×
2021. 03 05.
Péntek
Adorján, Adrián
6 °C
Erős felhősödés
1EUR = 4.88 RON
1USD = 4.05 RON
100HUF = 1.34 RON
Szatmárnémeti

Oltással a világjárvány ellen

2021.01.19 - 16:20
Megosztás:
Oltással a világjárvány ellen
Gébel-Svarckopf Emese gyógyszerészasszisztens január 16-án kapta meg a koronavírus elleni védőoltást. Mindenkit arra biztat, hogy igényelje a vakcinát, mert csak így állíthatjuk meg a járványt.

Bár még nem sikerült teljes mértékben megszabadulnunk az életünket megnyomorító koronavírus-járványtól, enyhülések azonban mutatkoznak. A szabályoknak köszönhetően úgy tűnik, némileg sikerült csökkenteni a vírus terjedését, végső győzelmet azonban csupán az oltás segítségével érhetünk el. Az oltási kampány Romániában is kezdetét vette, s ezzel megtettük az első lépést afelé, hogy visszakapjuk régi életünket. Ami az oltást illeti, sokan még mindig elég szkeptikusak, annak ellenére, hogy jelenleg ez a leghatásosabb fegyverünk a vírus ellen. Gébel-Svarckopf Emese gyógyszerészasszisztens január 16-án, szombaton kapta meg a koronavírus elleni védőoltást Szatmárnémetiben. Emese készségesen számolt be lapunknak tapasztalatairól, arról, hogy milyen megelőző intézkedéseket kellett megtennie, illetve arról, hogy miért döntött úgy, hogy beoltatja magát.

„Ez az állapot, ami most uralkodik fölöttünk, nagyon megnehezíti a mindennapjainkat: az állandó maszkviselés, a távolságtartás, a bezártság, illetve a sok elhalasztott esemény — gondolok itt a meg nem ünnepelt születésnapokra, arra, hogy karácsonykor nem ülhetett együtt az asztalnál a család minden tagja, ahogy az lenni szokott, a sok elhalasztott vagy meg nem tartott esküvőre, és még sorolhatnám. Elsősorban az én és a családtagjaim egészsége és biztonsága miatt döntöttem úgy, hogy beoltatom magam, és természetesen azért, hogy minél hamarabb visszatérjen minden a régi kerékvágásba” — fogalmazott Emese arról, miért döntött úgy, hogy igényli a vakcinát.

Emesétől megtudtuk, hogy mivel az egészségügyben dolgozik, már az első fázisban megkaphatta az oltást. „Csütörtökön, január 14-én egyszerűen bejelentkeztem telefonon a védőoltás beadására, és szombaton már sorra is kerültem. Ahogy megérkeztem az oltási központhoz, ki kellett töltenem egy űrlapot az adataimmal, illetve még néhány kérdésre válaszolnom kellett az általános egészségi állapotomról: van-e valami krónikus betegségem, allergiám gyógyszerre, élelmiszerre stb., majd egy orvos meggyőződött arról, hogy veszélyek nélkül megkaphatom az oltást, illetve elmagyarázta az esetleges mellékhatásokat is. Ezek után bementem egy terembe, ahol meglepően gyorsan és fájdalommentesen beadták az injekciót. Utána orvosi felügyelet mellett kellett várnom tizenöt percet. A procedúra szerint a szakembereknek meg kellett győződniük arról, hogy a vakcina nem vált ki a szervezetemben nem várt reakciókat” — idézte fel az oltás pillanatát és előzményeit a gyógyszerészasszisztens.

„Sok mindent olvastam a lehetséges mellékhatásokról, mint a láz, fejfájás, izomfájdalmak, hidegrázás, hogy teljesen felkészüljek a mai napra, de szerencsére órák elteltével sem jelentkezett a tünetek egyike sem. Én személy szerint arra biztatok mindenkit, hogy amint lehetőségük van rá, igényeljék a vakcinát. Remélem, hogy minél hamarabb sikerül megállítani ezt a járványt, már csak azért is, hogy újra nyugodtan együtt lehessünk szeretteinkkel és rég nem látott barátainkkal, és nem utolsósorban a saját egészségünk megőrzése érdekében” — összegzett Gébel-Svarckopf Emese.

Kallós András

Szívinfarktus végzett azzal a férfivel, aki a koronavírus elleni oltás másnapján halt meg
Szívinfarktus végzett azzal a férfivel, aki a koronavírus elleni oltás másnapján halt meg - állapította meg egy szakértői vizsgálat.
Meghalt egy férfi a koronavírus elleni oltás másnapján; a DSP a halál okának kivizsgálását kéri
Meghalt egy Argeş megyei férfi egy nappal azután, hogy megkapta a koronavírus elleni oltást. A megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) igényléssel fordult az illetékes hatóságokhoz a halál okának megállapítása érdekében - tájékoztat csütörtöki közleményében a COVID-19 elleni oltási kampányt koordináló országos bizottság (CNCAV).
Már egymillió román állampolgár kapta meg a COVID-19 elleni oltást
Egy 86 éves nő az egymilliomodik román állampolgár, aki megkapta a COVID-19 elleni oltást.
Cookie