×
2021. 01 20.
Szerda
Fábián, Sebestyén
-4 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.02 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Alig vannak körgyűrűperek

2021.01.13 - 13:43
Megosztás:
Alig vannak körgyűrűperek
Sokan elégedetlenkedtek annak idején a körgyűrűépítés nyomán kisajátított földterületek után kapott kártérítés miatt, pert mégis alig néhányan indítottak. Év vége előtt nem lesz kifizetés.

Év elején helyzetjelentést kért szerkesztőségünk a szatmárnémeti körgyűrű megépítését megrendelő országos közútkezelőtől (CNAIR), s a kérdésekre most kaptunk választ. Míg ezek megválaszolásával volt elfoglalva az utóbbi napokban a megkérdezett hatóság illetékese, nem hivatalos forrásból próbáltunk gyorsabban információhoz jutni, az ezek alapján írt cikkeket közöltük le az elmúlt napokban.

Kifizetések

A hivatalos információk sajnos megfelelnek a korábban megszerzett nem hivatalosaknak, a pénzüket 2017 óta váró egykori tulajdonosoknak nem ígérnek év végénél korábbi kifizetéseket. Ez a tulajdonosok nagy többségére igaz, ugyanis — ahogy az a közútkezelő jelentéséből kivehető — néhány tulajdonos már hozzájuthatott az elvett legelőért, szántóért vagy telekért, telekdarabért kapott pénzéhez. Valószínűleg azoknak utalta ki a kártérítést a közlekedésügyi tárca, akik elvett tulajdonának területét nem befolyásolhatja a második fázisban még most is zajló geodéta munkálatok eredménye. Tizennyolc és fél millió lej a kártérítések teljes értéke, ebből a jelek szerint 220 ezer lej lett kifizetve.

Bírósági eljárások

Arról is ír a CNAIR, hogy a Szatmárnémeti, Batiz és Erdőd vonzáskörzetében lévő több mint négyszáz tulajdonosból, akiket érintett a körgyűrűépítés miatti kisajátítás, mindössze négy indított ilyen-olyan okból polgári peres bírósági eljárást. Ezek közül egynek az első fokú döntése lett a felek felé kiközölve, amelyben a CNAIR-t beperelő felperesnek adott igazat a bíróság. Van egy másik eljárás is, amelyikben két magánszemély tulajdonos indított eljárást a közlekedésügyi minisztérium és az ennek alárendeltségébe tartozó CNAIR ellen. Ebben az ügyben hétfőn született döntés, de ezt, illetve a döntés indoklását tegnap még nem tette közzé a szatmárnémeti bíróság.

Akadályok

A terepen folyó munkálatokat illetően már csak villamos vezetékek állnak az építő útjában, a víz- és gázvezetékek és a csatorna problémája már át lett hidalva, de a nyomvonal három pontján 110 vagy 220 kV-os magasfeszültségű tartóoszlopok vannak még útban. Ezekhez csak akkor lesz majd szabad hozzányúlnia a kivitelező elektrotechnikai alvállalkozójának, amikor a távolsági energiaszállító, a Transelectrica jóváhagyja a beavatkozást. Meg kell ugyanis oldani, hogy amíg áramtalanítva lesz az érintett vezetékszakasz, addig egy másik elvégezze az érintett környék ipari és civil szintű villanyáram-ellátását. Az engedély megadásának pontos dátuma még nem ismert.

Princz Csaba

 

 

Tízezer új útlevél
Szatmáron 10 540 úti okmányt állítottak ki tavaly, ezek közül 8680 elektronikus, 1860 pedig ideiglenes útlevél volt, derül ki a Szatmár Megyei Útlevélosztály vezetőjének, Simona Babici-nak a tájékoztatásából.
Zárt ajtós kampánykezdés Szatmáron
Szatmárnémeti öt oltóközpontja közül tegnap egyik sem nyitott meg, kettő ugyan szinte elkészült, de még engedélyeztetésre vár, a többi hármat pedig csak ezután alakítják ki.
Koszorúzási ünnepség
Január 20-án, szerdán 17.45 órától, a magyar kultúra napjára készülve a szatmárnémeti Láncos-templom parkjában lévő Kölcsey Ferenc-szobornál koszorúzási ünnepséget tart a Szamos folyóirat, együttműködve a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatallal, a Szatmár Megyei Tanáccsal, valamint a Szatmár Megyei Hagyományőrző Forrásközponttal.
Cookie