×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

A tanács előtt a céges Restart

2020.07.28 - 11:03
Megosztás:
A tanács előtt a céges Restart
Több előkészítő fázison is túl van a szatmárnémeti városvezetés által bejelentett vállalkozásmentő program, utolsó fázisként csütörtöki ülésükön fognak szavazni erről a városi tanácsosok.

Április 21-én elindított kezdeményezésének fog a végére érni július harmincadikán a szatmárnémeti városvezetés, az előkészítő munka kész, csütörtökön fognak szavazni a szatmárnémeti Restartról a megyeszékhelyi tanácsosok. A tervezet lényege ingatlanadó-kedvezménnyel és a közterület-foglalási illeték eltörlésével enyhíteni azokat a károkat, amik a szatmárnémeti iparűzést érték a szükségállapot megszorító intézkedései miatt.

 

Áprilisban elindítva

 

A szatmárnémeti városvezetés április 21-én indított széles körű közvélemény-kutatást, arra keresve a választ, milyen hatással volt a szükségállapot a cégek és a magánemberek életére. A felmérésre április végéig válaszolhattak a városlakók, a városban céget üzemeltetők, a kapott válaszokat pedig szociológusok és pénzügyi szakemberek, közgazdászok elemezték. Hatástanulmány készült, amit a Municípiumok Egyesületén (AMR) keresztül a szatmárnémeti városvezetés mintegy ajánlásként eljuttatott a gazdasági minisztériumhoz. A Rastart programmal a cél a minél gyorsabb talpra állítása a szatmárnémeti gazdaságnak, hogy a megszorítások következményei minél kisebb negatív hatással legyenek a civil és a gazdasági életre.

 

Kedvezmények, határidő


Az elemzést végző szakemberek álláspontja nyomán a városvezetés arra jutott, hogy az idén március 15. és május 14. között fennálló szükségállapot idejére az ingatlanadónak csak a felét kell fizessék a cégek, illetve hogy a teraszok mentesüljenek a közterület-foglalási illeték fizetésének terhe alól. A programba bekerültek azok a cégek is, amelyek a várostól bérelnek üzlethelyiséget, és erre a két hónapos időszakra nem kell majd kifizessék a bérleti díjat a városnak. Erről az elképzelésről fog hónap végi ülésén szavazni a városi tanács.

A tervezetben leírt szabályzat szerint az ötvenszázalékos ingatlanadó-kedvezményért folyamodóknak bizonyítaniuk kell, hogy direkt módon befolyásolta tevékenységüket a szükségállapot bevezetése, azaz katonai rendeletben lett felfüggesztve az aktivitásuk. A kedvezmény érvényes lesz azokra a cégek is, amelyek saját tulajdonú ingatlanban működnek, de érvényes lesz azokra az ingatlanokra is, amelyek magánember tulajdonában vannak, de a bérlő üzleti tevékenységet folytat ezekben, és ezt fel kellett függesztenie, amíg tartott a szükségállapot.

Ha a tanács csütörtökön nem módosít a Restart eredeti feltételein, a cégek szeptember 15-ig kérvényezhetik majd a kedvezményt.

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie