×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Nagykároly

Új tanév, új rekettyés kihívások

2022.09.18 - 10:23
Megosztás:
Új tanév, új rekettyés kihívások
A város életének szerves részét képezi a Rekettye Kulturális Egyesület (Fotó: a szerző felvétele)
Elkezdődött az idei rekettyés tanév is Nagykárolyban. A jól bevált foglalkozások mellett újdonságokkal is készülnek a népi kultúra iránt érdeklődőknek.


„A már jól működő foglalkozásainkat idén is tovább folytatjuk. Maier Rajmund (Raji bácsi) tovább oktatja majd a táncot. Ő öt korcsoporttal foglalkozik, háromévestől felnőttekig mindenki jelentkezhet hozzá. Kezdőket és haladókat egyaránt várunk” – részletezte kérdéseinkre válaszolva Székely Sára, a Rekettye Kulturális Egyesület művészeti vezetője. Emellett hangszeres oktatásból sem lesz hiány, és a zenei műhelyfoglalkozások alkalmával a megfelelő zeneszerszámokat továbbra is az egyesület biztosítja a növendékek számára. Takács-Rimán Barbarával népi furulyát és ütőgardont lehet tanulni, Fodor Róbert a vonósok útját egyengeti tovább, Nauner-Agárdi Éva segítségével pedig a citerások és a népi énekesek fejlődhetnek.
„Minden hangszeres foglalkozásunkon van kezdő és haladó csoport is, így aki most szeretne csatlakozni hozzánk, bátran jelentkezzen” – biztatja a jövőbeli rekettyéseket Székely Sára. 

Az egyesületi vezető arról is beszámolt, hogy az idei tanévben nem maradnak el a korábban elindított, Almáriumra keresztelt találkozások sem. Eddig a foglalkozások a legnagyobbak számára voltak csak elérhetők, de idéntől több korcsoport számára is tartanak majd ilyen alkalmakat. Korábban a nagycsoportos táncosoknak Lepedus István tréner tartott foglakozásokat. Ez egy, a személyiségfejlesztésre, az érzelmi intelligencia, az önismeret formálására nagy hangsúlyt fektető tevékenység-sorozat, emellett erősíti a csoportkohéziót, és ezeket a foglalkozásokat most a kisebb korcsoportok számára is elérhetővé teszik. Továbbá Szolomájer Tímea a nyári tábor alkalmával már tartott drámapedagógiai foglalkozásokat a rekettyéseknek, és ezeket most ősztől rendszeresíteni fogja, az Almáriumos-foglalkozások során pedig élménypedagógiai tevékenységet fog koordinálni. 

hirek/2022/szeptember/rekettye-2.jpg

Azoknak a nagyobb csoportba tartozóknak, akiknek a tavaly nem volt lehetőségük a Lepedus István által tartott alkalmakon részt venni, idén lehetőségük lesz bepótolni azt. „Úgy érezzük és látjuk, hogy ezekre a foglalkozásokra nagy szükség van, így igyekszünk azokat szélesebb korosztály számára elérhetővé tenni” – tette hozzá a művészeti vezető.

A rekettyés szülőkről sem feledkezik meg az egyesület, ezért a 2022/23-as tanévben Bodnár Ágnes szegedi szakember lesz a vendégük. A nagykárolyi származású nevelési tanácsadó a kapcsolódó nevelésről tart majd előadásokat és gyakorlati foglalkozásokat fog vezetni. Ezek nagy- és kiscsoportos foglalkozások során valósulnak majd meg, a módszer lényege, hogy a gyerek mellett a szülőre is nagy hangsúlyt fektet, gyakorlati tanácsokkal látja el őket.
A Rekettye vendége lesz még ebben a tanévben Uzsalyné dr. Pécsi Rita is, aki nevelésszakértő, Magyarországon rendkívül népszerű szakember.

Felnőttképzések is lesznek

A tervek szerint a nagykárolyi rekettyések továbbra is tartanak majd makramétanfolyamokat, illetve a gépi varrás rejtelmeibe is bevezetik az érdeklődőket. Ezek a foglalkozások szintén kezdő és haladó csoportoknak szólnak. Ugyanakkor a szabás alapjaiba is betekintést nyerhetnek azok, aki részt vesznek a kézműves műhelyek alkalmain. A tavaly elindított szappan- és kozmetikumkészítő foglalkozások idén sem maradhatnak el.
Az Erdélyi Hagyományok Háza Hálózat jóvoltából idén is sor kerül a Jeles napok elnevezésű programsorozatra, amely keretében hat alkalommal találkozhatnak majd a gyerekek a hagyományos kultúra kiemelt alkalmain.
A nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület tevékenységeit a Csoóri Sándor Alap, valamint a Communitas Alapítvány támogatásának hála sikerül megvalósítani.

Végh Balázs
 

Határtalanul — V. rész
Határtalanul című rovatunk mai kiadásában — amelynek keretein belül Szatmár megyéből elindulva országhatárokat átívelő tevékenységeket mutatunk be — Székely Sárával, a bő három évtizedes múltú nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület vezetőjével beszélgettünk.
Gálaműsorral ért véget a Rekettye-tábor
Az egész heti táborozás alkalmával tanultakból állított össze egy csokorra valót szombatra a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület. Tánc, ének, zene szórakoztatta a nagyérdeműt.
Román nyelvtanulás játékosan
Június 30-ig várják a jelentkezéseket a Rekettye román nyelvtáborába. Expert román nyelvtábor néven hirdet táborozási lehetőséget a nagykárolyi Rekettye Kulturális Egyesület magyar ajkú fiataloknak, 7-től 18 éves korig bárki jelentkezhet — tudtuk meg Székely Sárától, az egyesület vezetőjétől. A tábort július 25. és 29. között tartják meg.
Cookie