×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Advent: az utolsó méterek

2021.11.27 - 08:50
Megosztás:
Advent: az utolsó méterek
Fotó: A szerző felvétele
Szinte minden készen áll egy hangulatos karácsonyváróhoz Szatmárnémetiben. Helyükön a vásári faházak, fent lógnak a fákon a LED-ek, az oszlopokon a fényfüzérek, készül az óriási adventi koszorú.

Az utolsó simításokat végzik Szatmárnémetiben a városközpont és egyes lakótelepek ünnepi hangulatba öltöztetésén. Az utolsó elemek, amikkel elkészülnek, a régi főtér parkjának Szamos felőli oldalára épített fényfolyosó és az óriási adventi koszorú. Ez utóbbi most a park kisebbik, kerek medencéjében kap helyet, szerdán még a fémváz állt csak ott, ami csütörtökre már megkapta a zöld díszítést, mára pedig minden bizonnyal teljesen készen is van. Itt is van az ideje a befejezésnek, mert vasárnap délután hat órakor fogják ezen meggyújtani az első adventi gyertyát, mert már itt is van a karácsonyvárás időszaka, kevesebb mint egy hónap van a nagy ünnepig.

Fények, gyertya

A karácsonyváráshoz kötődő szervezéssel a G. M. Zamfirescu Művelődési Központ foglalkozik, idén a főtéren és a városközponton kívülre is fényt visznek, a 16-os lakótelepen a Parcul Liniştii-ben, a 17-es lakótelepi UFO parkban és a Solidarităţii lakónegyedi Anghel Saligny téri parkban is lesznek ünnepi fények, karácsonyi díszek. Ezek ugyanakkor fognak felgyulladni, mint amikor a városközpontiak, minden helyen egy-egy kisebb fénygyújtási ünnepséget szervezhetnek a közelben lakók. Pénteken meglett a hivatalos bejelentés arról, hogy mikor történik meg az ominózus polgármesteri kézmozdulat, amivel megnyomódik a főkapcsoló gombja és felkapcsolódik az ünnepi világítás: november 30., kedd, délután hat óra. Helyszín, ahol a polgármester és a nagy piros kapcsoló egy időben megtalálható lesz: a régi főtéri park, a Dacia szálló előtt felállított — és azóta már szintén feldíszített —nagy közkarácsonyfa alatti sétányszakasz.

Vásári termékek

Napok óta a helyükön vannak a karácsonyi kézműves vásár faházai is, csütörtökön az árusok jelentkezésének határideje is lezárult, a szervezők részéről ezekben a napokban mennek ki a visszajelzések, hogy kinek jutott hely a kéttucatnyi faházban, és kinek nem. Minden bizonnyal lesznek újdonságok is a vásárban, de a jól megszokott szatmári kézműves termékek mindegyike megtalálható lesz ez alkalommal is, és az árucikkek mellett lesz minden, mi szem-szájnak ingere: házi jellegű étel, kézműves, kicsiben készült ital bőséggel. A szatmárnémeti karácsonyi vásár január 3-án, 2022 első hétfői napján ér véget.

Princz Csaba

 

 

Kitartó házastársak jutalmazása
Folytatja a jó hagyományt a szatmárnémeti városvezetés: jutalmazza a hűséges házaspárokat.
Városi adó befizetése SelfPay gépeknél
Bekerült a megyeszékhely szinte kéttucatnyi pontján megtalálható befizető automatákat kezelő SelfPay vállalat rendszerébe a városi adóhivatal. Sok minden más mellett a helyi adók is kifizethetők a nonstop üzemelő automatáknál, érdemes kipróbálni.
Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Cookie