×
2021. 12 05.
Vasárnap
Vilma
2 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.38 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Telefon és zene nélkül a zebrán

2021.10.05 - 12:15
Megosztás:
Telefon és zene nélkül a zebrán
Zebrára lépés előtt az útra kell figyelni nem a képernyőre! (fotó: A szerző felvétele)
Halad a korral a szatmárnémeti közlekedési bizottság, alkalmazkodik az új közlekedési szabályokhoz. Felfestették az első piktogramokat, amelyek jelzik, hogy figyelni kell a zebrán való átkeléskor.

Nem csak vezetés közben tilos a mobiltelefon-használat, hanem a zebrán átkelő gyalogosoknak sem vonhatja el a figyelmét a készülék, erre figyelmeztető felfestések kerültek ki — elsőként — a szatmárnémeti Rodnei utca egyik gyalogátkelőjéhez. Két piktogram jelzi: sem a telefonkészülék képernyőjét nem szabad átkelés közben bámulni, sem zenét hallgatni nem szabad átkelés közben. A közlekedési rendszabályzat egyik legújabb módosítása arra is utal, hogy a zebra nem a járda meghosszabbítása, hanem egy olyan autós-gyalogos kereszteződési hely, amelyiken mindkét félnek figyelnie kell, nem csak az autósoknak.

Fel a tekintet!

A közlekedési rendszabályzat szerint tilos olyasmivel foglalkozni átkelés közben, ami elvonja az úttestre lépő személy figyelmét. Figyelmet elvonó dolognak számít a telefonon való beszélgetés, a telefon vagy táblagép képernyőjének a nézése, illetve zene hallgatása. A szabályt megalkotók szerint még a GPS-t sem lenne szabad nézni átkelés közben, fel kell emelnie a gyalogosnak a tekintetét a kijelzőről, amikor lelép a járdáról, és amíg át nem ér, az átkeléssel kell foglalkoznia, nem egyébbel.

Jelzések vakoknak

Európa felől érkezett a javaslat, hogy korlátozni kell az eszközhasználatot a gyalogosok esetében is, mert tőlünk nyugatabbra már észrevették, hogy elég sok baleset okozója az, hogy a gyalogosan közlekedők másra figyelnek, mint kellene. Romániában van min javítani, hiszen a baleseti statisztikák szerint egy év alatt közel háromszáz gyalogos veszítette életét közlekedési balesetben az országban, és ezer sérült meg súlyosan.

Taktilis burkolat

Egy másik jelzéssel is segítené a biztonságosabb közlekedést a szatmárnémeti városvezetés és a közlekedési bizottság, erről Maskulik Csaba városmenedzser beszélt korábban a Tv1 Satu Mare egyik hírműsorában. Arról van szó, hogy vezetősávokat és taktilis burkolati jelzéseket vinnének fel a járdákra azokon a helyeken, ahol már felújították a gyalogútnak a burkolatát, hogy biztonságosabbá tegyék a közlekedést a fehér bottal közlekedő vakok és látássérültek számára is. Ilyenek még nincsenek sehol, mondta el Maskulik, azonban a helyük ki van jelölve, és a burkolatba építendő betonelemek meg is vannak rendelve, és hamarosan a helyükre is kerülnek.

Mindent ellopnak

Próbajelleggel használva volt ilyesmi a Crinulnál, mutatott rá Maskulik, ám azok nem beépített, hanem ragasztott jelzések voltak, amik megtetszettek valakinek, és egyszerűen feltépte és elvitte azokat, ezért lesznek az új helyeken komolyabban rögzített jelzések használva.

Princz Csaba

 

Egyirányúsított utcák  Nagykárolyban
A közlekedési bizottság döntésének értelmében december 3-tól egyirányúsították a forgalmat Nagykárolyban a Mihai Viteazul II-es lakónegyedben található Ady Endre utcában.
Kihirdette az államfő a közúti bírságok kifizetését egyszerűsítő törvényt
Kihirdette csütörtökön Klaus Iohannis államfő a közúti bírságok kifizetését egyszerűsítő törvénymódosítást. A jogszabály egyebek mellett előírja, hogy nem szükséges elküldeni a kifizetési bizonylatot a rendőrségnek.
Visszafestik a zebrákat
Aszfaltozás után elkezdték felfesteni az útburkolati jelzéseket és a gyalogátkelők csíkjait egyes szatmárnémeti utcákban. Kedden az 1 Decemberie 1918 utcában dolgoztak a burkolatfestők, és következik a többi utca is, amelyik forgalmas, és ahol a friss burkolás miatt hiányoznak az autósok, kerékpárosok és gyalogosok számára hasznos fehér jelzések.
Cookie