×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Továbbra sem nyitnak az oltási központok

2021.01.19 - 18:50
Megosztás:
Továbbra sem nyitnak az oltási központok
A szatmárnémeti oltóközpontban januárra már nincs szabad időpont, viszont Tasnádon és Avasfelsőfaluban még lehet regisztrálni.

Hat Szatmár megyei területi-közigazgatási egység fertőzöttségi szintje és besorolása változott a közegészségügyi igazgatóság január 19-i adatfrissítése nyomán — ennek értelmében a következő két héten, azaz február 2-ig az eddigi zöld helyett a sárga forgatókönyv lesz érvényben az alábbi községekben: Turc (2,323), Szopor (1,928), Halmi (1,836), Szamosdob (1,640), Komorzán (1,633) és Batarcs (1,578).

A közegészségügyi igazgatóság összesítése értelmében január 19-én már 7822 igazoltan koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván hivatalosan, azaz az előző, vasárnapi összesítés óta (hétfőn ugyanis nem közöltek adatokat) 81 új esetet regisztráltak, az újratesztelt páciensek közül pedig 18-nak lett ismét pozitív a koronavírustesztje.

A gyógyultak száma 7086-ra emelkedett, vagyis újabb 142 páciensnek sikerült legyőznie a kórt, de sajnos 128-ra emelkedett az elhunytak száma: egy 75 éves nő és egy 67 éves férfi páciens vesztette életét a koronavírus-fertőzés szövődményei miatt az Avasfelsőfalui Városi Kórház intenzív terápiás osztályán.

Házi elkülönítésben 423-an vannak, az elvégzett PCR-tesztek száma pedig 54 287, azaz az előző adatközlés óta 363 mintát elemeztek, melyeknek a 27,5%-a lett pozitív.

Az elmúlt 24 óra leforgása alatt 612-en kapták meg a koronavírus elleni vakcinát, és közülük senkinél nem jelentkezett mellékhatás. Ezzel a január 5-én kezdődött oltáskampány keretében már 3147 személyt immunizáltak a megyében — tudatja a prefektusi hivatal a közegészségügyi igazgatóságtól származó adatokra hivatkozva. Ám hogy ebből a 3147 személyből mennyi a kampány első fázisában érintett egészségügyi dolgozó és mennyi a második fázisba tartozó krónikus beteg, illetve 65 évnél idősebb, az már olyan részletkérdés, ami nem tartozik a közvéleményre, ezért nem is pontosítják. Amit tudni lehet — no nem a helyi hatóságok esetleges tájékoztatásából, hanem az oltási platformról —, az az, hogy a Szatmárnémetiben pillanatnyilag működő egyetlenegy oltási központban januárra már nem lehet időpontot igényelni, viszont a tasnádiban és az avasfelsőfaluiban erre van még lehetőség (mint ismeretes, más, de a lakóhelyéhez közeli oltási központhoz is regisztrálhat valaki, ha a saját körzetében már nincs szabad időpont). Egyébként az oltási platform és a regisztrálás kedden már jelentősen jobban működött, nem voltak leállások, viszont nagyon sok 65 évnél fiatalabb krónikus beteg továbbra sem tudott regisztrálni, mert nem szerepelt a rendszer nyilvántartásában.

A petei határátkelőnél az elmúlt 24 óra leforgása alatt 1692 utazó lépett az ország és a megye területére, közülük 207 személynek kellett házi elkülönítésbe vonulnia, a többiek, mivel valamennyien a zöldnek, azaz biztonságosnak minősített országokból/régiókból érkeztek, vagy felmutatták a negatív koronavírustesztet, s a kikérdezés és gyors vizsgálat nyomán tünetmentesnek minősítette őket az átkelőnél szolgálatot teljesítő egészségügyi személyzet, korlátozások nélkül folytathatták útjukat; míg a csanálosi átkelőnél belépésre jelentkezők közül 6 személynek kellett karanténba vonulnia. 

Szabó Kinga Mária

Szívinfarktus végzett azzal a férfivel, aki a koronavírus elleni oltás másnapján halt meg
Szívinfarktus végzett azzal a férfivel, aki a koronavírus elleni oltás másnapján halt meg - állapította meg egy szakértői vizsgálat.
Meghalt egy férfi a koronavírus elleni oltás másnapján; a DSP a halál okának kivizsgálását kéri
Meghalt egy Argeş megyei férfi egy nappal azután, hogy megkapta a koronavírus elleni oltást. A megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) igényléssel fordult az illetékes hatóságokhoz a halál okának megállapítása érdekében - tájékoztat csütörtöki közleményében a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).
Kevesebb beutalás, több fertőzés
Paradox helyzet állt elő tavaly: jelentősen csökkent a beutalások száma, mégis megnőtt a kórházon belüli fertőzések száma 2019-hez képest — derül ki az első kilenc hónapra vonatkozó adatokból.
Cookie