×
2022. 05 21.
Szombat
Konstantin
18 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.67 RON
100HUF = 1.29 RON
Szatmárnémeti

Színvonalas oktatást, pezsgő kulturális életet építettünk

2020.07.31 - 09:17
Megosztás:
Színvonalas oktatást, pezsgő kulturális életet építettünk
Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármesterének beszámolója az elmúlt 4 év eredményeiről (X)

Az elmúlt négy évben is kiemelt figyelmet fordítottunk az oktatásra, kulturális intézményeink támogatására, és ezt tesszük majd a jövőben is, hiszen minden közösség alapja a megfelelő szellemi és kulturális háttér. Az egészségügy területén pedig eszközbeszerzésekkel támogattuk a Szatmár Megyei Tanácsot, a főbb fejlesztésekről lennebb olvashatnak.

Fejlesztettük az oktatást

Bölcsődék: az utóbbi két évben 62 új bölcsődei helyet nyitottunk, az idei költségvetésből pedig újabb bölcsődét nyitunk. Idén 2 új bölcsőde nyitja meg kapuit (60 hely). Korszerű körülmények várják a tanulókat a város tanintézményeiben.

48 tanügyi intézmény finanszírozását biztosítjuk, évente 3,5 millió lejt költöttünk felszerelésekre: oktatási segédeszközök, térfigyelő kamerarendszer, épületfelújítás. A fejlesztések ebben az évben is folytatódnak: 2020-ban az eddigi legnagyobb összeget, több mint 19 millió lejt fordítunk az oktatási intézmények fejlesztésére.

Multifunkciós sportpályákat építettünk a Mihai Eminescu Főgimnáziumban és a Doamna Stanca Kollégiumban, a George Emil Palade Élelmiszeripari Líceumban, az Octavian Goga Általános Iskolában, a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és a Constantin Brâncoveanu Általános Iskolában.


 

Támogatjuk a Szatmár Megyei Tanács által fenntartott egészségügyi intézményeket

Az egészségügyi rendszer működtetése a Szatmár Megyei Tanács feladata a városban, viszont számunkra is kiemelten fontos az egészségügy fejlesztése. Ezért támogattuk a Szatmár Megyei Kórházat több orvosi eszköz beszerzésében.

Egeszseg

— 2019 elején egy modern Doppler szívultrahang-készüléket vásároltunk, majd egy holmiumlézer-készüléket, amely a vesekövek minimálisan invazív eltávolítását teszi lehetővé: sok ezer szatmári lakos kezelése lett hatékonyabb.

— Vigyázunk a fiatalok egészségére: modern fogorvosi rendelőt szereltünk fel a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Traian Vuia Technológiai Líceum és a Szatmárnémeti Református Gimnázium épületében, következik a Mircea Eliade iskola felszerelése színvonalas fogorvosi rendelővel.


 

Fejlesztjük a kulturális intézményeket


 

A korábbi évek feszültségei és folyamatos igazgatóváltásai után az elmúlt három és fél év stabilitást és folyamatos fellendülést hozott az Északi Színház intézményén belül, mind a szakmai munka, mind pedig a nézettségi mutatók terén.

— A színház megújult, gyönyörű épületében növekvő nézettséggel indultak újra a színházi évadok, és sikerült újra életre kelteni a korábban megszüntetett nemzetközi színházi fesztivált is Tranzit Feszt néven, Románia egyetlen magyar-román közös szervezésű fesztiváljaként.

— Méltó történelmi épületben, a felújított Iparosotthonban kapott helyet a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, de a ’89-es rendszerváltás óta először tett fontos lépéseket saját bábszínházi program kialakítására a Mihai Raicu nevét felvevő román tagozat is.

— A szakmai fejlődést jelző díjak és fesztiválszereplések mellett a legfontosabb elismerés azonban a közönség részéről érkezik folyamatosan: az intézmény a legtöbb bérletessel rendelkezik Romániában, egyben a legnézettebb színházi műhelyek egyike.


 

Színvonalas kulturális élet Szatmáron


 

Több rendezvény és emelkedő színvonal jellemzi a városi rendezvénypalettát: míg a 2010-es évek elején szállóigévé vált a „Szatmáron nem történik semmi” kijelentés, addigra a mi munkánk eredményeként évi több mint 100 kulturális és szórakoztató program közül válogathat a szatmári közönség.

Mind intézményeink, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ, a Dinu Lipatti Filharmónia, mind pedig a civil és privát rendezvényszervezők is élvezték a városvezetés támogatását: így lett színvonalasabb a Partiumi Magyar Napok, nemzetközibb az Utcazene Fesztivál, és a városhoz méltó ünnepi sikersorozat lett a Karácsonyi Vásár, amely már felveszi a versenyt a környező városok rendezvényeinek színvonalával.

Szatmárnémetiben arra ösztönözzük az embereket, hogy tegyenek a közösségért, ezért minden jó kezdeményezést felkaroltunk és továbbra is támogatni fogunk. Nyílt pályázati rendszerünkön keresztül 3 év alatt több mint 200, kisebb és nagyobb kulturális és szórakoztató rendezvényt támogattunk, összesen 1,8 millió lej értékben. (X)

 

 

Lakóközösség a Horea 6-ban
Folytatja a szatmárnémeti városvezetés a Horea utca 6. szám alatt régen elhíresült, mára csendesebb hellyé vált ingatlan helyzetének és állapotának a rendezését. Lakóközösség, majd felújítás.
Ismét együtt ünnepelhettünk
Két év kényszerszünet után kellemes időben ünnepelhette Szatmár magyarsága március 15-ét — százak vonultak fel a megyeszékhely központjában a szatmári huszárokat követve, a Petőfi-szoborig.
Eltört a csatornavezeték
Kedden jelezte a szatmárnémeti Someşul üzletház adminisztrátora az Apaserv felé, hogy feljött a szennyvíz az alagsorban. A cég csatornázási részlegének emberei megállapították, hogy az épület hátsó, Decebal utca felőli részénél történt olyan mértékű törés, ami megakadályozta a szennyvíz elfolyását, ez okozta a problémát.
Cookie