×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
21 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Belföld

Egyszerűsíteni kell a háztartási energiatermelők életét

2024.01.24 - 09:05
Megosztás:
Egyszerűsíteni kell a háztartási energiatermelők életét
Míg át nem billen a mérleg, egyelőre arra van szükség, hogy minél egyszerűbb legyen a civil áramtermelők hálózatra kapcsolása. (Fotó: unsplash.com)
Aki azt gondolná, hogy az elavult villamos hálózat a legfőbb akadálya, hogy a házi napkollektorok által termelt környezetbarát energia bekerüljön a rendszerbe, az téved. A bürokrácia akadályozza még mindig a tiszta energia akadálytalan áramlását.

A Versenytanács és az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) véglegesítette a megújuló villamosenergia-termelés piacához való befektetői hozzáférésről szóló tanulmányt, és közzétette a végleges változatot, miután az Energiaszolgáltató Vállalkozások Szövetségének (ACUE) észrevételei beérkeztek.

Az ACUE ezért számos észrevételt nyújtott be a két hatóság által javasolt ajánlásokkal kapcsolatban, amelyek többek között a hálózati csatlakozásra vonatkozó hatályos jogszabályok módosítására és az elosztóüzemeltetők szintjén a csatlakozási eljárások harmonizálására vonatkoznak.

Átláthatatlan útvesztők

A tanulmányból kiderül, hogy a vállalatoknak a megújuló villamosenergia-termelés piacára való belépéskor leggyakrabban az adminisztratív engedélyezési eljárással (bürokrácia, átláthatatlan folyamatok, a műszaki csatlakozási értesítés (ATR) kiadásának hosszadalmas ideje) és az értelmezhetetlen és elégtelen jogi kerettel kapcsolatos problémák merülnek fel. További problémákat azonosítottak a villamosenergia-hálózatok fejlesztésébe történő elégtelen beruházások, az engedélyezési folyamat különböző szakaszaiban részt vevő személyzet megújuló projektekkel kapcsolatos tapasztalatának hiánya, illetve a spekulatív beruházások kialakulása miatt.

hirek/2024/januar/egyszerusiteni-kell-a-haztartasi-energiatermelok-aram-eletet-12-unsplash-com.jpg
(Fotó: unsplash.com)
Javaslatok

Ezért a Versenytanács és az ANRE egy sor ajánlást tett a román Energiaügyi Minisztériumnak, az átviteli- és rendszer-üzemeltetőnek, valamint az elosztóüzemeltetőnek a hálózati csatlakozási folyamat során az átviteli és elosztóhálózatok elégtelen fejlesztése által okozott jogi, bürokratikus, pénzügyi és egyéb akadályok megszüntetésére.

Időt rabló

A javaslatok között szerepel a megújuló villamosenergia-termelés engedélyezésére szolgáló „egyablakos ügyintézési” modul bevezetése az ipari engedélyezéstől függetlenül. Ez lehetővé teszi a gazdasági szereplők számára, hogy a szükséges engedélyeket, felhatalmazásokat, megállapodásokat és jóváhagyásokat egyetlen eljárás keretében kérelmezzék, ami csökkentené az engedélyek megadásának és ezáltal a hálózatra való csatlakozásnak az időtartamát, valamint átláthatóvá és egységessé tenné a folyamatot.

hirek/2024/januar/egyszerusiteni-kell-a-haztartasi-energiatermelok-eletet-george-sergiu-niculescu-anre.jpg
George Sergiu Niculescu, az ANRE elnöke. (Fotó: anre.ro)
Eladják az engedélyt

A jogalkotás tekintetében a fő akadályok között a potenciálisan spekulatív befektetések megakadályozását célzó jogi eszközök hiánya, valamint a hosszú csatlakozási idők elkerülését célzó koherens jogszabálycsomag hiánya bukkant fel. Vannak olyan helyzetek, amikor egyes gazdasági szereplők ugyan kérelmezik és megkapják a válaszidő-megállapodást (RTA), de nem szándékoznak a projekteket befejezni és a piacra lépés érdekében üzembe helyezni, hanem inkább eladják a projekteket más befektetőknek az „építésre kész” szakaszban. Ez a magatartás a rendelkezésre álló kapacitás blokkolásához vezet ami jelentős nehézségeket okoz a hálózati csatlakozást kérelmező befektetők számára a tényleges piacra lépéshez.

Operatívabbá tenni

Az ANRE 2021-ben kidolgozott egy olyan rendeletet, amely megkönnyíti a hasznos információk átadását a potenciális befektetőknek, de további intézkedéseket kell elfogadni a spekulatív beruházások visszaszorítására, amelyek megakadályozzák vagy enyhítik a holtpontra jutott helyzeteket, például teljesítménygarancia bevezetésével vagy a befektetők hosszan tartó tétlenségének szankcionálásával.

hirek/2024/januar/egyszerusiteni-kell-a-haztartasi-energiatermelok-eletet-3-boghdan-chiritoiu-cc-ro.jpg
Bogdan Chiriţoiu, a román versenytanács elnöke. (Fotó: consiliulconcurentei.ro)
Támogatni kell

Tekintettel a villamosenergia-hálózatok megerősítésére irányuló munkálatok finanszírozási nehézségeire, hogy a rendszer képes legyen átvenni az újonnan telepítendő egységek által termelt villamos energiát, ténylegesen is alkalmazni kellene a megújuló forrásokból származó villamos energia termelésére vonatkozó támogatási rendszereket. Mert állami, vagy EU-s támogatás nélkül mivel az ilyen beruházásokra érvényes, megawattonkénti 100.000 eurós díj megfizethetetlenné tette a nagyszabású zöldenergia-projektek fejlesztését.

Tájékoztatni kell

Ezenkívül a hálózatüzemeltetők szintjén össze kellene hangolni a rácsatlakozásokat és a hálózatüzemeltetőknek egyértelmű útmutatókat kell közzétenniük a részletekről és a szükséges dokumentumokról. Folyamatosan frissülnie kellene kell a villamosenergia-termelők hálózati csatlakozására vonatkozó információknak, a hálózatüzemeltetőknek pedig folyamatos képzési programokat kell szervezniük a hálózatüzemeltetők munkatársai számára, hogy a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos projektek ne késlekedjenek az alkalmazottak tapasztalatlansága miatt.

hirek/2024/januar/egyszerusiteni-kell-a-haztartasi-energiatermelok-eletet-anre-ro.jpg
Túl sok idő telik el a napkollektorok helére kerülésétől a hálózatba juttatás tényleges megtörténtéig. (Fotó: anre.ro)
Piacra jutás

Ez a mostani, a Tanulmány az új megújuló villamosenergia-termelő kapacitásoknak a nemzeti villamosenergia-rendszerhez való csatlakoztatása tekintetében a piacra lépés lehetséges jogszabályi akadályainak azonosításáról című átfogó tanulmány kiegészíti a Versenytanács által nemrégiben indított tanulmányt, amely a megújulóenergia-termelők piacra jutásának lehetséges korlátozásáról szól a hatósági engedélyezési és jóváhagyási folyamat során.

A tanulmány végleges és teljes változata elérhető ITT.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Nálunk a villanyóra-leolvasás sem megy becsületesen
Az energiaszolgáltatók nem olvastatják le a fogyasztásmérőket saját emberekkel, inkább kiszerződik ezt a munkát valamely külsős cégnek — azok pedig kijátsszák a közbeszerzést.
Napkollektort a polgármesteri hivatalokra, paplakokra!
Az RMDSZ kormányzása alatt kidolgozott napelemprogram indul önkormányzatoknak, egyházaknak és civil szervezeteknek. Minimum 30 kW és maximum 200 kW telepíthető.
A megújuló energiaforrásokat népszerűsítették
A környezetbarát energiatermelésről és annak hasznosságának bemutatásáról is szólt a Szatmár Megyei Közösségközi Fejlesztési Társulás utóbbi egy éve, kedden foglalták össze mi történt a projektben.