×
2022. 01 22.
Szombat
Vince, Artúr
-5 °C
Borult idő
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.38 RON
Magazin

Táncfilmet forgat Bunker címmel Kristóf György felvidéki rendező

2021.10.23 - 14:34
Megosztás:
Táncfilmet forgat Bunker címmel Kristóf György felvidéki rendező
Bunker címmel táncfilmet készít Kristóf György felvidéki rendező Anton Lachky világhírű szlovák koreográfussal, a disztópikus történet forgatása a hétvégén fejeződik be.

A kassai születésű Kristóf György a prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon, Out című nagyjátékfilmje 2017-ben Cannes-ban debütált. Bunker című disztópikus filmjében párbeszéd nélkül, kizárólag mozgással mesél el egy történetet. A Bunker történetében mélyen a földfelszín alatt egy börtön foglyaként éli mindennapjait rabok egy maroknyi csoportja. Ismétlődő mozdulatsor végrehajtásával ők állítják elő az energiát. Egy nap azonban a rendszer összeomlik és a rabok kiszabadulnak, ám nehéz elérni a magasan lévő kijáratot. „A szereplőknek meg kell tanulniuk, hogy az akaraterő és az összefogás az, ami által ki tudnak szabadulni" — hangsúlyozta az MTI-nek Kristóf György rendező.
Kifejtette, hogy a szlovák-magyar-cseh koprodukcióban készülő nagyjátékfilm táncjeleneteit Anton Lachky, a 20 éve Belgiumban élő világhírű művész koreografálja. Kiemelte: táncfilm esetében a koreográfus a rendezővel hasonló szintű alkotótárs és vele összhangban kell kitalálni a táncrészeket.
A forgatást egy hónapos intenzív felkészülési időszak előzte meg, amelyen a táncosok mellett ott volt a vágó és az operatőr is. „Próbáltuk szisztematikusan felépíteni a mozgásvilágot, előre bepróbálni a jeleneteket, a forgatáson pedig hozzárakjuk a színészi részt és rögzítjük a táncot" — hangsúlyozta a rendező, hozzátéve, hogy Budapest mellett a Tárnoki Kőfejtőben alakították ki a speciális földalatti világot és a börtönrészt is. Felidézte: prágai egyetemi tanulmányai alatt koreográfusokkal is dolgoztak. „Elkezdtem nézni a táncfilmeket és azt láttam, hogy ezeknek az alkotásoknak nincs igazából történetük, nincs bennük karakter, amivel a néző együtt tud menni" — hangsúlyozta, kiemelve, hogy az egyetemi workshopot gondolta tovább
a Bunker elkészítéséhez. Reményei szerint sikerült olyan történetet kitalálniuk, amely elég izgalmas és látványos, de elég egyszerű is ahhoz, hogy dialóg nélkül is érthetők legyenek benne a helyzetek és a konfliktusok. Több éven át fejlesztették a forgatókönyvet, céljuk az volt, hogy ne csak a tánckedvelőknek legyen élvezhető a mozifilm. Beszélt arról is, hogy ha már megvannak az összevágott jelenetek, zeneszerzőcastingot indítanak. Hozzátette: jelenleg a táncosok hangulatzenére vagy belső ritmusképletük alapján dolgoznak. Nemzetközi válogatáson döntöttek a szereplőkről. Ladányi Andrea Kossuth-díjas táncművész és Feicht Zoltán mellett francia, német, angol, orosz és román művészek is részt vesznek a munkában — emelte ki. A film vágója Dunai László, operatőre Pálos Gergely. A magyar producer Pusztai Ferenc (Out, Szabadesés, Az Úr hangja), a KMH Film vezetője.

MTI, Fotó: KMH Film/Aradi Nóra

A Marvel mozik 25 legpénzesebb filmje
Az Örökkévalók című film novemberi megjelenésével a Marvel moziverzum immáron 26 alkotással büszkélkedhet. Itt van az a 25 Marvel film amelyik a legtöbb pénzt hozta a Disney konyhájára.
Oscar-díj - Románia a Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című filmet nevezi
Románia Radu Jude rendezőnek az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Medve-díjjal jutalmazott, Zűrös kettyintés, avagy pornó a diliházban című filmjét nevezi Oscar-díjra a legjobb nemzetközi film kategóriában.
Tucatnyi új magyar játékfilmet vetítenek az erdélyi Filmtettfeszten
Tucatnyi új magyar játékfilm - közöttük több erdélyi vonatkozású - szerepel a 21. Filmtettfeszt Erdélyi Magyar Filmszemle programjában, az alkotásokat Kolozsváron és további 14 erdélyi városban vetítik - közölték kedden a szervezők.
Cookie