×
2023. 12 11.
Hétfő
Árpád
2 °C
erős felhőzet
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.30 RON
Nagykároly

Szombaton rendezik a Petkes Gergely Matematika Emlékversenyt

2023.11.15 - 15:18
Megosztás:
Szombaton rendezik a Petkes Gergely Matematika Emlékversenyt
November 18-án rendezik meg a Nagykárolyi Elméleti Líceumban az intézmény egykori elismert és közkedvelt matematikatanáráról elnevezett, Petkes Gergely Matematika Emlékversenyt.

A verseny a diákok számára 9:00 órakor kezdődik. Amíg a megye különböző iskoláiból érkezett tanulók dolgoznak, addig a tanárok kilátogatnak a nagykárolyi református temetőbe, Petkes Gergely sírjához. A dolgozatok javítását követően, 15:00 órától a díjátadó ünnepségen vehetik át jutalmukat a jól szereplő diákok.

Minden évfolyam első három helyezettje kap pénzjutalmat: 150 lej (I. hely), 100 lej (II. hely), illetve 50 lej (III. hely) értékben. A verseny VII. megszervezése óta egy különdíj is létrejött azon falusi környezettből érkezett diákok számára, akik évfolyamukban a legjobb eredményt érték el. Ennek értéke 100 lej.

A díjátadón való részvétel elmulasztása esetén a győztesek lemondanak a jutalom átvételének jogáról, amelynek összege a következő évi versenyre lesz fenntartva.

Petkes Gergely

Petkes Gergely, a nagykárolyi iskolák jeles matematikatanára, 1946. november 4-én született Szilágyszéren. Az általános iskolát szülőfalujában és Bogdándon, míg a középiskolát Szilágycsehben járta. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Babes—Bolyai Tudományegyetem matematika szakán végezte 1969-ben. Az egyetem elvégzése után mindvégig Nagykárolyban tanított: 1969 és 1990 között az 1-es Számú Ipari Líceumban, majd 1990-től haláláig az Elméleti Líceum matematikatanára volt.

Állandó munkatársa volt a Matematikai Lapok és A Matematika Tanítása című folyóiratoknak. Tanári pályafutása alatt számtalan diákja ért el kitűnő eredményt a különböző matematikaversenyeken. A tanár úr, akit kollégái csak Mesternek szólítottak, életének 61. évében, 2007. január 25-én hunyt el. Az ő emlékét őrzi ez a verseny.

Ki is volt Petkes Gergely? Elsősorban pedagógus, pontos és lelkiismeretes, ő volt a Matematikatanár, sokak példaképe, aki megtanított arra, hogy tudásra csak óriási kitartással, alázattal és szerénységgel lehet szert tenni. A számok bűvöletében élt, sokat emlegetett mondása volt: „Szeretem a számokat, nagyon szeretem a számokat…” Szerény, egyszerű ember volt, aki hatalmas tudásával nem hivalkodott, a diákok eredményei beszéltek helyette… Kolléga volt, igazi közösségi ember, akire idősebb és fiatalabb tanártársai egyaránt tisztelettel tekintettek. Barát volt, akire számítani lehetett. De mindenekelőtt Ember volt a szó nemes értelmében. Igaz ember..

Hírszerkesztő

Fizetéses parkolási rendszert vezetnek be Nagykárolyban
Fizetéses parkolási rendszert vezetnek be január elsejétől Nagykárolyban – hívja fel az érdekeltek figyelmét Nagykároly Polgármesteri Hivatala.
Ki lesz a nagykárolyi Év Hangja 2023? Pénteken kiderül!
November 17-én, azaz pénteken 17:00 órai kezdettel, a Nagykárolyi Városi Színházban kerül sor a Star Select 2023-as kiadásának döntőjére.
Mikortól, és mennyiért buszozhatnak a nagykárolyiak?
A csütörtök délután megtartott, rendhagyó gyűlésük keretében, Nagykároly Helyi Tanácsának tagjai elfogadták azt a határozattervezetet is, amelyet a városi személyszállítási vállalat, a Trans Bus Kft. munkatársai készítettek, a hamarosan beinduló buszjáratokon érvényes jegyárakkal kapcsolatban.