×
2020. 12 05.
Szombat
Vilma
8 °C
Derült
1EUR = 4.87 RON
1USD = 4.00 RON
100HUF = 1.36 RON
Nagykároly

Pénteken temetik dr. Németi Jánost

2020.11.17 - 13:02
Megosztás:
Pénteken temetik dr. Németi Jánost
Pénteken a nagykárolyi református temetőben helyezik örök nyugalomra dr. Németi János régészt, tudományos kutatót.

Kovács Jenő nagykárolyi polgármestert is mélyen érintette az elismert tudományos kutató halála, hiszen Nagykároly díszpolgárával ő maga is közeli baráti kapcsolatot ápolt. „Régi, jó baráti kapcsolat fűzött engem dr. Németi Jánoshoz, akinek halálát nemcsak én élem meg nagy veszteségként, hanem véleményem szerint sok nagykárolyi is.
Egy olyan nagy tudású ember volt ő, aki soha nem kérkedett a birtokában lévő ismeretekkel. Mindent tudott Nagykárolyról, nemzetközi szinten jegyezték tudósként, de ennek ellenére nem volt hivalkodó, tolakodó, tudásával dicsekvő ember. Olyan tudós ember volt ő, akihez mindig fordulhattunk, ha meg szerettünk volna tudni valamit.
Nem csak régészként volt kitűnő, hanem magánéletében is igyekezett mindig példaértékűen élni.
Vállaltan megélte reformátusságát, mindig prioritásként kezelte egyházának dolgait. Jómagam is sok évig voltam a Nagykároly-belvárosi Református Egyházközség főgondnokra, míg ő a kertvárosiaknál töltötte be ugyanezt a tisztséget. Amikor én elvállaltam a belvárosiaknál a főgondnoki tisztséget, akkor ő volt az első, akit megkerestem, hogy segítsen, adjon egy kis útmutatást, hogy mit kell tennem, milyen feladatai vannak egy főgondnoknak, milyen teendők várnak rám. Ő pedig mindig segített.
Sok fontos beszélgetést folytathattam vele, megtisztelőnek érzem, hogy mesélt nekem szüleiről, felmenőiről, családjáról, arról, milyen neveltetést kapott.
Egy református kántor fia volt Németi János, aki vallásos nevelést kapott, s bár erről is csak akkor beszélt, ha érdeklődtek iránta, büszke vagyok arra, hogy megismerhettem Németi Jánost, az egyszeri embert is, nem csak a régész szakembert, a muzeológust.
Egy csendes, halkszavú embernek ismertem őt, aki sokkal többet tudott, mint amennyit azok feltételeztek róla, akik csak felületesen ismerték. Büszke vagyok arra, hogy Nagykároly díszpolgári címének birtokosa lett, s hogy én adhattam át neki ezt az elismerést.
Szomorúan s megdöbbenve értesültem elhunytáról, s ez az elmúlás annál is kegyetlenebb, mert a jelenlegi vírushelyzet nem teszi lehetővé, hogy egy ilyen elismert és köztiszteletben álló embert megillető módon vegyünk tőle búcsút. Azonban nagyon remélem, hogy dr. Németi János családtagjainak engedelmével mondhatom, hogy egy méltó búcsúszertartást szervezünk majd emléke előtt tisztelegve, mihelyt ez a pandémiás helyzet lehetővé teszi.
Nyugodj békében, Jancsi bácsi!” — fogalmazott Kovács Jenő.

Több ezren kísérték utolsó útjára a fertőzés szövődményeiben elhunyt szerb ortodox egyházfőt
Több ezren kísérték utolsó útjára Irinej pátriárkát, a szerb ortodox egyház vezetőjét vasárnap Belgrádban, a televízióban is közvetített liturgián viszont láthatóan nagyon kevesen tartották be a koronavírus-járvány elleni előírásokat, nem viseltek maszkot, nem tartották egymástól a kellő távolságot, és a figyelmeztetések ellenére a legtöbben megcsókolták a koporsót és a keresztet.
Minden szavazat számít
Szkeptikus a december 6-i választásokkal kapcsolatban Kovács Jenő polgármester. Nagykároly elöljárója arra kéri a nagykárolyiakat, menjenek el szavazni, és voksoljanak a magyar összefogásra, az RMDSZ jelöltjeire.
Segítsünk a kórházi dolgozóknak!
Felhívást tett közzé a nagykárolyi önkormányzat közösségi felületén a város polgármestere. Kovács Jenő aggodalmát fejezte ki a COVID-19 előretörése miatt, és arra kéri a lakosokat, tartsák be a szabályokat.
Cookie