×
2022. 01 24.
Hétfő
Timót
-11 °C
Derült
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Szatmárnémeti

Változó az oltakozási kedv a tanintézményekben

2021.11.03 - 10:24
Megosztás:
Változó az oltakozási kedv a tanintézményekben
Megyénkben a tanfelügyelőség munkatársai körében 90,9%-os a koronavírus elleni oltottság aránya, de vannak olyan iskolák is, ahol alig haladja meg az 50 százalékot a beoltottak aránya.

November elsejétől minden oktatási intézmény, illetve tanfelügyelőség nyilvánossá kell hogy tegye, milyen arányú az alkalmazottai oltottsági szintje, mivel Sorin Cîmpeanu ügyvivő oktatási miniszter meglátásában ezek közérdekű információk, a szülőknek, diákoknak jogukban áll tudni, hány beoltott tanár, kisegítő személyzet van egyes iskolákban, óvodákban, természetesen a személyiségi jogok betartásával. Cîmpeanu megemlítette ugyanakkor, hogy a tanfelügyelőségek által hétfőn közzétett adatok értelmében a tanügyi személyzet átoltottsága sok helyen meghaladja a 90 százalékot. Beismerte azonban, hogy a minisztériumi alkalmazottak körében nem ennyire örvendetes a helyzet, csupán 66%-os az átoltottság. Szatmár megyében is több oktatási intézmény és a tanfelügyelőség is közzétette a beoltottságra vonatkozó információkat, amelyekből kiderül, hogy van olyan iskola, ahol alig haladja meg az 50 százalékot a beoltott munkatársak aránya, miközben a tanfelügyelőség munkatársai körében 90 százalék feletti az átoltottság.
A közzétett adatokból kiderül, hogy a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség 44 munkatársából 40-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltást, ezzel 90,9 százalék a beoltott munkatársak aránya. Az oktatási intézmények sorában a Kölcsey Ferenc Főgimnázium munkaközössége áll még nagyon jól az átoltottsági arány tekintetében, ugyanis az iskola 92 munkatársából — pedagógusok, kisegítő didaktikai személyzet, kisegítő személyzet — 81-en kapták meg a koronavírus elleni védőoltás legalább egy dózisát, így 88,4 százalékos oltottságról beszélhetünk esetükben. A George Emil Palade Élelmiszeripari Műszaki Líceum honlapján közzétett információkból kiderül, hogy a munkaközösség 72,91 százaléka kapta meg a védőoltást, míg a Johann Ettinger Német Líceum munkaközösségének 64,78 százaléka döntött úgy, hogy igényli a vakcinát. A Szatmárnémeti Református Gimnázium 75 munkatársából 46 (61,33%) kapta meg a koronavírus elleni védőoltást, míg az Aurel Popp Művészeti Líceum munkaközösségét alkotó 126 személyből eddig 66-an (52%) igényelték a koronavírus elleni vakcina legalább első dózisát.
A megyeközpontbeli általános iskolák közül a Rákóczi Ferenc Általános Iskola munkaközösségének az 55,55 százaléka kapta meg eddig a védőoltást, az Avram Iancu Általános Iskola esetén 65,3 százalékos, a Bălcescu–Petőfi Általános Iskola esetén 55%-os, a Ion Crengă Általános Iskola esetében pedig 68 százalékos beoltottságról beszélhetünk a tanintézmények honlapján közzétett adatok alapján. A Mircea Eliade Általános Iskola honlapján közzétett adatokból kiderül, hogy a pedagógusok 55,56 százaléka, a kisegítő didaktikai személyzet 85,71 százaléka, a nem didaktikai személyzetnek pedig a 20 százaléka kapta meg eddig a Covid-19 elleni védőoltást.
Szejke Ottilia helyettes főtanfelügyelő korábban azt nyilatkozta szerkesztőségünknek, hogy a tanfelügyelők célja, hogy minél tovább meg lehessen tartani a fizikai jelenléttel zajló oktatást, mivel az online oktatásnak már most érezhetők a következményei. „Természetesen ez nem a tanfelügyelőségtől, tanfelügyelőktől függ, de azért úgy gondolom, mindenki a maga módján próbálja ezt elérni azáltal, hogy jó példával járunk elöl az oltakozást illetően, mert úgy tűnik, egyelőre ez a kiút” — fogalmazott.

Sógor Beáta

 

958 személyt kezelnek kórházban Covid-19-cel, közülük 551 gyerek
Közel hatezer személyt kezelnek kórházban Covid-19 okozta megbetegedés miatt – jelentette vasárnap a romániai Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).
Megérkeztek az iskoláknak szánt nyáltesztek
A tanfelügyelőségi raktárakba érkezett 10.540.000 Covid-gyorsteszt - közölte vasárnap Sorin Ion tanügyi államtitkár.
Rafila: 25 - 28 ezer fertőzött naponta
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter azt mondta vasárnap a Prima TV műsorában, hogy jövő héten a Covid-fertőzések száma elérheti a 25-28 ezret naponta.
Cookie