×
2023. 10 02.
Hétfő
Petra
11 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.69 RON
100HUF = 1.27 RON
Szatmár megye

Tinilányoknak ingyenes a HPV elleni oltás

2023.09.18 - 17:11
Megosztás:
Tinilányoknak ingyenes a HPV elleni oltás
Továbbra is kérhetik tinédzser lányaik számára a szülők a méhnyakrákot is okozó humán papilloma vírus elleni védőoltást a családorvosoktól. 2022-ben közel 1350 ízben éltek a lehetőséggel.

A tavalyi év folyamán 1347 humán papilloma vírus elleni oltást adtak be a hozzájuk forduló tinédzser lányoknak a Szatmár megyei családorvosok az országos oltási program keretében. A lányok korától függően, kettő vagy három dózis beadására van szükség a megfelelő immunizáláshoz.

A HPV-fertőzés megelőzése akkor a leghatásosabb, ha a lányok 9–15 éves korban részesülnek védőoltásban. Ebben a korosztályban a védettség eléréséhez fél éves időközzel beadott két oltásra van szükség. Az első oltás idején már 15. életévüket betöltöttek körében a három oltásból álló sorozat szükséges a védettség kialakításához.
Az oltóanyag nem tartalmaz élő vírust vagy DNS-t , hanem a HPV adott típusainak tisztított fehérjéit tartalmazza, amelyek „megtanítják” az immunrendszert a HPV elleni védekezésre. A védőoltás megelőzésre szolgál, így a már kialakult betegséget nem gyógyítja.

Hosszú távon a HPV elleni védőoltás és a rendszeres szűrés biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen, de arról sem szabad(na) megfeledkezni: minden 24 éven felüli nő számára javasolt, hogy rendszeresen vegyen részt méhnyakszűrésen akkor is, ha HPV elleni védőoltásban részesült!

Azoknak a szülőknek és serdülő lányaiknak, akik szeretnének élni az opcionális, ingyenes oltás lehetőségével, kérésükkel a családorvoshoz kell fordulniuk. A háziorvos nyilvántartásba veszi és továbbítja a kérést a Szatmár Megyei Közegészségügyi Igazgatósághoz. A közegészségügyiek negyedévente összesítik a befutott kéréseket, és rendelik meg a szaktárcától a szükséges vakcinadózisokat, amelyekkel immunizálni fogják a kérvényezőket.

Hírszerkesztő

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 

Ingyenes méhnyakrák-szűrés lesz Tasnádon!
Szeptember 28-án és 29-én a kolozsvári Prof. Dr. Ioan Chiricută Onkológiai Intézet révén ingyenes méhnyakrák-szűrést végeznek Tasnádon!
Kagylóba oltakozás: szatmári háziorvos keveredett gyanúba
Házkutatások zajlanak ma reggel Szatmárnémetiben és Középhomoródon, mert a gyanú szerint egy, mindkét településen rendelő szatmári családorvos hamis oltási papírokat állított ki több személy számára is.
Tizenháromezren oltva
Az elmúlt 24 órában 13.006 személy kapta meg Romániában a Pfizer-BioNTech, a Moderna vagy a Johnson&Johnson koronavírus elleni vakcináját.