×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Szatmár megye

A héten még jár a jóváírás adóbefizetéskor

2023.03.27 - 12:17
Megosztás:
A héten még jár a jóváírás adóbefizetéskor
(Fotó: SZFÚ/archív)
Amiket a háború és az energiaválság sem változtatott meg a helyi adók terén: maradnak a szokásos jóváírások. Ami megváltozott: sokkal egyszerűbb online hozzáférést szerezni és online befizetni.

Ebben az évben is érvényben marad minden Szatmár megyei településen, hogy tíz százalék jóváírás jár a helyi adóból, ha az még e hónap vége előtt, azaz március 31-ig, péntekig be van fizetve. Ennyivel kevesebb adót akkor kell fizetnie magánszemélynek vagy cégnek, ha minden adóját egy összegben ez előtt a határidő előtt befizeti. A megyeszékhelyen van egy változás, ami tavaly óta érvényes: jogi személyeknek csak akkor jár ez a könnyítés, ha van online fiókjuk a városi adóhivatalnál és az aktív is.
Ugyanakkor érvényben maradt az a szabály, hogy késedelmi kamat terheli már március 31.-től is a be nem fizetett adóhányadot, a késedelmi kamat mértéke havi 1 százalék. A helyi adók utolsó befizetési határideje szeptember 30., mert az adózási évnek ekkor van vége és nem december 31.-én, mint a naptári évnek.

Minden online

A két helyen is zajló ügyfélfogadás mellett Szatmárnémetiben jó pár éve már online is be lehet fizetni az adókat, akár a globalpay, akár a ghiseul.ro rendszerét használva. Ezek a lehetőségek érvényesek a többi Szatmár megyei város esetében is, de a Globalpay rendszerébe a következő polgármesteri hivatalok soroltak be: Bixád, Kálmánd, Mezőfény, Avasújváros, Ráksa, Csanálos, Nagykároly, Kaplony, Homoród, Mezőpetri, Szatmárnémeti, Vámfalu, Kolcs, Pusztadaróc, Mikola, Remetemező, Turc.
A Globalpay rendszerén keresztül nyújtanak több szolgáltatást az adóhivatalok, az itt regisztráltak helyi-adó-köteles ingatlanukról és ingóságukról kapnak információt, gyakorlatilag mindenre rálátnak, amire az adóhiavtalban dolgozók is. Cégek például adóbevallásokat is letehetnek ezen keresztül, magánszemélyek helyi adóikról szóló adóigazolást is kérhetnek, itt működik jobban az adóhivatal - adófizető kommunikáció is.

Online gyorsabb

Az utóbbi időben Szatmárnémetiben is sikerült elérni, hogy fizikai jelenét nélkül is bárki tudjon regisztrálni a rendszerben, a városi adóhivatali aloldalon minden ehhez szükséges információt megtalálnak. Eddig legalább egyszer el kellett menni az adóhivatalba, hogy a leendő felhasználó személyi igazolványa bemutatása és egy nyomtatvány aláírása után egy borítékban megkapja a felhasználónevét és a jelszavát, de most már erre sincs szükség, minden megoldható online. Sőt, az adóhivatal informatikusai azt ígérik, hogy a délelőtt folyamán érkező igénylésekre már aznap meg tudják küldeni az adatokat, amelyek a rendszerbe való belépéshez szükségesek. Ez a rendszer nem csak adók, illetékek és közúti bírságok befizetésére alkalmas, a városi adóhivatal online rendszerén át olyan formanyomtatványok, adóigazolások is kikérhetők — szintén párórás határidővel —, amelyekért eddig be kellett menni az adóhivatalba.

Irodák nyitvatartása

Az online felületek nonstop mindenki rendelkezésére állnak; aki mégis a klasszikus megoldást választaná az adófizetésre, az Szatmárnémetiben a Romană téri régi adóhivatal mellett, a Someşul áruház negyedik emeletén és az ügyintéző irodában is megteheti. A Decebal-híd lábánál lévő Romană téren 8-tól 17 óráig van nyitva a pénztár hétfőtől péntekig, a Someşulban pedig 9-tól 16.30-ig. 
Akinek papírozni akad dolga, jó, ha tudja, hogy a Romană téren 8-tól 12-ig veszik át a kérvényeket, aktákat, és -14 - 17 óra között adják ki azokat. A Someşulban 9-től 12-ig zajlik az átvétel és 14 - 17 óra között a kiadás.

Princz Csaba

 

Szatmárnémeti húsz pontján mérik a levegőminőséget
Van a szatmári megyeszékhelynek egy a Szabolcs – Szatmár – Bereg-i megyeszékhellyel közös környezetvédelmi projektje, amely által létrejöhetett egy több ponton is végezhető, folyamatos levegőminőség-mérés.
Gyermeknapon nyit a kívül-belül megújult múzeum
Friss terekkel, izgalmas kiállításokkal és programokkal nyit meg június elsején a Szatmár Megyei Múzeum. A határmenti együttműködés révén rehabilitált épületben innovatív tárlatokkal, modern eszközökkel, megújult térben várják a látogatókat.
Változik a nyugdíjak adómentességi küszöbe
Marcel Ciolacu kormányfő bejelentette, hogy szeptember 1-jétől a nyugdíjak újraszámításával a nyugdíjak jelenleg 2000 lejes adómentességi küszöbe is megváltozik.