×
2020. 08 09.
Vasárnap
Emőd
28 °C
Derült
1EUR = 4.84 RON
1USD = 4.09 RON
100HUF = 1.40 RON
Szatmárnémeti

Színvonalas oktatást, pezsgő kulturális életet építettünk

2020.07.31 - 09:17
Megosztás:
 • Színvonalas oktatást, pezsgő kulturális életet építettünk
  Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármesterének beszámolója az elmúlt 4 év eredményeiről (X)

  Az elmúlt négy évben is kiemelt figyelmet fordítottunk az oktatásra, kulturális intézményeink támogatására, és ezt tesszük majd a jövőben is, hiszen minden közösség alapja a megfelelő szellemi és kulturális háttér. Az egészségügy területén pedig eszközbeszerzésekkel támogattuk a Szatmár Megyei Tanácsot, a főbb fejlesztésekről lennebb olvashatnak.

  Fejlesztettük az oktatást

  Bölcsődék: az utóbbi két évben 62 új bölcsődei helyet nyitottunk, az idei költségvetésből pedig újabb bölcsődét nyitunk. Idén 2 új bölcsőde nyitja meg kapuit (60 hely). Korszerű körülmények várják a tanulókat a város tanintézményeiben.

  48 tanügyi intézmény finanszírozását biztosítjuk, évente 3,5 millió lejt költöttünk felszerelésekre: oktatási segédeszközök, térfigyelő kamerarendszer, épületfelújítás. A fejlesztések ebben az évben is folytatódnak: 2020-ban az eddigi legnagyobb összeget, több mint 19 millió lejt fordítunk az oktatási intézmények fejlesztésére.

  Multifunkciós sportpályákat építettünk a Mihai Eminescu Főgimnáziumban és a Doamna Stanca Kollégiumban, a George Emil Palade Élelmiszeripari Líceumban, az Octavian Goga Általános Iskolában, a Rákóczi Ferenc Általános Iskolában és a Constantin Brâncoveanu Általános Iskolában.


   

  Támogatjuk a Szatmár Megyei Tanács által fenntartott egészségügyi intézményeket

  Az egészségügyi rendszer működtetése a Szatmár Megyei Tanács feladata a városban, viszont számunkra is kiemelten fontos az egészségügy fejlesztése. Ezért támogattuk a Szatmár Megyei Kórházat több orvosi eszköz beszerzésében.

  Egeszseg

  — 2019 elején egy modern Doppler szívultrahang-készüléket vásároltunk, majd egy holmiumlézer-készüléket, amely a vesekövek minimálisan invazív eltávolítását teszi lehetővé: sok ezer szatmári lakos kezelése lett hatékonyabb.

  — Vigyázunk a fiatalok egészségére: modern fogorvosi rendelőt szereltünk fel a Mihai Eminescu Főgimnázium, a Traian Vuia Technológiai Líceum és a Szatmárnémeti Református Gimnázium épületében, következik a Mircea Eliade iskola felszerelése színvonalas fogorvosi rendelővel.


   

  Fejlesztjük a kulturális intézményeket


   

  A korábbi évek feszültségei és folyamatos igazgatóváltásai után az elmúlt három és fél év stabilitást és folyamatos fellendülést hozott az Északi Színház intézményén belül, mind a szakmai munka, mind pedig a nézettségi mutatók terén.

  — A színház megújult, gyönyörű épületében növekvő nézettséggel indultak újra a színházi évadok, és sikerült újra életre kelteni a korábban megszüntetett nemzetközi színházi fesztivált is Tranzit Feszt néven, Románia egyetlen magyar-román közös szervezésű fesztiváljaként.

  — Méltó történelmi épületben, a felújított Iparosotthonban kapott helyet a Harag György Társulat Brighella Bábtagozata, de a ’89-es rendszerváltás óta először tett fontos lépéseket saját bábszínházi program kialakítására a Mihai Raicu nevét felvevő román tagozat is.

  — A szakmai fejlődést jelző díjak és fesztiválszereplések mellett a legfontosabb elismerés azonban a közönség részéről érkezik folyamatosan: az intézmény a legtöbb bérletessel rendelkezik Romániában, egyben a legnézettebb színházi műhelyek egyike.


   

  Színvonalas kulturális élet Szatmáron


   

  Több rendezvény és emelkedő színvonal jellemzi a városi rendezvénypalettát: míg a 2010-es évek elején szállóigévé vált a „Szatmáron nem történik semmi” kijelentés, addigra a mi munkánk eredményeként évi több mint 100 kulturális és szórakoztató program közül válogathat a szatmári közönség.

  Mind intézményeink, a G. M. Zamfirescu Kulturális Központ, a Dinu Lipatti Filharmónia, mind pedig a civil és privát rendezvényszervezők is élvezték a városvezetés támogatását: így lett színvonalasabb a Partiumi Magyar Napok, nemzetközibb az Utcazene Fesztivál, és a városhoz méltó ünnepi sikersorozat lett a Karácsonyi Vásár, amely már felveszi a versenyt a környező városok rendezvényeinek színvonalával.

  Szatmárnémetiben arra ösztönözzük az embereket, hogy tegyenek a közösségért, ezért minden jó kezdeményezést felkaroltunk és továbbra is támogatni fogunk. Nyílt pályázati rendszerünkön keresztül 3 év alatt több mint 200, kisebb és nagyobb kulturális és szórakoztató rendezvényt támogattunk, összesen 1,8 millió lej értékben. (X)

   

   

  Cookie