×
2024. 05 25.
Szombat
Orbán
23 °C
kevés felhő
1EUR = 4.97 RON
1USD = 4.59 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmár megye

Szombat reggel rajtol a 18. Tour de Tur - CBA

2024.05.15 - 11:30
Megosztás:
Szombat reggel rajtol a 18. Tour de Tur - CBA
A biciklis verseny rajtja, 2022. (Fotó: tourdetur.ro)
Nem kiskorú már a nemzetközi szinten ismert, sokrétű szatmári terepverseny, de a helyszín továbbra is ugyanaz: a muzsdaji tó partjáról a Túr menti védett övezetek. Kerekezve és futva.

Háromszáz nevezővel, május 18-án reggel kilenckor indulnak az első versenyzők az immár tizennyolcadik alkalommal megrendezett biciklis- és futóversenyen, ami több mint egyszerű vetekedés hegyen – völgyön, erdőn – mezőn és árkon – bokron át.

hirek/2024/05-majus/szombat-reggel-rajtol-a-18-ik-tour-de-tur-cba-3-tourdetur.jpg
A futóverseny rajtja, 2022. (Fotó: tourdetur.ro)
A Tour de Tur – CBA egy környezetvédelmi célzatú erőpróba, hiszen a muzsdaji tó partjáról a Túr folyó mentén található Natura 2000 - Tur természetvédelmi területen át vezeti végig a versenyzőket, válasszák azok a rövidebb, vagy a hosszabb távok valamelyikét. A Tour de Tur – CBA egy csapatjáték, hiszen nem csak a versenyzőkről szól, hanem egy nagy csapatról, amelyik az egészet a verseny előtt előkészíti és a verseny napján levezeti és amelyik csapat idén nyolcvan önkéntesből áll, amelyik a fő szervezői csapatot támogatja.
Ahogy versenyzők és szponzorok nélkül, úgy önkéntesek nélkül sem lenne Tour de Tur, úgyhogy munkájukat, idejüket és energiájukat a szervező entitás, az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti ezúton is köszöni, mint ahogy az új és visszatérő támogatók hozzájárulását.

hirek/2024/05-majus/szombat-reggel-rajtol-a-18-ik-tour-de-tur-cba-2-habarics-zsolt-2018.jpg
A muzsdaji tó. Habarics Zsolt légifelvétele 2018-ból.
A terepverseny 2024-es kiadására jelentkező 300 biciklis és futó két – két kategóriájú megmérettetés közül választhat, a bicikliseknek egy 30 és egy 50 kilométeres szakaszt jelöltek ki a szervezők, a futók egy 25 és egy 11 kilométeres verseny közül választhattak nevezéskor. A helyszínen versenybe állni nem lehet.

Aki nem akar versenyezni, azok számára is jó döntés lehet egy muzsdaji kiruccanás a verseny napján, hiszen lehet rövidebb sétát is tenni a tó körül, dombot mászni, biciklizni is a környék ösvényein, de jó időtöltés lehet egy távcsöves vízi-madár les is. A rajtnál szurkolni a versenyzőknek szintén jó döntés lehet, mint ahogy a három órai befutó is érdekes szombati program lehet a természetkedvelők számára.

Princz Csaba

SZÓLJON HOZZÁ FACEBOOKON! 
 

Biciklizési lehetőségek a hétvégén
Kerékpározni persze lehet sokfelé a megyében, de mi mutatunk két, szervezett formában történő biciklizési lehetőséget. Az egyik nehezebb, a másik könnyebb.
Itt vannak az idei Tour de Tur – CBA legjobbjai
Szombat délelőtt rendezték a tizennyolcadik Szatmár megyei terepbicikliző és terepfutó bajnokságot, a Tour de Turt. Több mint háromszáz versenyző állt rajthoz, négy versenyszámban.
Kisköves újratöltve – EKE túrabeszámoló
Remek társaság, jó csapat, jó hangulat, finom csúcspálinka, 900 méter szintemelkedés, 1100 méter szintereszkedés, nagyjából gyönyörű időjárás egy kis esővel fűszerezve, 7,5 óra túraidő — az EKE nyári vándortáborának egyik túraútvonalát járták be, egyfajta főpróbaként.