×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Nagykároly

Szombaton rendezik a Petkes Gergely Matematika Emlékversenyt

2023.11.15 - 15:18
Megosztás:
Szombaton rendezik a Petkes Gergely Matematika Emlékversenyt
November 18-án rendezik meg a Nagykárolyi Elméleti Líceumban az intézmény egykori elismert és közkedvelt matematikatanáráról elnevezett, Petkes Gergely Matematika Emlékversenyt.

A verseny a diákok számára 9:00 órakor kezdődik. Amíg a megye különböző iskoláiból érkezett tanulók dolgoznak, addig a tanárok kilátogatnak a nagykárolyi református temetőbe, Petkes Gergely sírjához. A dolgozatok javítását követően, 15:00 órától a díjátadó ünnepségen vehetik át jutalmukat a jól szereplő diákok.

Minden évfolyam első három helyezettje kap pénzjutalmat: 150 lej (I. hely), 100 lej (II. hely), illetve 50 lej (III. hely) értékben. A verseny VII. megszervezése óta egy különdíj is létrejött azon falusi környezettből érkezett diákok számára, akik évfolyamukban a legjobb eredményt érték el. Ennek értéke 100 lej.

A díjátadón való részvétel elmulasztása esetén a győztesek lemondanak a jutalom átvételének jogáról, amelynek összege a következő évi versenyre lesz fenntartva.

Petkes Gergely

Petkes Gergely, a nagykárolyi iskolák jeles matematikatanára, 1946. november 4-én született Szilágyszéren. Az általános iskolát szülőfalujában és Bogdándon, míg a középiskolát Szilágycsehben járta. Egyetemi tanulmányait a kolozsvári Babes—Bolyai Tudományegyetem matematika szakán végezte 1969-ben. Az egyetem elvégzése után mindvégig Nagykárolyban tanított: 1969 és 1990 között az 1-es Számú Ipari Líceumban, majd 1990-től haláláig az Elméleti Líceum matematikatanára volt.

Állandó munkatársa volt a Matematikai Lapok és A Matematika Tanítása című folyóiratoknak. Tanári pályafutása alatt számtalan diákja ért el kitűnő eredményt a különböző matematikaversenyeken. A tanár úr, akit kollégái csak Mesternek szólítottak, életének 61. évében, 2007. január 25-én hunyt el. Az ő emlékét őrzi ez a verseny.

Ki is volt Petkes Gergely? Elsősorban pedagógus, pontos és lelkiismeretes, ő volt a Matematikatanár, sokak példaképe, aki megtanított arra, hogy tudásra csak óriási kitartással, alázattal és szerénységgel lehet szert tenni. A számok bűvöletében élt, sokat emlegetett mondása volt: „Szeretem a számokat, nagyon szeretem a számokat…” Szerény, egyszerű ember volt, aki hatalmas tudásával nem hivalkodott, a diákok eredményei beszéltek helyette… Kolléga volt, igazi közösségi ember, akire idősebb és fiatalabb tanártársai egyaránt tisztelettel tekintettek. Barát volt, akire számítani lehetett. De mindenekelőtt Ember volt a szó nemes értelmében. Igaz ember..

Hírszerkesztő

Vívás: rangos versenyt rendeznek Szatmárnémetiben
A szatmárnémeti, George Coşbuc utcai Csipler Sándor Vívóteremben rendezik a héten a felnőtt párbajtőrvívók bajnokságát — közel százhúsz sportolót várnak a pástokra.
Giurgiu-Kovács Mónika a nagykárolyi RMDSZ polgármesterjelöltje
Zsúfolásig megtelt a Nagykárolyi Városi Színház pénteken délután. Itt szervezték meg a helyi RMDSZ rangsoroló közgyűlését, melyen arról is döntés született, hogy ki lesz a Szövetség színeiben induló polgármesterjelölt.
Szatmárnémeti versenyzője is lesz a magashegyi-futás világbajnokságnak
Április derekán, a portugáliai Vouzela-t övező hegyekben tartják az idei magashegyi-futás világbajnokságot. Hodas Erzsébet Katalin személyében szatmárnémeti futó is meghívást kapott, hogy legyen tagja a nagy megmérettetésen a román válogatottnak.