×
2024. 06 25.
Kedd
Vilmos
16 °C
tiszta égbolt
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.65 RON
100HUF = 1.25 RON
Szatmárnémeti

Százhúsz utcában lesz jobb a közvilágítás

2024.04.06 - 16:07
Megosztás:
Százhúsz utcában lesz jobb a közvilágítás
Több mint másfélezer lámpatestet cserélnek le ebben az időszakban Szatmárnémetiben.
Javában zajlik a közvilágítási rendszer lámpatesteinek cseréje Szatmárnémetiben, hol ebben, hol abban az utcában bukkan fel a villanyszerelők emelőkosaras kocsija.

A szatmárnémeti városvezetés nemrég bruttó 5,4 millió lejt hívott le a környezetvédelmi alaptól közvilágítás.-fejlesztés címén, most költik el ezt a pénzt és cserélik le a sok helyütt évtizedes régi lámpatesteket modern, LED technológiát használó korszerűekre. Ezek nem csak kevesebbet fogyasztanak, de jobban is világítanak, tartósabbak mind elődeik és kevesebb karbantartást igényelnek, ugyanakkor hosszabb élettartamot ígérve.

hirek/2024/aprilis/szazhusz-utcaban-lesz-jobb-a-kozvilagitas-2.JPG
Operatívan dolgoznak, csak pár percet töltenek el egy-egy oszlopon, szinte alig okoznak fennakadást.
Mindenfelé dolgoznak

A következő időszakban 119 szatmárnémeti utcába fognak eljutni a kivitelezést elnyert cég villanyszerelői, tájékoztatott Kereskényi Gábor polgármester, 1660 régi lámpatest helyére szerelnek LED-eseket. A munka nem okoz sem nagy, sem sok ideig tartó fennakadást, tette hozzá az elöljáró, ennek ellenére a polgármesteri hivatal közösségi oldalán a kommunikációs munkatárs folyamatosan tájékoztatja az autósokat arról, mikor melyik utcában zajlik közlekedést befolyásoló munka.

hirek/2022/aprilis/8/kereskenyi.jpg
Kereskényi Gábor, szatmárnémeti polgármester.
Hatékony, takarékos

A most felszerelésre kerülő LED-es lámpatestektől nincs jobb, nincs ma elérhető korszerűbb. Minden egyes lámpatest távvezérlő rendszerrel rendelkezik, amely lehetővé teszi a fő paraméterek távolról való beállítását a még nagyobb hatékonyság elérése érdekében (pl. éjszaka egy adott idősávban a lámpatestek teljesítménye adott százalékkal csökkenthető, ha két lámpatest van egy oszlopon mindkettőnek a fényereje külön – külön állítható). A beruházás fő előnye az energiahatékonyság és a LED-technológia megbízhatóságának köszönhetően a hosszú távú karbantartási költségek csökkenése.

A kivitelező, a Flash Lighting Services Rt. által vállalt garancia a LED-es lámpatestekre és a távvezérlő rendszerre 10 év, az elvégzett munkákra pedig 5 év, mondta még el szerkesztőségünk megkeresésére a beruházással kapcsolatban Kereskényi Gábor polgármester, ettől jobb ajánlattal semmilyen más szakcég nem állt elő a közbeszerzési folyamat során.

Princz Csaba
 

Tizenhárom RMDSZ-es tanácsos Szatmárnémetiben
Nemcsak az újrázó polgármesterek és a megyei tanácselnök munkája lett elismerve a június kilencedikei helyhatósági választásokon, hanem a velük együtt dolgozó helyi tanácsoké és a megyei testületé is.
„Fordítsuk javunkra a magyar ET-s elnökséget!”
Nem elhanyagolható téttel bír a vasárnapi öt szavazólapos voksoláson az Európai Parlamenti képviselők megválasztása. Júliustól Magyarország lesz az Európai Tanács soros elnöke, de odahatni azután is fontos lesz.
Szatmárnémeti húsz pontján mérik a levegőminőséget
Van a szatmári megyeszékhelynek egy a Szabolcs – Szatmár – Bereg-i megyeszékhellyel közös környezetvédelmi projektje, amely által létrejöhetett egy több ponton is végezhető, folyamatos levegőminőség-mérés.