×
2021. 09 18.
Szombat
Diána
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.20 RON
100HUF = 1.41 RON
Belföld

A csempészet felszámolásáért

2021.07.28 - 19:30
Megosztás:
A csempészet felszámolásáért
250 korszerű, mozgásérzékelő kamerát helyeznek ki Románia határvonalára a cigarettacsempészés megfékezése érdekében / Fotó: stopcontrabanda.ro
Speciális kamerák segítik a határrendészeknek a cigicsempészek kiszűrésére irányuló munkáját, a feketekereskedelem évi 3 milliárd lejes veszteség az államnak és eurómilliós haszon a csempészeknek.

Románia határvonalán 250 darab speciális kamerát helyeznek ki az illegális cigarettacsempészet megfékezése érdekében. Az Országos Határrendészet projektje a British American Tobacco (BAT) támogatásával valósul meg, és Románia fontosabb határszakaszait hivatott lefedni, melyeket a cigarettacsempészek folyamatosan próbálnak illegálisan átlépni jelentős mennyiségű dohányipari terméket csempészve. A csempészés jelensége egyébként a 2020–2024-es időszak nemzetbiztonságára is veszélyt jelenthet az Országos Nemzetvédelmi Stratégia szerint.

Az Európai Unió külső határszakasza Romániában 2000 kilométer hosszan helyezkedik el, melynek egy része hegyvidékes, erdős részen húzódik, és ennek megfigyelése nehézkes. „Abban a kontextusban, hogy Romániában háromszor drágább a cigaretta, mint a szomszédos, nem EU-s országokban, érthető, miért tesznek szert óriási haszonra a csempészhálózatok. Reméljük, hogy ez által a beruházás által visszaesik a csempészés jelensége, mely mindnyájunkat — fogyasztókat, becsületes vállalkozókat és az államot is — hátrányosan érint. Örülünk, hogy a román határrendészet mellett állhatunk” — nyilatkozta Ileana Dumitru, a BAT jogi és közkapcsolatokért felelős igazgatója.

A dohányipari vállalatok és a határrendészet összefogása nyomán jött létre bő egy évvel ezelőtt a stop contrabanda platform is, amely egyrészt a cigarettacsempészet ellen kampányol, másrészt honlapján tételesen lebontva nyomon követhető, melyik régióban/megyében mennyi cigarettát foglaltak le, hány csempészt állítottak elő, de még a csempészetre használt járművek számát is jegyzik. Nos, a stopcontrabanda.ro összesítése értelmében 2021 első hat hónapjában 66 millió szál cigarettát foglaltak le a hazai hatóságok, 15 százalékkal többet, mint az elmúlt év azonos időszakában, a feketepiac tehát növekedőben van. Az adatokból kiderül, hogy 2021 júniusában a feketepiacon forgalomba hozott cigaretta aránya 10 százalék fölé nőtt, melyre 18 hónapja, 2020 januárjától nem volt példa. Ilyen adatok mellett a 250 mozgásérzékelős, vadászati kamerára hasonlító eszköz megkönnyíti majd a határrendészek munkáját a nap 24 órájában.

Az év eleje óta a határrendészek 1 442 000 doboz csempészcigarettát és 57,5 tonna dohányt koboztak el, ugyanakkor négy csempészhálózat tevékenységét göngyölítették fel, és 300 személy ellen indítottak eljárást csempészés vádjával. A stopcontrabanda.ro összesítése értelmében Szatmár megyében az év elejétől június utolsó napjáig 2 404 700 szál cigarettát koboztak el, 1,42 millió lej értékben, 2 csempészt állítottak elő, és a nyomozások idejére 10 járművet foglaltak le.

A BAT számítása szerint a fokozódó ellenőrzések hatására a feketepiacon forgalomba hozott cigaretta aránya 10 százalék alá csökkent, ami lehetővé tette a dohánypiac adózásából származó állami bevételek megtartását. Az illegális cigarettakereskedelem évente mintegy hárommilliárd lejjel károsítja meg a román államot, miközben minden egyes konténer illegális cigaretta egymillió eurós hasznot hoz a csempészhálózatoknak.

Sógor Beáta

Cîţu: az oktatás huszonegyedik századi szintre való emelése a tét
A romániai oktatás számára jelenleg a Képzett Románia projekt megvalósítása a tét, az, hogy a huszonegyedik század Romániája számára huszonegyedik századi oktatást biztosítsanak. A projekt gyakorlatba ültetésére vonatkozó jogszabályt a hét folyamán elfogadja a kormány - jelentette ki Florin Cîţu hétfőn.
CNCAV: 7216 személy kapta meg a COVID-19 elleni vakcinát az elmúlt 24 órában
Az elmúlt 24 órában 7216 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna, az AstraZeneca vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját - derül ki a koronavírus elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV) szombaton ismertetett adataiból.
"A jó kormányzás alapja az oktatás és a kultúra"
Samuel von Brukenthal báró három méteres bronzszobrát leplezték le Nagyszeben főterén, Klaus Iohannis államfő részvételével, az erdélyi kormányzó születésének háromszázadik évfordulója alkalmából.
Cookie