×
2024. 02 27.
Kedd
Edina
10 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.58 RON
100HUF = 1.28 RON
Belföld

Féláron kérhetik mától a HPV elleni védőoltást!

2023.12.01 - 07:55
Megosztás:
Féláron kérhetik mától a HPV elleni védőoltást!
Már nem csak az iskolások számára ingyenes a méhnyakrákot is okozó humán papilloma vírus elleni védőoltás, hanem 50 százalékos kedvezménnyel kérhetik a 19 és 45 év közötti romániai nők is!

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter bejelentette, hogy péntektől, december elsejétől 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg a 19 és 45 év közötti nők a HPV-oltást, a háziorvos receptje alapján.

"A nők új esélyt kapnak a méhnyakrák ellen! December 1-től nem csak a 18 év alatti lányok és fiúk juthatnak könnyedén HPV-oltáshoz! A 19 és 45 év közötti nők 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatják meg, a családorvos által kiállított recepttel” – írta Rafila a Facebookon, hozzátéve, mindenkit arra ösztönöz, hogy éljen a lehetősséggel.

"Fontos számunkra a nők egészsége, meg akarjuk védenő őket, a méhnyakrák pedig teljesen megelőzhető. A nőket a védőoltásra, az anyákat pedig a 11 és 18 év közötti gyermekeik védelmére buzdítjuk!" - írta az egészségügyi miniszter.

Nagyon fontos lenne!

A méhnyakrák csak a legismertebb és százalékos arányban a leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedés, amelyet a humán papillomavírus ki tud váltani, de gégerákot és végbélrákot mind a két nemben egyformán okozhat, nincs különbség. 

A humán papillomavírus szexuális úton terjed, az pedig bizonyított tény, hogy ha mind a két nem védve van, a vírusátvitel lehetőségét is töredékére lehet csökkenteni.

Az elmúlt néhány évben világszerte nyilvánvalóvá vált, hogy például a fiúk oltása a lányok immunizálásával együtt sokkal eredményesebben csökkenti a HPV okozta megbetegedések esélyét, ezért több mint 25 országban javasolják már az úgynevezett nemtől független oltási programot, például Magyarországon, Ausztráliában, az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Németországban, Dániában, Ausztriában, Olaszországban, Norvégiában, Svédországban és a közép-európai országok közül Horvátországban, Csehországban és Szlovákiában. 

Ausztráliában az általános oltási programnak köszönhetően a szűrésekkel 10 éven belül várhatóan el fog tűnni a méhnyakrák, az Európai Rákszervezet pedig a HPV okozta daganatok teljes eltűnését várja az oltási programtól néhány évtizeden belül.

Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezetünk képes lesz kivédeni a fertőzést. A HPV elleni védőoltás tehát képes megelőzni a fertőzést a vírus azon típusai esetében, amelyek megtalálhatók a vakcinában. A HPV elleni oltóanyagok a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgálnak, a meglévő HPV-fertőzést vagy az ezzel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani nem képesek — éppen ezért a szűrés sem elhanyagolható. 

Hírszerkesztő

Influenza elleni oltás, ami orrspray
Szatmár megyében is kapható a gyerekeknek orron át adható influenza elleni vakcina. Ha a családorvos felírja, ingyenesen válthatják ki a szülők a tű nélküli, orron át adható influenza elleni védőoltást. Egyszerű és nagyszerű, ráadásul fájdalommentes!
Több védőoltást is felírhatnak ingyenesen a családorvosok
Már sokan felíratták receptre családorvosaikkal az influenza elleni védőoltást, a kiváltást követően pedig be is adatták az egészségügyi szakemberekkel. Decembertől ugyanakkor már nem csak a grippé, hanem egy sor komoly fertőzés, például a méhnyakrákot okozó HPV elleni védőoltást is fel tudják írni térítésesen a háziorvosok.
Ingyenes méhnyakrák-szűrés lesz Tasnádon!
Szeptember 28-án és 29-én a kolozsvári Prof. Dr. Ioan Chiricută Onkológiai Intézet révén ingyenes méhnyakrák-szűrést végeznek Tasnádon!