×
2021. 06 15.
Kedd
Jolán, Vid
13 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.92 RON
1USD = 4.06 RON
100HUF = 1.41 RON
Szatmárnémeti

Több ezer táblagépet, laptopot osztottak ki

2021.04.29 - 13:00
Megosztás:
Több ezer táblagépet, laptopot osztottak ki
Fotó: Szatmár Megyei Tanfelügyelőség
Szatmár megyébe az online oktatás időszakában több ezer táblagép és laptop érkezett több mint egymillió euró összértékben, számolt be Anişoara Boitor főtanfelügyelő. A technikai eszközökkel segítették elő, hogy a diákok bekapcsolódhassanak az online oktatásba.

Több ezer táblagép és laptop érkezett a Szatmár Megyei Tanfelügyelőséghez, az eszközöket a szatmári diákok között osztották szét különböző programok keretében, ezáltal is hozzájárulva az online oktatás minőségének javításához, illetve biztosítva az online tanórákon való részvételhez szükséges technikát, számolt be Anişoara Boitor főtanfelügyelő a legutóbbi prefektusi kollégiumi ülés keretében.

A főtanfelügyelő bemutatta azokat az országos projekteket, melyek által több ezer táblagép és laptop lett a rászoruló diákok között használatra kiosztva, illetve arról is beszámolt, hogy a tanügyminisztérium milyen eszközöket biztosított a jelenléti oktatás biztonságossá tételéhez. Arról ugye már be sem kell számolni, hogy az elmúlt egy év milyen nehézségeket szült életünk minden területén, így az oktatásban is, amit az online térbe költöztettek, és egyik napról a másikra állította új helyzet elé a pedagógusokat, gyerekeket és szülőket egyaránt.

Az azóta eltelt egy évben kiderült, hogy a pedagógusok legnagyobb igyekezete ellenére sem olyan hatékony az online oktatás, mint a jelenléti. Mostanra azért a legtöbb gyerek hozzájutott a szükséges technikai háttérhez, hogy részt tudjon venni az online tanórákon, de az elején bizony sok gyerek nem vehetett részt az online oktatásban a számítógép, táblagép, okostelefon hiánya miatt.

A tanügyminisztérium Az otthoni iskola országos program (Programul Naţional „Şcoala de acasă”), A biztonságos oktatás országos program (Programul Naţional „Educaţia în siguranţă”), illetve a ROSE-projekt által vásárolt táblagépeket, laptopokat, fertőtlenítő- és tisztítószereket, maszkokat, melyeket eljuttattak a tanintézményekbe, a gyerekekhez.

Az otthoni iskola országos program keretében a 2020. július 20-ai 4738-as számú rendelet által megyénkbe 5930 táblagép lett előirányozva 3 549 520,10 lej (720 000 euró) összértékben, ezek közül 1792 városi, 4138 pedig vidéki környezetbe került. A közzétett átfogó listából kiderül, hogy szinte minden megyénkbeli tanintézménybe került számítástechnikai eszköz. Van olyan, ahová csak kettőt (nagykárolyi Iuliu Maniu Műszaki Líceum, Doamna Stanca Főgimnázium) igényeltek, de például a Szokondi Általános Iskolába 328-at, a Nagytarnai Műszaki Líceumba 208-at, a nagykárolyi 1-es Számú Általános Iskolába 173-at, a Krasznaterebesi Általános Iskolába 157-et, a Kisgércei Általános Iskolába 155-öt, a Sződemeteri Általános Iskolába 151-et, a Mircea Eliade Általános Iskolába pedig 151-et.

A biztonságos oktatás országos program révén, a 2020. szeptember 10-ei 756-os számú kormányrendelet által megyénkben 240 ezer maszkot vásároltak a 2020-as vizsgákra, ezenkívül 160 650 lej (32 600 euró) értékben 900 000 maszkot, 162 435 lej (32 962 euró) értékben fertőtlenítőszert és 533 991 lej (108 361 euró) értékben 750 táblagépet (63 városra, 687 vidékre) szereztek be. A táblagépek közül a legtöbb, 460 a Szokondi Általános Iskolába, illetve a Sződemeteri Általános Iskolába (151) került, míg 10 darab megmaradt tartaléknak a megyei tanfelügyelőségen.

A ROSE-projekt keretében 1306 laptopot vásároltak és osztottak ki megyénkben, 1 878 573,6 lej (381 212 euró) értékben. A ROSE-projekt világbanki finanszírozású kormányprogram, mely négyéves ciklusban gondolkodik, és célja a végzősök vizsgaeredményeinek javítása, illetve az, hogy a diákok aktívabban vegyenek részt a tanulási folyamatban. Ezen projekt keretében Szatmár megye 26 középiskolájának diákjaihoz jutottak el a korszerű laptopok, ezek segítségével könnyebben részt tudnak venni a líceumi diákok a tanórákon, illetve a felzárkóztatási órákon.

A laptopokat és táblagépeket egy előzetes felmérés alapján igényelte, majd osztotta ki a tanfelügyelőség a tanintézetek között, ahonnan aztán az érintett diákok használatra átvehették az eszközöket, ezeket azonban az iskolai tanulmányaik végeztével vissza kell szolgáltatniuk a tanintézményeknek.

Sógor Beáta

 

 

 

Működnek az online pénztárgépek
Működik végre az adóügynökség szervere is egy ideje, a kasszagéppel is dolgozó nagy cégek termináljait már látják az adószedők. November végére minden cég pénztárgépe fent lesz a hálózaton.
Online suli/offline suli
Két dolog van, ami az utóbbi másfél évben nagyon megosztotta a szatmáriakat: a maszkviselés és az oltás. De van egy harmadik, ami még ennél is markánsabb ellentéteket eredményezett a hétköznapokban, akár még családon belül is: az online vagy az offline suli kérdése.
Drónos oktatás a fenntartható fejlődésért
Útjára indult az az országos projekt, melynek részeként 8 különleges tanórán vehetnek részt a diákok. Az előadások során a tanulók online, drónok által közvetített élő képeket nézhetnek az ország különböző részein található rendkívüli helyszínekről.
Cookie