×
2021. 10 21.
Csütörtök
Orsolya
20 °C
Borult idő
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.25 RON
100HUF = 1.36 RON
Szatmárnémeti

Partiumi Magyar Napok: párhuzamos világba vitt

2021.08.23 - 13:56
Megosztás:
Partiumi Magyar Napok: párhuzamos világba vitt
Fotó: Princz Csaba
A huszadik, résztvevők és szervezők számára talán a legkörülményesebb Partiumi Magyar Napok ért véget vasárnap éjjel. Érezhető, hogy a fesztivál szervezői mindent megtettek azért, hogy a nyűgös valóságot feledtessék pár napra a résztvevőkkel.

Egy év kihagyás után megint volt Partiumi Magyar Napok (PMN) Szatmárnémetiben, ami nem csak azért volt más, mint bármelyik eddigi, mert kerek szám szerepelt az ideinek a nevében, hanem mert egy párhuzamos világba vitt minket. Párhuzamos világot jelentett ez öt nap erejéig a mostani megcincált világunkkal szemben, vagy időutazással ért fel — ki melyiket érzi a megfelelőbbnek. Mindenesetre egy olyan környezetbe vitte el a résztvevőket, amelyikben nem kellett semminek sem a negyedik hullámától tartania, a koronavírus-járvány előtti múltba röpített minket, amikor még csak olvastunk a járványokról, meg filmeken láttunk karantént meg szükségállapotot, könyvekben olvastunk egy-egy település vesztegzár alá helyezéséről.

Időburok

Egy olyan időburkot képezett a fesztivál Szatmárnémeti, a megye és a Partium közül, amelyik alatt a programfüzetet kellett olvasni, és eldönteni, hogy melyik rendezvényére látogatunk ki a fesztiválnak, nem azzal foglalkozni, hogy mik a maszkviselési szabályok. Egy olyan időszakon vagyunk túl, amikor újra sok ember lehetett együtt a régió legnagyobb és legváltozatosabb fesztiválján, Szatmárnémeti legnagyobb parkjában, illetve a csatolt, szintén jellegzetesen szatmárnémeti helyszíneken, valahol a városban.

hirek/2021/augusztus/23/puja.JPG
Facsigaversenyt játszanak a gyerekek. Az Aranykapu Kulturális Egyesület népi játszóháza örök kedvenc a PMN-en a kicsik körében - Fotó: A szerző felvétele
hirek/2021/augusztus/23/agyag.JPG
Agyagozás a Borókagyökér egyesületnél — fiatal tanította a fiatalt - Fotó: A szerző felvétele

Kizárt, hogy legyen olyan korosztály, amelyik nem talált magának elfoglaltságot és programot a múlt hét közepe óta tartó és tegnap zárult fesztiválon. Kizárt, hogy legyen olyan ízlés, amelyik nem talált volna magának kedvenc ételt vagy italt a fesztiválon, mert a PMN nemcsak könnyűzenei fesztivál, hanem gasztronómiai, szín- és filmművészeti, történelmi és népművészeti jellegű rendezvény is egyben.

Változatosság

Az idei, jubileumi PMN programját ismét az igényesség jegyében igyekeztek a szervezők összeállítani, az időburkon kívül azonban mégiscsak itt voltak a puritán világ okozta nehézségek, volt együttes, amelyik a bizonytalan helyzet miatt nem merte vállalni a fellépést, volt, amelyik a tavalyi állapotok miatt még nem állt készen a nyilvános szereplésre.

hirek/2021/augusztus/23/korh.JPG
Vidámparkok hangulatát idézte meg a Kossuth-kerti tó mellett felépített játszótér - Fotó: A szerző felvétele
hirek/2021/augusztus/23/foz-partiuminapok-ro.jpg
A bográcsételfőző versenyt kemény küzdelem után a Rokonlelkek csapat nyerte meg szombaton - Fotó: partiuminapok.ro

Az eseményeknek most is több helyszín adott otthont: a Kossuth-kert, a Tűzoltótorony parkja, valamint a többi, már megszokott helyszín, a művészeti múzeum, az Iparosotthon vagy az Északi Színház. Az idei PMN nyújtotta közel száz programból kiemelhetők a hagyományőrző tevékenységek, a csapatok számára szervezett főzőversenyek, a szabadtéri filmvetítések, a történelmi előadások, a színházi és bábszínházi produkciók, a sportrendezvények, az ügyességi vetélkedők, a néptáncoktatás, a népi mesterségek utcája és a kézművesvásár, a nép- és a könnyűzenei koncertek.

Valóság

Időutazás, párhuzamos világ ide vagy oda, a nyers jelen beólálkodott a rendezvényre is, a hatósági előírások miatt sajnos oltástól vagy teszttől tették függővé a koncerteken való részvételt, még akkor is, ha a Kossuth-kertben vagy a többi, kisebb helyszínen zavartalanul ott lehetett lenni.

hirek/2021/augusztus/23/led.JPG
Óriási kijelzőn nézhették a koncertet azok, akik nem fértek oda a színpad közelébe - Fotó: A szerző felvétele
hirek/2021/augusztus/23/kkviz-partiuminapok-ro.jpg
A kocsmakvíz is kiköltözött a Kossuth-kertbe, a Borudvar felhozatala nyújthatott némi segítséget a nehezebb kérdések megválaszolásához - Fotó: partiuminapok.ro

Kordonnal volt körülvéve a Kossuth-kerti domb, s a Kossuth-kerti borudvarban felállított színpad elé is csak papírral lehetett bejutni. Aki nem készült fel ennek a feltételnek a teljesítésére, annak élőben és közvetlen formában maradt a zenei élmény, a zenészeket a koncerthelyszínek közelében beüzemelt, nagy méretű LED-kijelzőn nézhették végig.

Egy hullámhosszon

A Partiumi Magyar Napok azt mutatja, hogy az embereknek szükségük van egy olyan időszakra, amikor elvonatkoztathatnak a hétköznapoktól és a világi problémáktól, amikor valami egyedit csinálhatnak, amikor valamilyen egyedi élményt élhetnek át.

hirek/2021/augusztus/23/sult.JPG
Volt, aki nem titkolta: a frissensültek jelentik számára a PMN egyik legfontosabb vonzerejét - Fotó: A szerző felvétele
hirek/2021/augusztus/23/vasar-partiuminapok-ro.jpg
A kézművesvásárok elmaradhatatlan tartozékai a PMN-eknek - Fotó: partiuminapok.ro

Szórakozhatnak, találkozhatnak, ráérhetnek, de közben mégis mindig elfoglaltak lehetnek. Ihatnak egy jó bort vagy egy hideg sört, ehetnek egy frissensültet vagy egy házi készítésű valamit, táncolhatnak valamelyik, rádióból ismert magyar slágerre, akár a színpad előtt, akár valahol távolabb, a park fái alatt. És a PMN ezt nyújtja: egy párhuzamos világot, egy időutazást, ahol csak az számít, hogy mi van a programfüzetben, és hogy a rendezvényhelyszínek között áramló tömegben lévők ugyanezt gondolják.

Princz Csaba

Itt a vírus, nem lesz Wellhello
Hétfő lett volna a napja, amikor a szeptember nyolcadikán bejelentett őszi fesztivál részletes programját leközlik a szervezők, ehhez képest azt jelentették be, hogy a vírushelyzet miatt elmarad a szatmárnémeti régi főtérre tervezett szeptember végi fesztivál.
Tizenöt helyszínen várják a látogatókat a nyíregyházi Vidor Fesztiválon
Tizenöt helyszínen várják színházi előadásokkal, koncertekkel és irodalmi rendezvényekkel az érdeklődőket a pénteken kezdődő nyíregyházi Vidor Fesztiválon.
Hideg fröccs mellé forró kérdések
Román-magyar viszony: az igazi harc nem a Székelyföldön, de nem is az 5%-osra csökkent magyarságú vidékeken zajlik — a frontvonal a 35%-os Szatmárban van, a harc kimenetele pedig négy-öt évtizedre meghatározza majd a magyar közösség sorsát.
Cookie