×
2021. 10 19.
Kedd
Nándor
6 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.27 RON
100HUF = 1.37 RON
Belföld

Tervezet: kötelező lesz a COVID-igazolvány az egészségügyi alkalmazottak számára

2021.09.27 - 18:44
Megosztás:
Tervezet: kötelező lesz a COVID-igazolvány az egészségügyi alkalmazottak számára
Csak azok az alkalmazottak dolgozhatnak a továbbiakban az állami és magán egészségügyi intézményekben, akik uniós COVID-igazolvánnyal bizonyítani tudják, hogy védettek a koronavírussal szemben, vagy van egy negatív teszteredményük - erről szóló törvénytervezetet bocsátott közvitára hétfőn az egészségügyi minisztérium.

A szaktárca tájékoztatása szerint az egészségügyi dolgozóktól kért COVID-igazolványnak tanúsítania kell, hogy birtokosa:

- megkapta a teljes oltást legalább 10 napja;

- kigyógyult a COVID-19-ből, és az első pozitív teszt eredményétől legalább 15 és legtöbb 180 nap telt el;

- rendelkezik egy negatív teszteredménnyel (a miniszteri rendeletben előírtaknak megfelelően elvégzett PCR- vagy antigén gyorsteszttel végzett tesztelést követően).

Cseke Attila ügyvivő egészségügyi miniszter szerint gyorsított eljárással akarják elfogadtatni a tervezetet. Az intézkedést az indokolja, hogy jelentősen megnőtt az új megbetegedések száma, és a jelenlegi járványhelyzetben kiemelt figyelmet kell fordítani a páciensek, valamint az egészségügyi dolgozók biztonságára.

A tervezet értelmében COVID-igazolvány felmutatásának hiányában 30 napra felfüggesztik az egészségügyi dolgozó munkaszerződését. A harminc nap elteltével az állami egészségügyi intézményekben dolgozó alkalmazott munkaszerződése megszűnik, a magánintézmények esetében a vezetőségnek jogában áll eldönteni, hogy meghosszabbítja a felfüggesztés időtartamát vagy megszünteti az alkalmazott munkaviszonyát. Az állami intézményeknél azért van szükség ilyen helyzetben az egészségügyi dolgozó munkaszerződésének megszüntetésére, hogy legyen lehetőség más személyeket alkalmazni a helyükre a tevékenység folytonosságának biztosítása érdekében - magyarázza közleményében a szaktárca.

Az intézkedések gyakorlatba ültetése az intézményvezetők felelőssége; a szabályok be nem tartása kihágásnak minősül és 50 ezertől 100 ezer lejig terjedő bírsággal büntethető - írja elő a tervezet. AGERPRES

Szatmár a legkevésbé fertőzött megye az országban
Országos szinten Szatmár megye jegyzi a legalacsonyabb fertőzöttségi indexet, de örömködésre nincs okunk: minden, a koronavírusos betegek számára fenntartott kórházi és intenzív terápiás ágy foglalt.
Covid-19: ennyi minden nem történt meg
Ahogy Föld körüli útjára indult a koronavírus-járvány, úgy kaptak lábra egyre-másra a hétköznapi embereket féltő meg riogató elméletek nagyhatalmi összeesküvésről, génmódosításról, mérgezésről és egyebekről. Ilyenekről már írtunk, de még nem mindről…
Cioloş: fel kell gyorsítani az oltáskampányt
Dacian Cioloş kijelölt miniszterelnök azt nyilatkozta hétfőn, hogy célszerűnek tartja az uniós digitális Covid-igazolvány bevezetését valamennyi szakmai kategória számára, amely emberekkel való érintkezést feltételez.
Cookie