×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
20 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Vidék

Új nevet kapott az ombodi iskola

2021.12.24 - 12:10
Megosztás:
Új nevet kapott az ombodi iskola
Felkerült az új névtábla: Soltész Jánosról Ion Barbura változtatták az ombodi, magyar tagozatos iskola nevét Fotó: Magánarchívum
Pálfalva község helyi tanácsa a tanügyi törvény előírásait figyelmen kívül hagyva szüntette meg az ombodi Soltész János Általános Iskola jogi személyi státuszát, majd később Ion Barbu Általános Iskolára változtatta a nevét. Az ombodiak felháborodtak.

A Pálfalva községhez tartozó Ombodon a település 90%-a magyar, itt működik a község egyetlen magyar tannyelvű iskolája. Pálfalva község önkormányzata, élén a polgármesterrel önkényesen, figyelmen kívül hagyva a falu lakosságának akaratát megváltoztatta az iskola nevét Soltész Jánosról Ion Barbura, az új névtáblát felszerelték az iskola épületére.
2009-ben, Kónya László akkori helyettes főtanfelügyelő közbenjárásával a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség és a Szatmár Megyei Tanács jóváhagyta, hogy az ombodi általános iskolát Soltész Jánosról, a helyi református egyházközség lelkipásztoráról, a Nagybányai Református Egyházmegye akkori espereséről nevezzék el.

Az ombodi általános iskola névadó ünnepsége 2009. május 17-én a helyi református templomban, ünnepi istentisztelettel vette kezdetét. Fodor Lajos, a Szatmári Református Egyházmegye akkori főjegyzője igehirdetésében hangsúlyozta, hogy az emléktáblák eszünkbe juttatják azokat az időket, amelyeket megélt a mi népünk, de emlékeztetnek arra is, hogy a veszteségek után Isten mindig velünk volt a talpra álláskor. Találó, hogy az ombodi tanintézmény Soltész Jánosról kapta a nevét, hiszen harminchat éves lelkipásztori tevékenysége során parókiát és iskolát építtetett, fellendítette az egyházi életet, és megírta a Nagybányai Református Egyházmegye történetét. Az Ombodi Református Egyházközség hívei ma is gondozzák a sírját. Az akkori névadó ünnepség és az emléktábla-avatás azt bizonyította, hogy a világiak is kezdenek odafigyelni azokra az egyházi személyiségekre, akik tevékenységükkel hozzájárultak a magyarlakta települések fejlesztéséhez. A névadó ünnepségen az iskola falán elhelyezték azt a márványból készült emléktáblát is, amelyet Kónya László adományozott az egyháznak és az iskolának.

Amint arról annak idején is beszámoltunk, Zenoviu Bontea, Pálfalva község polgármestere ez év januárjában határozattervezetet készített a község tanintézményeinek az elnevezéséről, ebben szerepel az ombodi Soltész János Általános Iskola Ion Barbu Általános Iskola névre történő átkeresztelése is. Ion Barbu, valódi nevén Dan Barbilian 1895-ben született Câmpulung Muşcelen, és 1961-ben halt meg Bukarestben, semmilyen kötődése nincs Szatmár megyéhez.

„Szatmár megye kitűnő példa, ha multikulturális közösségről van szó, ahol alap az etnikumok közötti párbeszéd, egymás ismerete és tisztelete. A több különböző etnikum jelenléte a megyében távolról sem hátrány, hanem egy faktor, amely gazdagítja a közösségünket. Képviselőként és több helyi tanácsosi mandátumom során mindig arra törekedtem, hogy a szatmári közösségben legyen elfogadott a több kultúra jelenléte, és legyen jó kapcsolat a többség és a kisebbség között. Fontosnak tartom és tartottam mindig, hogy köztünk, politikusok között is meglegyen a racionalitás, a jóakarat és a törekvés a békés együttélésre. Éppen ezért lepett meg Zenoviu Bontea polgármester kezdeményezése, aki ezzel egy etnikumok közötti konfliktust próbál generálni, gondolva a következő választásokra” — fogalmazott korábban az ügy kapcsán Magyar Lóránd parlamenti képviselő.

Ki a felelős?

Tegnap az üggyel kapcsolatosan megkérdeztük Szilágyi Leventét, Pálfalva község helyi tanácsa RMDSZ-frakciójának a vezetőjét, aki az ombodiakat tette felelőssé, hiszen mint mondja, száznyolcan szavaztak Zenoviu Bonteára, s ezzel felhatalmazták az ilyen jellegű döntések meghozatalára. Az ombodi magyarokat figyelmeztették arra, hogy nem minden ígéretet váltanak valóra, melyek a választási kampány idején elhangzanak, azt pedig már lehetett látni, hogy Bontea magyarbarátsággal nem vádolható.

Kallós Zoltán tanügyi államtitkár szerint a probléma akkor kezdődött, amikor az ombodi iskolát összevonták a szatmárpálfalvaival, ugyanis a tanügyi törvény előírja, hogy egy községben nem lehet megszüntetni a kisebbségi (értsd: magyar tagozatos) iskola önállóságát. Amikor az erre vonatkozó tanácsi határozatot a prefektúra nem támadta meg, szabálysértést követett el. Hivatkozhat bárki arra, hogy az önkormányzat feladata az iskolahálózat megszervezése, de azt csak a tanügyi törvény szabályai szerint teheti meg. Kallós megígérte, hogy tanügyminisztériumi szinten fogja keresni a megoldást a helyzetre.

Hajer Ottó, a pálfalvi általános iskola igazgatóhelyettese (az ombodi iskola tulajdonképpeni igazgatója) az egész összevonási és névváltoztatási procedúrát szabálytalannak tartja. Elmondta, hogy megjelent az új iskolahálózat, melyben nem szerepel az új elnevezés. „Talán még van lehetőség a névváltoztatás megakadályozására, ha megtörténnek a szükséges lépések megyei vagy akár tanügyminisztériumi szinten” — fogalmazott.

Pataki Csaba, az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke szerint egy illegális, immorális döntés történt — nem csak a kisebbség-többség viszonylatában —, ami ráadásul nem volt közvitára bocsátva. Pataki elmondta, hogy jelezni fogják az esetet a polgármester pártján belül is, hogy állítsák le az ámokfutó párttársukat, mert ennek nem lesz jó vége. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy ebben az ügyben felelős a főtanfelügyelő is, aki nagyon sokszor bebizonyította, hogy teljesen alkalmatlan ennek a tisztségnek az ellátására. „Politikai hátszéllel tartanak ott egy olyan embert, akinek semmi köze Szatmár megyéhez, de szakmailag sincs köze ahhoz, amit csinál. A tevékenységével nem csak a magyarságnak árt, hanem elindítja a tanügyet egy olyan lejtőn, amiről nem lehet tudni, hogy hova vezet” — összegzett az RMDSZ Szatmár megyei szervezetének elnöke.
 

Elek György

Rendőrautóval ütközött a részeg sofőr
Nem a körülmények, sokkal inkább az egyik érintett jármű miatt számít rendhagyónak az a baleset, amely szombaton késő este, valamivel 23 óra után történt Ombodon, ahol egy BMW sofőrje nem tartotta be a kötelező követési távolságot, és hátulról belerohant az előtte haladó rendőrautóba — méghozzá alaposan.
Faültetés és díjazás  az ombodi iskolában
Folytatódott Ombodon az általános iskola udvarának rendezése az Élet Fája Egyesület közbenjárásával.
Várja lakóit a Szent Dávid Idősotthon (X)
Ombodon, a Párizs (Templom utca) utca 15. szám alatt egy negyven személy befogadására alkalmas idősotthont működik. A tulajdonosok egy olyan idősotthont szeretnének működtetni, melynek lakói megkapják azt a szeretetet és gondviselést, ami az időseknek jár.
Cookie