elsőként

Romániában azért nem öltött katasztrofális méreteket 2021-ben, de 2022 telén sem az áram- és gázkrízis, mert az RMDSZ már akkor világossá tette a Cîţu-kormány számára: ha az állam nem avatkozik be, végezetes lesz az energiaválság a lakosság és a cégek számára egyaránt. Ha az RMDSZ ráhatása ellenére, 2021 októberében, az utolsó pillanatban, nem került volna a kormányülés napirendjére az árszabályozás, Romániában még ma is torz árak lennének az energiapiacon, mutatott rá Antal Lóránt és nem állt volna meg az infláció 16 százalékon.

Princz Csaba
 

Ukrajna saját kitermelésű gázzal vészelné át a telet
A háború sújtotta ország most először megpróbálja saját kitermelésű földgázzal fedezni téli szükségleteit. Erre mostanáig még nem volt példa.
Nincs már olyan, hogy olcsó gáz, se olcsó villany!
Egyre - másra küldik nyomtatott, vagy digitális levélben az értesítőket a fogyasztóiknak az energiaszolgáltatók, hogy mennyi lesz az áram, meg a gáz ára idén. Egy fontos infó hiányzik az értesítőkből, de sajnos nem véletlenül.
Megvannak végre az energiaár-sapkák!
Egyezségre jutott végre önmagával, saját költségvetésével, az energiapiaci szereplőkkel és a hazai iparral a román kormány: a pénteki kormányülésen eldőlt, hogy milyen árkompenzációkkal vágunk neki a télnek.