×
2024. 06 19.
Szerda
Gyárfás
17 °C
szórványos felhőzet
1EUR = 4.98 RON
1USD = 4.64 RON
100HUF = 1.26 RON
Külföld

Oroszország nukleáris játékba kezdett Ukrajna peremén

2024.05.23 - 12:01
Megosztás:
Oroszország nukleáris játékba kezdett Ukrajna peremén
Illusztráció: freepik.com / Artphoto Studio
Az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy taktikai atomfegyver-gyakorlatokat kezdenek Ukrajna közelében, válaszul a nyugati „fenyegetésekre”. A közlemény szerint megtörtént a gyakorlatok „első szakasza”.

Immár nem csak feltételezés vagy pletyka, hanem az orosz katonai hatóság által közölt tény, hogy a gyakorlatok megkezdődnek.

Az Ukrajna elleni kétéves offenzívája során Moszkva többször is emlegette nukleáris fegyvereinek hatalmas arzenálját, és hogy kész bevetni azokat, ha egzisztenciális fenyegetést érzékel Oroszországgal szemben. Ezekre a fenyegetésekre a Nyugat eddig meglehetős fölényességgel válaszolt, Moszkva kardcsörtetésének nevezve a nagyon is létező lehetőséget, és kizárva az eszkaláció ekkora mértékét.

hirek/2024/05-majus/oroszorszag-nuklearis-jatekba-kezdett-ukrajna-peremen-2-freepik-com-wirestock.jpg
Illusztráció: freepik.com /wirestock
A minisztérium közlése szerint a gyakorlatokat a déli katonai körzetbe szervezi, amely Ukrajna olyan részeivel határos, és melyeket Moszkva - saját jogfelfogása szerint -, annektált (magába olvasztott). Ezt a lépést egyetlen illetékes nemzetközi szervezet sem ismerte el törvényesnek.

A pontos helyszíneket nem közölték

A gyakorlatok célja, hogy teszteljék a nem stratégiai atomfegyverrel harcoló egységek személyzete és felszerelése készenlétét a reagálásra, valamint az orosz állam területi integritásának és szuverenitásának feltétel nélküli biztosítására – áll a védelmi minisztérium közleményében. Ez azt jelenti, hogy kisebb hatóerejű (15 – 50 kilotonna) eszközökkel való gyakorlatozásról lehet szó, azaz a hirosimai atomfegyverrel egyenértékű vagy azt valamelyest meghaladó fegyverekről. 

hirek/2024/05-majus/oroszorszag-nuklearis-jatekba-kezdett-ukrajna-peremen-freepik-com-wirestock.jpg
Illusztráció: freepik.com /wirestock
Provokatív

A védelmi tárca hozzátette, hogy ezek a lépések „válaszok bizonyos nyugati tisztviselők provokatív kijelentéseire és fenyegetéseire”. [Ez a hivatkozás annyiban nem világos, hogy sem a NATO, sem egyes nyugati hatalmak soha nem tettek atomfegyverrel kapcsolatos fenyegetéseket.]

Vlagyimir Putyin elnök a hónap elején helyezte kilátásba a gyakorlatokat, arra hivatkozva, hogy az ukrajnai konfliktussal kapcsolatos nyugati nyilatkozatok provokálják Moszkvát.

Macron kijelentései

Az orosz tisztviselők Emmanuel Macron francia elnök megjegyzésére hivatkoznak, amely szerint a NATO-országoknak nem kell kizárniuk csapataik telepítését Ukrajnába. Itt meg kell említeni, hogy ez nem a NATO hivatalos véleménye, és több atlanti tag elutasításába ütközött. 

Emellett emlegetik David Cameron brit külügyminisztert kijelentését, amely szerint Kijevnek jogában áll nyugati rakétákat kilőni Oroszország területére. Ezek közül viszont egyik sem nukleáris jellegű fenyegetés.

hirek/2024/05-majus/oroszorszag-nuklearis-jatekba-kezdett-ukrajna-peremen-1-freepik-com-wirestock.jpg
Illusztráció: freepik.com /wirestock
Rakéták és bombázó

Az orosz déli katonai körzet az Ukrajna elleni offenzíva parancsnoki központja. Székhelye a Don-i Rosztovban található, 60 kilométerre az ukrajnai határtól, és magában foglalja az Oroszország által annektált egyes területeket is, így a Krím, Donyeck, Herszon, Luhanszk és Zaporizzsija régiókat.

A védelmi minisztérium olyan felvételeket tett közzé, amelyeken teherautók mobil telepítésű rakétákat szállítanak egy mezőre, ahol előkészítik őket a kilövésre, valamint csapatokat egy azonosítatlan repülőtéren, amint egy (valószínűleg Szu-25) bombázót nukleáris robbanófej szállítására készítenek fel.

A közlemény szerint megtörtént a gyakorlatok „első szakasza”, amelybe a hordozórakéták betöltésének gyakorlása, a megjelölt kilövőhelyekre való irányítás és a repülőgépek hiperszonikus Kinzsal rakétákkal való megrakodása tartozik.

Taktikai nukleáris fegyverek

A hónap közepén fehéroroszországi eszközök mozgósításáról is érkeztek már jelentések.
Próbalövésről egyelőre nem tudni, vagyis olyan felbocsátásról, amely nem aktivált nukleáris eszközt szállítana. 

A taktikai nukleáris fegyvereket, más néven nem stratégiai nukleáris fegyvereket, direkt csatatéri használatra tervezték, és többnyire rakétákkal juttathatók célba (Iszkander-osztály), de hordozhatók vadászbombázókon és cirkálórakétákon is.

Hírszerkesztő/Euronews
 

Zelenszkij: ha az USA nem ad pénzt, Ukrajnának vége!
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint országának haladéktalanul szüksége van az USA pénzügyi támogatására, különben elveszítheti a háborút. Zelenszkij nagyon bízik Bidenben.
Ukrán pénzügyminiszter: egyre nehezebb pénzügyi támogatást szerezni
Szerhij Marcsenko szerint Ukrajna most kétszer akkora erőfeszítéseket tesz, mint a legutóbbi, áprilisi éves találkozókon, hogy meggyőzze partnereit a támogatásról.
Nem Romániát támadják a drónok, de valós problémát jelentenek
Az orosz katonai drónok nem Romániát támadják, de "valós problémát jelent" és "elfogadhatatlan" az, hogy az ország területére hullanak darabok ezekből - jelentette ki csütörtökön Klaus Iohannis.