×
2021. 10 18.
Hétfő
Lukács
14 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Szatmárnémeti

Vöröslött Pete hétvégén

2021.04.26 - 10:01
Megosztás:
Vöröslött Pete hétvégén
Fotó: Román Határrendészet
Vasárnap estére már csak a petei határátkelő vöröslött a román-magyar határszakaszon, az öt belépő sáv ellenére bő órás volt a várakozás.

Járvány ide vagy oda, a húsvét az húsvét, és a több évtizedes hagyomány értelmében a külföldön dolgozó hazánkfiai itthon szeretnék tölteni az ünnepet — annál is inkább, mivel karácsonykor a súlyosabb járványhelyzet miatt sokan nem jöttek haza, így most még aktuálisabb a látogatás.

A határátkelők „megrohamozása” már pénteken éjszaka elkezdődött, s bár a határrendészet felkészült a megnövekedett forgalomra, és folyamatosan nyitották meg az újabb és újabb belépő sávokat, a közegészségügyi ellenőrzések következtében gyorsan és hatalmas kocsisorok torlódtak fel a román-magyar határszakasz majdnem minden átkelőpontjánál, a várakozási idő pedig elérte a másfél-két órát.

Az áldatlan állapotokat ráadásul tovább bonyolította, hogy az országos vészhelyzeti bizottság most frissítette a kockázatosnak minősülő (sárga zónás) országok listáját, amelyre felkerült Németország és Svájc is — viszont sok útnak indult erről nem értesült, és a több száz vagy ezer kilométer megtétele után csak a határátkelőnél szembesültek a kéthetes karanténkötelezettséggel, amit nem tudtak bevállalni, és kénytelenek voltak a cél előtt visszafordulni. Mint ismeretes, a karanténkötelezettség alól az mentesül, aki: bemutat egy 72 óránál nem régebbi, negatív PCR-tesztet (ezzel három napig tartózkodhat az országban); legalább 10 nappal korábban már megkapta a SARS-CoV-2 elleni oltás második dózisát is; az utóbbi 90 nap alatt átesett a koronavírus-fertőzésen, és a fertőzés igazolása legalább 14 nappal az utazás előtt történt.

Szatmár megye két határátkelőjénél pénteken reggeltől vasárnap reggelig 8300 utazó lépett az ország területére, s míg Csanálos–Vállajnál két belépő sávval vasárnap átlagosan 15–20 perc volt a várakozási idő, az északnyugati országrész kapujaként emlegetett Pete–Csengersimán még tegnap este is (egyedüliként az egész határszakaszon) vörös jelzés volt érvényben: az öt belépő sáv ellenére bő órát kellett várakozniuk az érkezőknek.

 

 

 

 

Hosszú kamionsorok alakultak ki a román-magyar határátkelőknél
Hosszú kamionsorok alakultak ki szerdán a román-magyar határátkelőknél, a Romániából Magyarország irányába tartó sávokon. A nagylaki autópálya-határátkelőnél legkevesebb 140 perc, Varsándnál 120 perc a várakozási idő.
Határrendészet: az elmúlt 24 órában 37 külföldi állampolgárnak tiltották meg a belépését Romániába
Mintegy 93.300 román és külföldi állampolgár lépte át a román államhatárt az elmúlt 24 órában, több mint 32.900 gépkocsival (ezek közül 17.400 teherszállító járművel) - tájékoztatott kedden az országos határrendészet (IGPF).
Élénkült a cigarettacsempészet
Igencsak megélénkült a cigicsempészés: a csempészek igyekeztek bepótolni a tavalyi, járványhelyzet miatti kiesést, és a drágulás miatti jelentősen nagyobb keresletnek is megfelelni.
Cookie