×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Szatmár megye

Túl a figyelmeztető szinten a Túr

2023.11.14 - 11:14
Megosztás:
Túl a figyelmeztető szinten a Túr
(Illusztráció: frissujsag.ro archív)
A vízgyűjtő medencében leesett sok csapadék és a néhol olvadásnak indult hó miatt megnőtt a vízszint a Túr Szatmár megyei szakaszán is, kedd délután hatig van érvényben figyelmeztetés.

Jelentős vízhozamok fordulhatnak elő patakokon, keskenyebb folyóvizeken villámárvizek keletkezhetnek néhol helyi árvízi hatásokkal, írja kedd délelőtti jelentésében a vízügyi igazgatóság. Hirtelen vízhozam- és vízszint-növekedésekkel kell számolni Máramaros megye több patakján és folyóján, mint ahogy a Túr Szatmár megyei szakaszán is. Más Szatmár megyei folyóvízre nincs kiadva figyelmeztetés.

Egyelőre úgy néz ki, hogy a legalacsonyabb veszélyességi szintet, a figyelmeztetőt nem fogja átlépni a Túr, de a vízügyi szakemberek figyelik a hozam alakulását, hogy lesz-e több csapadék a vízgyűjtő területeken és a helyzetnek megfelelően módosítanak majd a készültségi szinten.

Agerpres/Princz Csaba

 

Tizenegy iskola diákjai mentik a szatmári folyókat
Újabb ökológiai projektet jelentett be az Élet fája Egyesület, 11 Szatmár megyei iskola több mint két és félezer diákjában tudatosítanák mekkora érték a tiszta víz és milyen következményei vannak a folyószennyezésnek.
Sok az eső, de nem kell áradástól tartani
Nem csak a megye területén, de a szatmári folyók vízgyűjtő területein is sok eső esett, vízügyi figyelmeztetések is életbe léptek, de nem kell árvíztől félni például a nyitott Szamos-töltés ellenére sem.
Az aszály után vagy inkább azzal párhuzamosan: árvízriadó
Első- és másodfokú árvízkészültséget rendelt el több folyószakaszra az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet, a jelentés szerint kedd éjfélig villámárvizek alakulhatnak ki több romániai megyében, sőt, szerda délután 4 óráig sárga riasztás lesz érvényben több Szatmár és a velünk szomszédos Máramaros és Bihar megyei folyószakaszokon.