×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

14 év után megújul az urológia

2020.07.21 - 15:08
Megosztás:
14 év után megújul az urológia
14 év után elkezdődött a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház urológiai osztályának teljes körű felújítása.

Az urológia a megyei kórház egyik vezető osztálya szakmai szempontból, országos szinten is egyedülálló, ritkaságszámba menő műtétekkel és kiváló szakorvosokkal, akik rég megérdemelték azt, hogy 21. századi körülmények között tudjanak dolgozni. A teljes körű modernizálás ugyanakkor a fertőzésveszély csökkenését is jelenti az osztályon. Dr. Cristian Rusu osztályvezető főorvos és dr. Bogdan Feciche szakorvos elmondták: a szatmári urológián zajló felújítás ideje alatt a pácienseket más osztályokra csoportosítják át.

Pataki Csaba, a Szatmár Megyei Tanács elnöke elmondta: a modernizálást végző kivitelezőtől ígéretet kapott arra, hogy a lehető legrövidebb idő alatt elvégzik a munkálatokat, és várhatóan már szeptember végén újra birtokba vehetik a páciensek és az egészségügyi személyzet a modernizált osztályt. „Az urológia modernizálása csak egy azon beruházások közül, melyeket a következő időszakban fog végrehajtani a Szatmár Megyei Tanács. Köszönöm az egészségügyi személyzet áldozatos munkáját, akik mindent megtesznek azért, hogy a páciensek a lehető legkevesebbet észleljék ezen munkálatokból”— mondta a tanácselnök. Pataki Csaba hozzátette: a modernizálás nemcsak az épület felújítását jelenti, hanem a felszerelések korszerűsítését is. Az urológia jelenleg is performáns diagnosztikai eszközökkel van felszerelve, például háromdimenziós ultrahang segíti az orvosokat a laparoszkópiás beavatkozásokban. Ugyanakkor már meglévő, de jelenleg használaton kívüli felszerelések engedélyeztetése is zajlik, továbbá tervben van az úgynevezett telemedicina-rendszer kibővítése is. A Szatmár Megyei Sürgősségi Kórház urológiai osztálya jelenleg 30 kórházi ággyal működik, havi szinten a beutalt páciensek száma meghaladja a 160-at, a tavalyi év folyamán közel 2000 beutalt beteget láttak el az osztályon.

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Szatmárban is turnéztak
Tegnap Szatmár megye városait járta végig George Simion társelnök vezetésével a Románok Egyesülésért Szövetség (AUR) karavánja, hogy aláírásgyűjtésükkel „lépésről lépésre menesszék” tisztségéből Klaus Iohannis államfőt.
Cookie