×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
18 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmár megye

A megújuló energiaforrásokat népszerűsítették

2024.02.27 - 13:12
Megosztás:
A megújuló energiaforrásokat népszerűsítették
Egyre több téren lenne szükséges áttérni a megújuló energiaforrásokra. (Fotó: freepik.com)
A környezetbarát energiatermelésről és annak hasznosságának bemutatásáról is szólt a Szatmár Megyei Közösségközi Fejlesztési Társulás utóbbi egy éve, kedden foglalták össze mi történt a projektben.

Szatmárnémetiben zajlott a RenewSM elnevezésű norvég – román projekt zárórendezvénye, a résztvevők azt foglalták össze, mivel telt az elmúlt egy év ennek a projektnek a kapcsán.

Nem az utolsó

Az eseményen Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács és a Szatmár Megyei Közösségközi Fejlesztési Társulás (ADI) elnöke, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a megyében vannak más, átfogó, nagy megújuló energiáról szóló projektek és abbeli reményének adott hangot, hogy ha ez a norvég támogatással lezajlott projekt nem az első volt a megye számára, akkor talán nem is az utolsó. "Szükségesnek érzem elmozdulni a környezetbarát energiatermelés és -felhasználás irányába -  mutatott rá Pataki -  egyre több területen kell megszokott dolog legyen a napkollektoros áramfelhasználás."

hirek/2024/februar/megujulo-energiaforrasokat-nepszerusitettek-2.jpg
(A szerző felvétele)
A következő

Leif Grandum, a norvég partnerintézmény a Vista Analyse képviseletében hasonló álláspontra helyezkedett, amikor arról beszélt, hogy maguk is nyitottak folytatni az együttműködést, belevágni egy következő projektbe.

Megújuló energiák

A ReNewSM projekt tavaly márciusa óta zajlik, a költségvetése 163 ezer euró, fő célja Szatmár megye lakossága ismereteinek megszilárdítása és a tudatosságának növelése a megújuló energiával, az energiahatékonysággal és az energiabiztonsággal kapcsolatban.
Fő irányvonal az volt, hogy úgy elméleti, mint gyakorlati szinten közismertté tenni a zöld-energiatermelés lehetőségeit (szél, víz, nap, geotermikus, biomassza) és népszerűsíteni ezek használatát úgy a hétköznapi emberek körében, mint önkormányzatok, oktatók, civilek körében.

Princz Csaba
 

Előbb-utóbb mégiscsak meg lesz adóztatva a napfény
A napkollektorosok érdekvédelmi szervezete szerint a termelés méréséhez szükséges berendezések máris megvannak, viszont a kormány szerint csak 2026-tól lesz lehetőségük megadóztatni a napfényből termelt villamosenergiát.
Egyszerűsíteni kell a háztartási energiatermelők életét
Aki azt gondolná, hogy az elavult villamos hálózat a legfőbb akadálya, hogy a házi napkollektorok által termelt környezetbarát energia bekerüljön a rendszerbe, az téved. A bürokrácia akadályozza még mindig a tiszta energia akadálytalan áramlását.
Házépítőknek, -felújítóknak kötelező: III. Építkezés & Zöld Házak Expo
Harmadik alkalommal ad otthont Szatmárnémeti az Expo Építkezés & Zöld házak konferenciának október 13–15. között, a SkyLine Events szervezésében, az Expo Industry Szatmár égisze alatt.