×
2022. 01 27.
Csütörtök
Angelika
0 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.42 RON
100HUF = 1.38 RON
Vidék

Téli munkálatok a kertekben

2021.12.07 - 17:00
Megosztás:
Téli munkálatok a kertekben
A mezőgazdászok télen sem pihennek, hiszen a kertekben, a szántóföldeken és a gyümölcsösökben télen is akad munka bőven, hogy tavasszal ne legyenek gondok a szezonindítással.

Nagy tévedés azt hinni, hogy az őszi betakarítással befejeződött a kerti és a mezei munka — állítja Bencze Zoltán kertészmérnök. Mielőtt beállnak az őszi fagyok, nagyon sok teendő vár a földtulajdonosokra, vannak olyan feladatok is, melyeket a téli fagyban sem késő elvégezni ahhoz, hogy tisztán maradjanak tavaszra azok a területek, amelyeken nem végeznek őszi szántást vagy ásást. A föld megtisztításával elősegítjük a jövő évi termés minőségét és mennyiségét. A kukoricán kívül nem igazán van olyan növény, ami megmarad fagyban, ha a betakarítása nem vált lehetővé. Kivételt képeznek azok a növények, melyek fóliák alatt vagy melegházakban vannak, de sajnos Szatmár megyében még kevés olyan mezőgazdász van, aki megengedheti magának, hogy a téli időszakban melegházat működtessen. Decemberben nagyon fontos tevékenység a szerves trágyázás, a száraz és a még megmaradt zöld gyomok eltakarítása. A zöldhulladékot sokan zöld trágyának használják, ezeket ajánlatos felaprózni, hogy rövidüljön a komposztálási idő. Nem ajánlatos a földön hagyni a száraz leveleket, ezeket égetni sem lehet, mert magas a nedvességtartalmuk, így nem marad más megoldás, mint az összegyűjtésük. Egyre több olyan gazda van, aki saját komposztálót hoz létre, s ezzel megszabadul az elszállítási gondoktól, egy idő után pedig a szétmállott anyagot szétszórhatja a termőföldön.
Bencze Zoltán elmondta, hogy a gyümölcsösökben a falevelek és más hulladékok összegyűjtése után elkezdődhet a metszés. A metszéskor nagyon fontos, hogy a felesleges szárak és ágak eltávolításakor gyűjtsék össze az ágakon maradt gyümölcsöket is, mert azok kórokozók hordozói lehetnek, és sokat fognak majd ártani a jövő évi termésnek. Szintén nagyon fontos felásni vagy meglazítani a fák gyökerei körüli részt, mert ott is megbújnak a kórokozók és a rágcsálók.
Vannak, akik még nem tartják későinek a fokhagyma és az őszi hagyma eldugását, ez a legtöbb esetben eredményes, ott vannak nehézségek, ahol áll a víz a földön, ami ha megfagy, megfagy vele együtt a növényhagyma is, ha pedig a víz tartósan áll a földön, akkor a dughagyma elrothad — tette hozzá a kertészmérnök.

Elek György

 

ANM: szemerkélő csapadék és jegesedés Máramaros, Kolozs, Szatmár és Szilágy megyében
Rossz időre vonatkozó elsőfokú (sárga jelzésű) riasztást adott ki szerda reggel az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) négy erdélyi megyére.
Államtitár: enyhe telünk volt; csökkenhet a földgáz és a villamos energia ára
Csökkenhet a közeljövőben a földgáz és a villamos energia ára, mivel enyhe telünk volt, és kevesebb gázt kellett felhasználni a tartalékból, mint tavaly - jelentette ki kedden az energiaügyi minisztérium egyik államtitkára.
Időjárás: naponta várható csapadékhullás a következő két hétben az ország nagy részében
Az ország nagy részében január 28-ra enyhén felmelegszik az idő, havas eső és havazás a következő két hét szinte minden napján lehetséges - derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat január 24.-február 6. közötti időszakra vonatkozó előrejelzéséből.
Cookie