×
2024. 04 15.
Hétfő
Anasztázia, Tas
17 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.66 RON
100HUF = 1.27 RON
Belföld

Tilos lesz járó motorú autóval várakozni

2024.03.26 - 05:56
Megosztás:
Tilos lesz járó motorú autóval várakozni
A kutaknál drága a benzin, de nem annyira, hogy várakozáskor, parkoláskor ne járjon a motor... (Fotó: SZFÚ/archív)
Hallgatólagosan elfogadta hétfőn a szenátus a közúti közlekedést szabályozó sürgősségi rendeletnek (KRESZ) azt a módosítását, amely szerint a városokban tilos járó motorral várakozni.

A felsőház plénumának hétfői ülésén Sorin Cîmpeanu, a szenátus alelnöke jelentette be, hogy a törvénymódosító tervezet megvitatásának és elfogadásának határideje március 20. volt, ezért hallgatólagosan elfogadottnak tekinthető.

Kivételek

A jogszabályjavaslat szerint a tiltás nem terjed ki a megkülönböztető jelzés használatára jogosult járművekre, a hűtőkocsikra és a hidraulikus/mechanikus berendezéseket aktívan használó járművekre, mint például a cementszállító teherautók.

A törvénytervezetet Ion-Dragoş Popescu független szenátor nyújtotta be. Indoklása szerint a járó motorral történő parkolás tiltása csökkenti a környezetszennyezést. Az előírás megszegéséért a jogszabályjavaslat szerint két vagy három büntetőpont jár.

A jogszabályjavaslatot a képviselőház vitatja meg döntő házként.

Agerpres
 

Újabb változás a régi főtéri közlekedésben
Egy kedd délutáni döntés értelmében szombaton és vasárnap, illetve a hivatalos munkaszüneti napokon nincs buszközlekedés a Pannónia előtti főtérszakaszon.
Régi főtér: be is engedik a buszokat, meg nem is – jelentős útvonalváltozások!
Földbe süllyednek a gátlóoszlopok és hétfőtől, április 8-tól részlegesen át tudnak majd járni a forgalom elől lezárt főtérrészen is a szatmárnémeti autóbuszok — legtöbbjük a Ştefan cel Mare (Kazinczy) utca irányából a Sugárút felé.
Jövő héten indul a buszközlekedés a régi főtéren – arrébb költözik a buszmegálló
Pár méterrel arrébb, a villanyórától a Divatház elé költözik a buszmegálló, ami egyben az ottani, több mint egy tucat parkolóhely megszűnését is jelenti — a főtérfelújítás első percétől arról volt szó, hogy a tömegközlekedés, a kerékpárosok és a bérfuvarozók számára ugyanúgy „körbegurulható” lesz a nagypark, mint korábban. Hétfőn fog kiteljesedni ez a szabály.