×
2024. 04 26.
Péntek
Ervin
9 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmárnémeti

2021 a nagyberuházások éve

2021.04.16 - 06:53
Megosztás:
2021 a nagyberuházások éve
Ahogy azt még 2016-ban eltervezte a szatmárnémeti városvezetés, évről évre több és több pénzt fordít városfejlesztésre. 120 millióval emeli a tétet idén a városvezetés, jelentették be tegnap.

A megyeszékhely idei költségvetését vázolta tegnap a szatmárnémeti városvezetés. A számokról és a beruházásokról főleg Kereskényi Gábor beszélt és a polgármester egyetlen szóval sem említette a vírushelyzetet, a korlátozó intézkedéseket és azokat a problémákat, késedelmeket, amiket ezek okozhatnak: nem kifogásokat keres a városvezetés, végezni akarja a dolgát 2021-ben is.

120 millió lej

A nagyberuházások éve lesz 2021, összegzett Kereskényi, az éves keret 430 millió lej, ami — a körülmények ellenére is — 120 millió lejjel több mint tavaly volt. A költségvetés egyik felét a közszolgáltatások fenntartására fogja fordítani a város, a másik fele, mintegy 120 millió lej, beruházásokra és fejlesztésekre lesz költve. Lucia Ursu, a városháza költségvetési osztályának vezetője elmondta, 10 millió lej van elkülönítve a tavaly és az azelőtt megkezdett munkálatok befejezésére, kiemelten kezelik az oktatási intézmények fejlesztését, a komfort javítását, ezenkívül tanulmányokra, tervekre és technikai dokumentációkra is kell pénze maradjon a városnak. Jön a pályázási időszak, ezeknek kell elébe menni, amit csak lehet lepapírozni.

Új pályázatok

„Fontos, hogy továbbra is tartani tudjuk a fejlődés ütemét, és évről évre növeljük a beruházásokra fordított összegeket. Éppen ezért kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy ne csak a megkezdett beruházások folytatására tegyük félre a szükséges összegeket, hanem az új pályázatok elkészítéséhez szükséges alapok is szerepeljenek a költségvetésben. A 2021 és 2027 közötti időszak rendkívül fontos számunkra, és élnünk kell a pályázatok adta lehetőségekkel. Nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy úgy járjunk mint 2014 és 2016 között, amikor egyetlen egy lejnyi támogatást sem szerzett a város” — fejtette ki a polgármester.

Észszerű gazdálkodás

Kereskényi Gábor külön értékelte azoknak az erőfeszítését, akik már befizették a helyi adóikat, ennek észszerű elköltését ígérte és azt, hogy minden lej befizetett adó után négy lejnyi EU-s pénzt, vagy kormánytámogatást fognak a városba vonzani idén. Az ilyenfajta külső tőkeinjekciók megszerzése az egyik prioritás idén, mondta el az elöljáró, figyelni fognak a közlekedési és városi infrastruktúra és az oktatás fejlesztésére, a beruházók városba vonzásának és a közszolgáltatások digitalizálására.

 

Princz Csaba

 

 

Hol vagy nyár, a sok terasz téged vár!
Bizakodóan tekintenek a nyári terasz-szezon elé a szatmárnémeti, régi központi vendéglátóipari egységek, a felújított főtér azt ígéri, hogy megnövekszik a forgalmuk az elmúlt éviekhez képest.
Szatmárnémeti díszpolgára lett Tóth-Páll Miklós színművész, Gyenes Emanuel motorversenyző, Alexandru és Ioan Darida képzőművészek
Egyhangúlag megszavazták csütörtökön a szatmárnémeti tanácsosok Kereskényi Gábor polgármester előterjesztését, amelynek nyomán négyen kapján meg a Szatmárnémeti Díszpolgára oklevelet.
Felmondana a polgármesteri hivatal a megyei tanácsnak
„Válni akar” a Pataki Csaba vezette megyei tanácstól a Kereskényi Gábor vezette polgármesteri hivatal. A városvezetés megelégelte, hogy bérleti díjat fizet a megyének az épületért amelyben működik, és elköltözne.