×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Belföld

Valeriu Gheorghiţă: a teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás kockázatát

2021.10.20 - 15:14
Megosztás:
Valeriu Gheorghiţă: a teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás kockázatát
A teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti annak rizikóját, hogy a koronavírussal való megfertőződés elhalálozáshoz vezessen - jelentette ki szerdán Valeriu Gheorghiţă, az országos oltási kampányt koordináló bizottság (CNCAV) elnöke.


'A Covid ellen jelenleg a legjobb kezelést a védőoltás felvétele jelenti. Más megoldás nincs (...) A teljeskörű beoltottság legalább 20-szor csökkenti az elhalálozás veszélyét megfertőződés esetén. Jelenleg egyetlen gyógyszer sem létezik, amelyik ezt biztosítaná. A 60 év fölötti személyek esetében százszor nagyobb a rizikó a végzetes kimenetelre, mint a 16 és 39 év közötti korosztály tagjainak körében' - jelentette ki a katonaorvos az Román Oltáspárti Fórum nyitórendezvényén.

Gheorghiţă szerint az oltásellenes mozgalom pont azért kapott szárnyra, mert az oltást támogató kampány gyenge. Emlékeztetett, hogy Romániában több mint 6 millióan kapták meg a koronavírus elleni vakcina legalább egyik adagját.

'Voltak olyan egészségügyi alkalmazottak is - orvosok, asszisztensek -, akik nemhogy nem javasolták a védőoltást, hanem hevesen ellenezték azt. És csak alig néhány példát láttam arra, hogy szakmai csoportok a nyilvánosság előtt vagy a közösségi hálókon elhatárolódtak az ilyen hozzáállástól, alapként kezelve az orvostudomány vívmányait, azt, hogy a vakcináknak köszönhetően ma tovább élünk, az antibiotikumoknak köszönhetően csökkent a fertőző betegségek okozta elhalálozás mértéke. (...) Értsük meg, hogy ameddig nem veszt részt az erőfeszítésben a társadalom egésze, nem tudjuk a világjárványt ellenőrzés alatt tartani' - szögezte le az oltásparancsnok.

Hozzátette, szerette volna, ha a szakmai társaságok, az orvosok aktívabban részt vesznek a 'félretájékoztatás' felszámolásában, mivel feladataik közé tartozik a tudományos, egészségügyi nevelés előmozdítása is.

'Nap mint nap rengeteg panaszt kapok orvosokról, akik indokolatlanul ellenjavallják az oltást, akik mindenféle, nem létező ellenjavallatokat találnak ki az oltással kapcsolatban' - mondta még Gheorghiţă.
AGERPRES

Rafila: fel sem merül, hogy kötelező legyen a templomokban a Covid-igazolvány
Nem lesz kötelező a Covid-igazolvány a templomokban és egyházi szertartásokon - erősítette meg vasárnap az egészségügyi miniszter.
Mobil oltópontokat juttat el a kormány a vidéki településekre
Mobil oltópontokat juttat el a kormány azokra a vidéki településekre, ahol igény mutatkozik az oltás iránt - közölte vasárnapi sajtótájékoztatóján Raed Arafat.
Arafat: december 20-tól nyomonkövetési formanyomtatványt kell kitölteniük a Romániába érkezőknek
December 20-tól a Romániába beutazó személyeknek a határátlépés előtt ki kell tölteniük egy nyomonkövetési formanyomtatványt - jelentette be vasárnap Raed Arafat.
Cookie