×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Mi újság?

Az aszály után vagy inkább azzal párhuzamosan: árvízriadó

2022.08.23 - 14:00
Megosztás:
Az aszály után vagy inkább azzal párhuzamosan: árvízriadó
Nagykárolyban két személyautóra dőlt a vihar által kidöntött fa Fotó: Szamos Katasztrófavédelmi Felügyelőség
Első- és másodfokú árvízkészültséget rendelt el több folyószakaszra az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet, a jelentés szerint kedd éjfélig villámárvizek alakulhatnak ki több romániai megyében, sőt, szerda délután 4 óráig sárga riasztás lesz érvényben több Szatmár és a velünk szomszédos Máramaros és Bihar megyei folyószakaszokon.

Az árvizek annak következtében alakulhatnak ki, hogy az ország szinte teljes területére érvényes, nagy mennyiségű esőre és viharokra figyelmeztető sárga és narancssárga riasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat — a riasztásról a RO-Alert is értesítette a szatmáriakat, s bár voltak, akik most is „fölösleges riogatásnak” minősítették, hogy pillanatok alatt mennyire intenzív viharcella alakulhat ki, azt tegnap délután a nagykárolyiak saját bőrükön is tapasztalhatták. Ráadásul a George Coşbuc utcában egy, a vihar által kidöntött fa két személygépkocsira zuhant. Személyi sérülés szerencsére nem történt.
Az előrejelzések szerint kedd este 10 óráig Erdélyre, Máramarosra, Olténiára, Munténiára, Dobrudzsára, a hegyvidéki térségekre, valamint Moldva, a Körösök vidéke és a Bánság bizonyos részeire sárga riasztás van érvényben. Itt a fokozott légköri instabilitás miatt megerősödő szélre, villámlással kísért záporokra, zivatarokra lehet számítani. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 25–30 litert, helyenként pedig a 40–50 litert is elérheti négyzetméterenként.

Jó, ha ennyi eső esik?

Bár az árvízriadó aggodalomra adhat okot, az ország 34 megyéjéből származó adatok szerint 402 981 hektárra nőtt hétfőre az aszály sújtotta termőföldek területe Romániában — tájékoztatja a lakosságot a mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium.

A közlemény szerint a szárazság 206 705 hektár búzát és tritikálét, 33 235 hektár árpát, zabot és rozst, 31 714 hektár repcét, 74 973 hektár kukoricát, 34 341 hektár napraforgót, 5213 hektár szóját, 866 hektár borsót, 6737 hektár takarmánynövényt és 8986 hektár egyéb növényt érint, ami nem csoda, hiszen az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálya sújtja Romániát.

Az aszálykárosult megyék között Szatmár és a szomszédos Szilágy, Máramaros és Bihar megye is jelen van, térségünkben főleg a kukorica, az idényzöldségek (paradicsom, paprika) és -gyümölcsök, a dinnye sínylette meg leginkább a szárazságot. A múlt heti összesítés szerint eddig 24 ezer hektáron károsodott a kukoricatermés, és 11 ezer hektáron a napraforgót is komoly mértékben sújtotta az aszály, a földek kétharmadának bevizsgálása viszont még hátravan. SZFÚ

Sok az eső, de nem kell áradástól tartani
Nem csak a megye területén, de a szatmári folyók vízgyűjtő területein is sok eső esett, vízügyi figyelmeztetések is életbe léptek, de nem kell árvíztől félni például a nyitott Szamos-töltés ellenére sem.
Túl a figyelmeztető szinten a Túr
A vízgyűjtő medencében leesett sok csapadék és a néhol olvadásnak indult hó miatt megnőtt a vízszint a Túr Szatmár megyei szakaszán is, kedd délután hatig van érvényben figyelmeztetés.
Érkezik a területalapú-előleg, különtámogatás az aszálykárosultaknak
Október 17-étől, hétfőtől megkezdi a 2022-es területalapú támogatás előlegösszegeinek folyósítását a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség (APIA). A támogatásra jogosult gazdák az igényelt támogatás függvényében 70-85 százalékos támogatás-előlegben részesülnek.