×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Mi újság?

Új szabályok a vendéglátó egységekben

2022.09.22 - 21:17
Megosztás:
Új szabályok a vendéglátó egységekben
A készítményekről szóló információt jól látható helyen kell feltüntetni (Fotó: Getty Images)
Jogunk van tudni mit és miből mennyit eszünk — új rendeletet adott ki Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelmi Ügynökség (ANPC) elnöke, a vendéglátó egységekben felszolgált készítményekre vonatkozóan. A rendelet értelmében ezentúl új szabályok vonatkoznak a fogyasztók tájékoztatásának módjaira az eladásra kínált késztermékekről, illetve a vendéglátó egységekben felszolgált ételekről is — mindent fel kell tüntetni, az étlapon is.

"Csomagolt termék vásárlásakor minden, a mennyiségre és az összetevőkre vonatkozó részletet megtalálunk a csomagolásán. Viszont ha vendéglátási egységekről beszélünk, legyen az étterem vagy gyorsétterem, csak akkor tudjuk meg pontosan mit fogyasztunk el, ha annak vezetője úgy dönt, hogy feltünteti azt valahol Jogunk van tudni, hogy mit és miből mennyit eszünk, és hogy az állítólagos természetes íz nem származik-e valamilyen módon adalékanyagokból. A rendelet kezdeményezése főképp a fogyasztók jogait illeti, akiket meghallgattunk, és a hatóság szintjén fejlesztettük véleményüket. Úgy gondolom, hogy nem az aláírási bátorságról beszélünk, hanem a fogyasztók iránti felelősségről." – nyilatkozta Horia Constantinescu, az Országos Fogyasztóvédelmi Ügynökség (ANPC) elnöke.

Melyek az új szabályok?

A rendelet szerint kötelezővé válik a 20 grammot meghaladó összetevők típusának és mennyiségének feltüntetése az étkezdékben felszolgált élelmen, illetve késztermékeken.
Ugyanezen rendelet szerint a tápértékjelölésre és a felhasznált adalékanyagokra vonatkozó információkat ezentúl úgy kell feltüntetni, hogy azok közvetlenül a termékek értékesítési vagy kínálati helyén, illetve elvitel esetén is a fogyasztó számára láthatóak és elérhetőek legyenek, még a megrendelés befejezése előtt.
Ezek mellett az adott készítménynek meg kell felelnie azoknak az európai előírásoknak, amelyek tápanyag-összetétellel kapcsolatosan tájékoztatnak, továbbá fel kell tüntetni azok energiaértéket, valamint a benne lévő zsírok, telített zsírsavak, cukrok és só mennyiségét is.

Hol kell feltüntetni?

Mint kiderült, a rendelet által szabályozott információkat jól látható, könnyen hozzáférhető, olvasható, letörölhetetlen helyen kell feltüntetni, és az információkat nem rejtheti el más írásos vagy fényképes anyag, sem a termék mellett, sem a panelen vagy az étlapon.

Amennyiben az étkeztetési egységek által készített ételeken ugyanazon az intézményen belül több helyen kínálják eladásra, az összetevőkre vonatkozó információkat mindegyik helyen ismertetni kell a fogyasztóval – magyarán, mindegyik helyen fel kell tüntetni a készítménnyel kapcsolatos információkat.
A távközlési technikával eladásra szánt készítmények esetében a tájékoztatást fel kell tüntetni a távértékesítési támogatáson, az árcédulán vagy a szállítási csomagoláson, illetve bármely ahhoz tartozó reklámanyagon.

Szabó Beatrix

Élelmiszer-pazarlás — az éttermek zömének probléma
A romániai éttermek mintegy 73 százaléka számára problémát jelent az élelmiszer-pazarlás, a legtöbb eldobott termék az alapanyagok közül kerül ki, azaz zöldség, gyümölcs vagy hús - mutatott rá egy felmérés.
Még 180 napig nem kell ágazatspecifikus adót fizetniük a vendéglátóipari vállalkozásoknak
A kormány hétfői ülésén elfogadta a HoReCa (vendéglátóipari) ágazatot támogató intézkedésekről szóló rendeletet.
Borravaló: a szatmáriak fukarok
A Szatmár és Máramaros megyei lakosok országszerte a legfukarabbak közé tartoznak, ha borravalóról van szó. A lakosság harmada még a fogyasztása értékének 5%-át sem hagyja borravalóul.
Cookie