×
2022. 10 07.
Péntek
Amália
10 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.99 RON
100HUF = 1.17 RON
Szatmárnémeti

Egy kivétellel jelenléti oktatás

2022.02.22 - 10:28
Megosztás:
Egy kivétellel jelenléti oktatás
Fotó: pexels.com
Február elején tetőzött a járvány ötödik hulláma, míg az elmúlt héten jelentősen visszaesett az újonnan diagnosztizált fertőzések száma, és ez a diákokat érintő statisztikákban is megmutatkozik.

Drasztikusan csökkent a koronavírusos gyerekek és tanügyi alkalmazottak száma a megyében, így a héten egyetlen osztályt leszámítva fizikai jelenléttel zajlik az oktatás. Szatmár megyei viszonylatban a tanfelügyelőség honlapján közzétett adatok szerint február 18-án 7 gyerek és 8 tanügyi alkalmazott volt koronavírusosként nyilvántartva, s az online tanuló osztályok, óvodai csoportok száma 1 volt. Ez jelentős visszaesés a február 11-ei adatokhoz képest, amikor a gyerekek körében 34, a pedagógusok között pedig 16 fertőzött személyt tartottak nyilván, s az online tanuló osztályok, óvodai csoportok száma 2 volt.

A koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált diákok a Doamna Stanca Főgimnáziumból, a Ioan Slavici Főgimnáziumból, a Szatmárnémeti Sportlíceumból, a Nagykárolyi Elméleti Líceumból (3) és a megyeközpontbeli Dumbrava Minunanată napköziből kerültek ki, a tanügyi alkalmazottak körében pedig a Szatmárnémeti Inkluzív Oktatási Iskolaközpontban (5), az Erdődi Napköziben, a megyeközpontbeli Bălcescu–Petőfi Általános Iskolában és a kaplonyi Fényi István Általános Iskolában igazolták a megbetegedést. Az online tanuló osztály a Nagykárolyi Elméleti Líceumban volt.

A hatóságok döntése értelmében egyébként egy megyében akkor vezetik be az online oktatást, ha a Covid-betegek kezelésére fenntartott kórházi ágyak 75 százaléka foglalt az illető megyében. Jelenleg országos szinten 40,68% ez az arány, megyénként pedig 16,75% (Tulcea megye) és 60,17% (Buzău megye) között változik. Marad tehát a jelenléti oktatás ezen a héten is. Szatmár megyében a hivatalos adatok szerint 30 százalékos a Covid-betegek kezelésére fenntartott kórházi ágyak telítettsége.

Sógor Beáta

 

19 fok lesz az osztálytermekben?!
Egyre több szatmári iskolában jelentik ki igazgatók és tanárok: kezdjenek hozzászokni a gyerekek a gondolathoz, hogy a fűtési szezonban rétegesen öltözködve kell majd iskolába járniuk, mert az energiaválság miatt tizenkilenc foknál több nem lesz az osztálytermekben.
Négyből három gyerek volt már iskolai zaklatás szemtanúja
Egy, a Salvaţi Copiii Egyesület által készített felmérés szerint négy diák közül három mondta azt, hogy tanúja volt már zaklatási helyzeteknek abban az osztályban, ahol tanul.
Új szakok és megújuló iskolaépületek
Idén majdnem két héttel korábban csengetnek be az iskolásoknak, mint korábban. Az intézményvezetők, a pedagógusok és az iskolákat fenntartó önkormányzatok is készenlétben állnak, az utolsó simításokat végzik, hogy a nebulók minél zökkenőmentesebben kezdhessék a 2022/23-as tanévet.
Cookie