×
2022. 01 20.
Csütörtök
Fábián, Sebestyén
1 °C
Gyenge eső lehetséges
1EUR = 4.95 RON
1USD = 4.36 RON
100HUF = 1.39 RON
Szatmárnémeti

Óvoda- és iskolafelújítások

2020.06.20 - 10:27
Megosztás:
Óvoda- és iskolafelújítások
Két óvoda és egy középiskola felújítási munkálatai kezdődtek el az elmúlt napokban, pályázati pénzt nyert a szatmárnémeti városvezetés, több millió lejt költ oktatásfejlesztésre.

 

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sikeres uniós pályázatának köszönhetően elkezdődött az 1 Decembrie 1918 utcai 7-es számú óvoda korszerűsítése. A pályázat összértéke 4,2 millió lej. A Regionális Operatív Programnál (POR) nyertes pályázatoknak köszönhetően pedig a Crişan utca 1. szám alatti Constantin Brâncuşi líceum és a 29-es számú óvoda újul meg 2,5 millió euró értékben.

Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere pénteken személyesen is ellenőrizte az 7-es óvodában zajló munkálatokat, amelyek révén megújul az épület homlokzata, kicserélik a tetőszerkezetet, az épület elektromos hálózatát, és a kornak megfelelő, modern felszerelések kerülnek az óvodai termekbe; az intézményben 5 csoportban összesen 125 gyerek tanul.

„Ez egy rendkívül fontos beruházás számunkra, hiszen a 4,2 millió lejnyi befektetésnek köszönhetően a gyermekeink és a pedagógusaink is megfelelő körülmények között tölthetik a mindennapjaikat, ugyanakkor Szatmárnémeti egyik történelmi, több mint 120 éves épülete is visszakapja a régi fényét. Három évbe került, míg a hazai bürokrácia útvesztőinek a végére értünk ezt a munkát illetően, és elértünk oda, hogy egy elképzelés gyakorlatilag is megvalósuljon. Úgy számoltam, hogy a következő év beruházásai során minden 100 euróból 70 euró uniós forrásból származik majd, így nem csak a város fejlődik, hanem emberek ezrein is segítünk, hiszen ebben a világjárvány utáni időszakban rendkívül fontos, hogy mindenkinek legyen állása. Befektetünk az oktatásba, befektetünk a jövőnkbe” — jelentette ki a városvezető.

A Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal az elmúlt négy évben összesen 37,2 millió euró értékben pályázott sikeresen a Regionális Operatív Program (POR) keretében.

Princz Csaba

 

Átlagosan 74 évet él egy szatmári
Fél évvel, 74,3 évre nőtt a szatmáriak születéskor várható átlagos élettartama: a férfiak esetében ez 70,54, a nők körében pedig 78,13 év volt, ami az egyik legalacsonyabb az egész országban.
Digitálisan fejlett intézmény a Kalazanci iskola
A 2021/2022-es iskolai év első félévének, illetve a mögöttük hagyott naptári évnek a kihívásait, megvalósításait, eredményeit elemezve tekintettek vissza az elmúlt időszakra a nagykárolyi Kalazanci Szent József Római Katolikus Líceum pedagógusai.
Közösségre szabott engedélyeztetés Szatmárnémetiben
Új szabályok érvényesek ettől az évtől a szatmárnémeti kereskedelmi engedélyeztetést illetően, más papírokra is szükség van, mint korábban. Az országos szabályozás új, ehhez igazodik a városi.
Cookie