×
2022. 05 27.
Péntek
Hella
26 °C
Közepes felhősödés
1EUR = 4.94 RON
1USD = 4.61 RON
100HUF = 1.26 RON
Szatmárnémeti

Oktatás a virtuális valóságban

2020.06.06 - 08:00
Megosztás:
Oktatás a virtuális valóságban
Rendhagyó és innovatív, határon átnyúló pályázatban vesz részt két Szatmár megyei iskola: interaktív laboratóriumok létesülnek, a virtuális valóság segítségével teszik még vonzóbbá a tanulást.

A virtuális valóság egyesíti a Kárpátokat: iskolai interaktív laboratóriumok elnevezéssel román-ukrán határon átnyúló pályázatban vesz részt a szatmárnémeti Mircea Eliade Általános Iskola és a turci Anghel Saligny Műszaki Líceum két kárpátaljai oktatási intézménnyel — tájékoztattak a Szatmár megyei intézmények igazgatói, Mariana Greta Sălăgean és Gherman Dănuţ Gheorghe Chirilă.

Az Európai Unió által finanszírozott pályázat célja, hogy növelje a diákok motivációját és teljesítményét, innovatív, korszerű oktatási módszereket bevezetve. A projekt révén a tanulók megtanulnak számítógép segítségével tervezni és alkotni a Scratch programozási nyelv elsajátításával, ugyanakkor olyan korszerű eszközöket is beépítenek a tanórákba, mint a virtuális valóságot érzékeltető szemüvegek, melyekkel olyan dolgokat tudnak megtapasztalni, amelyek a valós térben csak rettentő körülményes módon vagy egyáltalán nem lennének elérhetők.

A mai fiatalokat digitális bennszülötteknek tekintjük, mert könnyen tájékozódnak a digitális világban, pillanatok alatt küldenek szöveges üzeneteket, játszanak online játékokat, és megerőltetés nélkül böngésznek a weben. Számos olyan tanulási lehetőség van, amely a számítógépet nem csak bizonyos anyagok szemléltetésére használja, hanem a számítógépes programozás segítségével lehetőséget nyújt az aktivizáló tanulásra, a digitális és matematikai kompetenciák együttes fejlesztésére. Ahhoz, hogy a diák a számítógép segítségével tervezni és alkotni tudjon, szükséges valamilyen programozási nyelv ismerete — a román-ukrán határon átnyúló pályázat keretében a szatmári és kárpátaljai tanárok és tanulók a Scratch programozási nyelvet sajátíthatják el. Ez egy kifejezetten gyerekek számára kifejlesztett felület, aminek a segítségével könnyen elsajátítható a programozás alapja.

A négy tanintézményben zajló oktatási munka során ugyanakkor bevezetik a virtuális valóságot — ehhez VR-szemüvegeket használnak. Az ilyen módon létrehozott oktató környezet számos előnnyel bír: erős a motiváló hatása, egyszerre több érzékszervre hat, így lerövidítheti az ismeretelsajátítási időt, ugyanakkor összetett feladatok elsajátítására, ismeretek tesztelésére, gyakorlására alkalmas.

„Képzeljék el, hogy például biológiaórán az oktató felszólítja a diákokat, hogy helyezzék fel a virtuális valóságot érzékeltető szemüveget, hogy felfedezhessék az emberi test keringési rendszerét! A VR-szemüveg segítségével érinthető közelségbe kerül minden: a szemük előtt láthatják az artériákban és vénákban keringő vért, annak minden alkotóelemét, vagy éppen azt, hogyan telik meg a szív vérrel, és hogyan pumpálja tovább. Legközelebb pedig a kémiatanár használhatja, mondjuk arra, hogy bemutassa, hogyan épülnek fel a molekulák, vagy éppen földrajzórán barangolhatnak ezek segítségével a diákok az amazóniai dzsungelben vagy az afrikai sivatagban — ugye sokkal érdekesebb lesz így a tanulás?” — magyarázták az iskolák vezetői.

A pályázat gyakorlatba ültetésére 18 hónapjuk van a tanintézményeknek, a projekt összértéke 1 566 454,16 lej.

 

 

Koronavírus-fertőzés a gyerekek, oktatók körében
Összesen 163 tanintézet működik online, ez az országban lévő óvodák és iskolák 0,91%-át teszi ki — közölte pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter. Az osztályok vagy csoportok számát tekintve ezek 3,4%-ában zajlik online oktatás (összesen 4757 osztályban vagy óvodai csoportban).
A romákat érintő legnagyobb projekt Szatmár megyében
Elstartolt a régióban premiernek számító, Szatmár megye mindeddig legnagyobb, roma közösséget érintő projektje — az ötlet anno egy roma fiatalember, Godzsa Zsolt fejéből pattant ki, közössége felzárkóztatása, életminőségük javítása érdekében.
Nyomtatóra lenne szükségük a diákoknak
Nincsenek tankönyveik a magyargéresi iskolásoknak, ezért nyomtatóra lenne szükségük, hogy könyvek hiányában is tudjanak munkalapokat biztosítani a tanulók számára.
Cookie